Tai – nuolat auganti ir skaudi problema

Kaip teigė Lietuvos jaunimo sąjungos (LJS) „Žingsnis“ pirmininkė Fausta Dambrauskaitė, naujausi tyrimai apie jaunimo psichoaktyviųjų medžiagų vartojimą rodo, kad elektroninių cigarečių problema tarp jaunimo yra plati ir paliečianti labai didelę jaunimo dalį.

„Naujausios statistikos gana ryškiai rodo, kad, mažėjant jaunimo įprastų cigarečių ar alkoholio vartojimui, tolygiai auga pabandymai ir priklausomybės su kitokiais įrankiais ir medžiagomis“, – teigė ji.

Pasak LJS „Žingsnis“ pirmininkės, kartu svarbu pabrėžti ir tai, kad jaunų žmonių įvairių psichotropinių medžiagų vartojimas ar priklausomybės – toli gražu nėra naujas, tačiau vis besikeičiantis dalykas.

„Su naujomis kartomis keičiasi vartojamos medžiagos, keičiasi ir būdai, kaip jos įsisavinamos. Šiuo metu vienas iš aktualiausių to įrankių, dėl savo universalumo, populiarumo ir pasiekiamumo, tampa elektroninės cigaretės“, – įžvalgomis dalijosi F. Dambrauskaitė.

Elektroninė cigaretė

Ji pridūrė, kad dėmesys šiai problemai – labai svarbus.

„Mūsų organizacija veikia jau beveik 27-erius metus ir per juos visada ieškojome būdų, kaip skatinti jaunimą nevartoti, nes problema egzistuoja ir besikeičiant populiariausioms vartojamoms medžiagoms. Situacija neturėtų būti vadinama dramatiška, tačiau vartojimo ir priklausomybių problema visada turėtų būti aktyviai sprendžiama, nes ji nesitraukia“, – teigė LJS „Žingsnis“ pirmininkė.

Pasak pašnekovės, ši problema – labiau skaudi nei dramatiška, esą jos šaknys slypi jau gerokai ankstesniuose laikotarpiuose.

„Lietuvai atgavus nepriklausomybę, turėjome gana didelę problemą su alkoholio vartojimu. Vėliau tą problemą gana guviai perėmė jaunuoliai, tačiau kultūriškai mums įprastos medžiagos tiek nerimo, kiek naujos, nesukelia. Esame pratę matyti apsvaigusį nuo alkoholio jaunuolį, nes taip pateisiname jaunystę, tačiau sutikti apsvaigusį nuo mums nepažįstamų medžiagų – neramu. Mažiau žinome, kaip elgtis, kaip reaguoti“, – teigė F. Dambrauskaitė.

Elektroninė cigaretė

Kodėl jauni žmonės žaloja save priklausomybėmis?

Pasak LJS „Žingsnis“ pirmininkės F. Dambrauskaitės, priežasčių, lemiančių jauno žmogaus pasirinkimą žaloti save ir savo sveikatą rūkymu, gali būti labai įvairių, o vieno ir teisingo atsakymo į šį klausimą atrasti, ko gero, ir nepavyktų.

„Remiantis psichologiniais žmogaus sprendimų priėmimo modeliais, galima įvardinti tris pagrindines atšakas, kurios daro įtaką mūsų sprendimų priėmimui – tai kultūrinė aplinka, socialinės kompetencijos, biologija/asmenybė. Šios trys atšakos skaidosi į papildomus aspektus, kurie sudaro painų sudedamųjų dalių žemėlapį ir, paveikus bent vieną tų dalių, asmuo, jaunas ar vyresnis, gali pasukti vartojimo keliu“, – teigė ji.

Elektroninių cigarečių rūkymas

F. Dambrauskaitė pridūrė, kad svarbu paminėti ir tai, jog vartojimas – tai kiekvieno žmogaus pasirinkimas.

„Jis gali būti arba sąmoningas, pavyzdžiui, maištaujant, dėl smalsumo, vengiant nenorimų emocijų, arba nesąmoningas, tai yra nesuvokiant, kad tavo pasirinkimui daro įtaką jau minėtas įvairių aplinkos detalių kratinys. Dar reikėtų pabrėžti, kad vien jauno žmogaus informavimas apie vartojimo žalą, nėra pakankamas veiksnys“, – teigė pašnekovė.

Ji tai prilygino ir konkrečiam pavyzdžiui.

„Nežinau, ar yra tekę matyti suaugusį, kuris, išgirdęs apie alkoholio sukeliamus vėžio tipus ar neegzistuojantį saugaus vartojimo kiekį, suklustų ir keistų savo elgesį, tad ką kalbėti apie jaunuolį, kuris į savo kasdienybę žiūri dar pro kitokius patirties akinius“, – svarstė LJS „Žingsnis“ pirmininkė.

Taigi, pasak F. Dambrauskaitės, žvelgiant į išvardintus aspektus, formuojasi išvada, kad vartojimo ir priklausomybių prevencija turi turėti keletą sudedamųjų dalių, ir neturėtų būti siejama vien tik su informavimu.

„Viena jų – asmeninių kompetencijų ugdymas, kurios padėtų suprasti aplinkos įtaką ir kaip jai atsispirti. Kita gali apimtus mokytojus ir tėvus – svarbu juos informuoti apie būdus, kaip užtikrinti saugią jaunuoliui erdvę ir turėti pokalbį apie vartojimą. Kertiniai dalykai. Yra suvokti, kad šalta informacija, baime grįsti metodai ir vienas pokalbis per metus – situacijos pagerinti ar išvengti vartojimo nepavyks“, – savo tvirtą poziciją išsakė ji.

Aptarė Lietuvos mokyklų sprendimus

Apie tai, kokių priemonių vertėtų imtis pačioms mokykloms, kuriose pastaruoju metu elektroninių cigarečių rūkymo ir kitų psichotropinių medžiagų vartojimo problema tik auga, dabar diskutuojama itin daug. Tiesa, daugeliui kyla ir klausimas, ar to, ko mokyklos imasi kovoje su šia problema, pakanka. Pasak LJS „Žingsnis“ pirmininkės F. Dambrauskaitės, sakyti, kad visose mokyklose trūksta veiksmų, nukreiptų į šios problemos sprendimą, trūksta – būtų neteisinga, tačiau akivaizdu, kad spragų šioje vietoje tikrai yra.

„Tikrai yra tokių mokyklų, kurios jau ilgus metus vykdo įvairias psichoaktyvių medžiagų vartojimo ir priklausomybių prevencijos veiklas, tačiau gaila pripažinti, kad daug dažniau tenka susidurti su tokiomis, kuriose kokybiškų prevencinių ar intervencinių veiklų trūksta arba visiškai nėra“, – teigė F. Dambrauskaitė.

Elektroninė cigaretė

Pasak jos, to priežastys – įvairios.

„Dalis problemos yra požiūris, kad problemas reikia spręsti tada, kai jos atneša skaudžius padarinius. Mokyklos administracija kalbasi su moksleiviais tik tada, kai kažkuris iš jų bendraamžių atsiduria ligoninėje, tačiau nesiima veiksmų dar prieš nelaimei įvykstant. Valstybėje ir socialinėje aplinkoje apie šias temas taip pat pradedama kalbėtis tada, kai vartojimą jau reikia nutraukti, o ne skatinti jo net nepradėti“, – įžvalgomis dalijosi pašnekovė.

Taigi, anot F. Dambrauskaitės, problema – kompleksiška, tad ir priežasčių, dėl kurių psichoaktyvių medžiagų prevencija ir intervencija nepaliečia kiekvieno jauno žmogaus – tikrai daug.

„Nesunku badyti pirštais į valstybės sistemas, tačiau tai nieko nepakeis, tad ir klausimą „kodėl?“ norisi nukreipti į kiekvieną skaitantįjį – ką kiekvienas iš mūsų darome, kad situacija keistųsi?“, – tvirtino LJS pirmininkė.

Savo ruožtu į problemos sprendimą įsitraukia ir jos atstovaujama jaunimo sąjunga „Žingsnis“. Tiesa, pasak F. Dambrauskaitės, organizacija dirba ne tik su elektroninių cigarečių plitimo problema, tačiau su bendrai jaunimo psichoaktyviųjų medžiagų vartojimu ir prevencija.

„Šiuo metu aktyviai vykdome savęs pažinimo užsiėmimus mokyklose, organizuojame panašiomis temomis dirbtuves už mokyklų ribų, kuriame papildomą edukacinę medžiagą. Šiomis veiklomis siekiame jaunuoliams ugdyti kompetencijas, su kuriomis nebūtų sudėtinga atsispirti kitų žmonių įtakai, ištarti „ne“ nenorint vartoti ar susikurti tokią aplinką, kuri atspindėtų turimas asmenines vertybes“, – pasakojo ji.

LJS „Žingsnis“

Pašnekovė pridūrė, kad organizacijoje „Žingsnis“ aktyviai veikia 16-26 metų amžiaus jaunuolių grupė, kurie neatlygintinai skiria savo laiką tokių užsiėmimų organizavimui ir vedimui.

„Stengiamės kurti išties jaunimui aktualias ir vertingas veiklas, kartu atsižvelgiame ir į psichologinius žmonių sprendimo priėmimo modelius, ir į Europos Sąjungos efektyvios prevencijos principus. Patys nevartojame, todėl su siekiamomis suteikti kompetencijomis jaunimą kviečiame kartu ir pamatyti, kad galima turėti bendruomenę ir smagiai praleisti laiką bei asmeniškai tobulėti ir be kvaišalų“, – tvirtino F. Dambrauskaitė.

Pokyčiai visuomenėje – labai svarbūs

Pasak LJS „Žingsnis“ pirmininkės F. Dambrauskaitės, be pokyčių, kurie nuolat verda sistemoje ar tam tikroje institucijoje, kovoje su nuolat augančia problema labai svarbu ir tai, kas vyksta mūsų visuomenėje.

„Kartu su noru daryti pokyčius, taip pat svarbu, kad visuomenė būtų teisingai informuota apie būdus, kurie išties yra veiksmingi. Kalbant apie veiksmingus būdus, pirmas dalykas, kurį svarbu pabrėžti, yra tai, kad gąsdinimai nepadeda ir asmuo nesikeis, jei jis tame nemato naudos ar prasmės. Baudžiant ar gąsdinant jauną asmenį – jį nesunkiai atstumsime ir vėliau kalbėti su juo apie patiriamas problemas, ir kartu jas spręsti – pasidarys tik sunkiau“, – teigė pašnekovė.

Ji taip pat paaiškino, ko galėtų imtis kiekvienas iš mūsų.

„Ką gali kiekvienas iš mūsų? Inicijuoti pokalbį – ar pokalbis būtų su jaunu asmenimi šalia jūsų apie jo sunkumus, ar pokalbis su draugu apie šias temas, galbūt pokalbis su jūsų vaiko mokyklos administracija, dėl trūkstamos emocinės paramos ar psichoaktyviųjų medžiagų prevencijos jūsų vaikui. Jei esate asmuo, kuris dirba su jaunimu arba dali daryti jiems įtaką – kviečiu domėtis apie mokslu grįstus būdus mažinti jaunimo psichoaktyviųjų medžiagų vartojimą ir pokalbį pratęsti savo kolegų rate“, – patarė F. Dambrauskaitė.

Pasak jos, šioje situacijoje dalintis žiniomis ir skirti momentą svarbiam pokalbiui su kitais – labai svarbu.

Skaičiai yra sunkiai suvokiami

Nuolat jaunų žmonių tarpe augančią problemą aptarė ir gydytojas kardiologas prof. Raimondas Kubilius, teigiantis, kad skaičiai, kuriuos tenka stebėti pastaruoju metu, yra tiesiog sunkiai suvokiami.

„Amerikoje skaičiuojama, kad elektronines cigaretes rūko apie 11 milijonų žmonių, iš kurių 4 milijonai yra jauni žmonės. 2017-2018 metais, apklausus daugiau nei 1100 Lietuvos universitetų studentų, paaiškėjo, kad 56,6 proc. jų yra bandę elektronines cigaretes. Lietuvos sveikatos mokslų universiteto vykdyto Lietuvos moksleivių gyvensenos ir sveikatos tyrimo duomenimis, bent kartą per paskutines 30 dienų el. cigaretes vartojo kas penktas 5-9 klasių mokinys ir jų vartojimo paplitimas sparčiai didėja“, – didžiuotis neverčiančia statistika dalijosi gydytojas.

Kardiologas Raimondas Kubilius

Jis atkreipė dėmesį ir į dar vieną dalyką.

„Maža to, stebimas ir naujas fenomenas, kai greta rūkomos ir įprastos cigaretės. Aplamai, rūkymas naująja epidemija tapo 1880-1900 m. ir nuo to laiko prireikė bemaž 50 metų, kad sužinotume, kad rūkymas mirtinai pavojingas“, – teigė R. Kubilius.

Pasak gydytojo kardiologo, deja, tačiau elektroninių cigarečių poveikiu sveikatai dažnai spekuliuojama, tad ir apie jų žalą susimąsto ne kiekvienas jaunas žmogus.

„Sakoma, kad neva jos nepavojingos ar mažai kenksmingos, nepaisant, kad Europos kardiologų draugija eilę metų pabrėžia, kad organizmui bet kokios rūšies rūkymas yra pražūtingas. Elektroninės cigaretės dėl savo inovatyvumo, vartojimo modernumo ir madingumo, rodos, labiausiai pavergė paauglius ir jaunus žmones, kuriems šios priemonės tapo neatskiriama linksmybių dalimi, tačiau svarbu suvokti, kad tai nėra ne tik pramoga, nusiraminimo ar atsipalaidavimo priemonė, tačiau, pirmiausia, didžiulę žalą sveikatai sukelianti priemonė“, – aiškino R. Kubilius.

Elektroninės cigaretės

Jo teigimu, elektroninėse cigaretėse slypi ir dar vieni „spąstai“.

„Skirtingai nei tradicinė, elektroninė cigaretė niekada nesibaigia, o vienkartinio rūkymo trukmė gali reikšmingai išsitęsti. Per dešimtmetį, kai stebime elektroninių cigarečių vartojimo bumą, jau galime išmatuoti neigiamą poveikį daugeliui organizmo sistemų. Blogiausia, kad vis dar nežinome, koks bus jų ilgalaikis poveikis sveikatai po 5-erių, 10-ties ar 15-os metų, nes elektroninės cigaretės akumuliuojasi ląstelėse, trikdo jų funkciją, sukelia ląstelių genetinę pažaidą ir tas akumuliacinis pažeidimas vyksta kasdien“, – teigė kardiologas.

Jis atkreipė dėmesį ir į mokslu grįstus duomenis.

„Iškalbingas yra prieš keletą metų Amerikos onkologų atliktas tyrimas, kuriame įrodyta, kad 54 savaites laboratorijos pelytes veikiant elektroninių cigarečių aerozoliu, kas penktai jų išsivystė plaučių vėžys, o kas antrai – šlapimo takų ikivėžinė būklė. 54 savaičių garinimo trukmė pelytei prilygtų 3-6 metų elektroninių cigarečių rūkymo žmogui“, – pasakojo R. Kubilius.

Žala sveikatai – neabejotina

Kaip teigė gydytojas kardiologas R. Kubilius, abejonių apie elektroninių cigarečių žalą sveikatai – jau tiesiog nebekyla, tačiau svarbiausia, kad apie tai susimąstytų tie, kurie, nepaisant grėsmės jų sveikatai ar net gyvybei, vis tiek save žaloja įvairiomis psichoaktyviomis medžiagomis.

„Šiais metais pristatyta Amerikos širdies asociacijos mokslinių tyrimų analizė atkreipia dėmesį į elektroninių cigarečių keliamą didžiulį neigiamą poveikį širdies ir plaučių sistemai. Juolab, gąsdina ir augančios apimtys, nes vos per keletą metų (lyginant 2017 ir 2019 metus) rūkančiųjų elektronines cigaretes skaičius padvigubėjo. Nepaisant to, kad trūksta ilgalaikių atokiųjų el. cigarečių rūkymo poveikių rezultatų, jau dabar atliktų mokslinių tyrimų duomenys yra iškalbingi“, – tikino profesorius.

Jis aptarė ir konkrečius pavyzdžius.

„PATH tyrimas įrodė, kad elektroninės cigaretės reikšmingai lemia sunkių plaučių ligų (lėtinės obstrukcinės, bronchų astmos, lėtinio bronchito) išsivystymą per ateinančius keletą metų. Dar 2019 m. Amerikoje stebėti nauji, elektroninių cigarečių paaugliams sukeliami, ūmūs ir grėsmingi plaučių pažeidimo atvejai (angl. EVALI), kada progresuojantis dusulys, kosulys, komplikavosi ir kitų organų pažaida: ūminiu pilvo skausmu, pykinimu, vėmimu, krūtinės skausmu, užsitęsusiu karščiavimu, nuovargiu, kūno svorio netekimu. Įtarta, kad šios būklės išsivystymą galimai nulėmė sąveika su papildomai garinamomis kanabinoidinėmis medžiagomis. Vien iki 2020 m. vasario mėn. JAV registruoti 2 807 EVALI susirgimo ir mirties atvejai“, – pasakojo R. Kubilius.

Pasak jo, tyrimai rodo ir tai, kad jauni žmonės, rūkantys elektronines cigaretes, iki 5 kartų dažniau suserga COVID infekcija, o rūkančiųjų elektronines cigaretes derinyje su cigaretėmis – rizika išauga net 7 kartus.

Be to, kardiologo teigimu, elektroninės cigaretės sukelia ankstyvus kraujagyslių sienelių pokyčius – kraujagyslių standumą (sienelių kietėjimą) ir endotelio funkcijos pažaidą, o tai lemia arterinio kraujospūdžio, širdies pulso didėjimą.

„Visi šie pokyčiai indukuoja kitas kraujagyslines patologijas ir didina širdies bei kraujagyslių ligų išsivystymo riziką. Ilgalaikis elektroninių cigarečių poveikis yra susijęs ir su simpatinės sistemos tonuso didėjimu: bent 30 min. kasdienis veipinimas sąlygoja pulso didėjimą“, – aiškino R. Kubilius.

Kaip pastebėjo gydytojas, didžioji dauguma elektroninių cigarečių vartotojų yra būtent paaugliai ar jaunuoliai, kurių tiek plaučių, tiek širdies sistemos dar nėra pilnai susiformavusios, tad elektroninių cigarečių poveikis jiems – ypatingai žalingas.

„Keli pastarųjų metų didelės apimties tyrimai atskleidė, kad bemaž kas penktam rūkančiam elektronines cigaretes yra tikimybė patirti ūminį miokardo infarktą. Beje, jeigu elektroninė cigaretė rūkoma daugiau nei 30 min. – sukeliamas nepageidaujamas poveikis kraujagyslinės sienelės standėjimui, tai yra toks pat, kaip ir rūkant įprastą cigaretę“, – teigė R. Kubilius.

Problema apipinta mitais

Be to, kad elektroninių cigarečių rūkymas tampa vis augančia ir stiprėjančia problema tiek Lietuvoje, tiek visame pasaulyje, nerimą kelia ir tai, jog neretai žmonės vieną blogį keičia kitu, tai yra vietoje įprastų cigarečių renkasi elektroninius rūkymo prietaisus, kurie, jų manymu, yra mažiau kenksmingi. Vis dėlto, tokia informacija – tikrai nėra tiesa. Tą aiškiai pagrindė ir gydytojas kardiologas R. Kubilius.

„Prisiminkime, kad rinkai elektroninės cigaretės buvo pristatytos jaunuolio, kurio tėtis mirė nuo plaučių vėžio, kaip pagalbos priemonė norintiems mesti rūkyti. Deja, ilgainiui elektroninė cigaretė tapo virusine, netgi surūkomų tradicinių cigarečių kiekį viršijant priemonė“, – priminė jis.

Rūkymas

Pasak pašnekovo, vertėtų prisiminti ir tai, kiek laiko prireikė, kad patikėtume faktais apie paprastų cigarečių žalą žmogaus sveikatai.

„Nepamirškime, kad prireikė kelių dešimtmečių, kad sužinotume apie tradicinių cigarečių kenksmingą poveikį sveikata ir bemaž 60 metų, kol Gineso rekordų knygoje atsirado įrašas, kad rūkymas yra pripažintas daugiausia pasaulyje mirčių nusinešanti priežastis“, – teigė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)