Į elektroninių cigarečių gamintojų spąstus pakliūva jauni žmonės

Kaip skelbia rumunų portalas Stirile Pro TV, elektroninė cigaretė – tai baterija maitinamas prietaisas, išskiriantis garų tirpalą. Pasak šaltinio, jie būna įvairių formų ir dydžių, vieni primena USB atmintines, kiti – rašiklius, o jų įtraukiamų dūmų skaičius gali būti ir ribotas.

Vis dėlto, jaunus žmones elektroninių cigarečių rinkoje sužavi ne tik mitas, kad šios – mažiau kenksmingos, bet ir platus skonių bei kvapų pasirinkimas. Tiesa, pasak rumunų žiniasklaidos, 2017 m. atlikto tyrimo duomenimis, elektronines cigaretes vartojantys paaugliai vėliau lengviau renkasi rūkyti ir tradicinius tabako gaminius, mat tai jau tampa jų gyvenimo įpročiu.

Nors gamintojai šiuos gaminius parduoda kaip priemones, neva padedančias mesti arba sumažinti rūkymą, įvairūs tyrimai aiškiai įrodo, kad taip įvardijamą elektroninių cigarečių poveikį reikėtų vertinti itin kritiškai. Tą portalui Delfi patvirtino ir kardiologas prof. Raimondas Kubilius.

Kardiologas Raimondas Kubilius

„Elektroninės cigaretės dėl savo inovatyvumo, vartojimo modernumo ir madingumo, rodos, labiausiai pavergė paauglius ir jaunus žmones, kuriems šios priemonės tapo neatskiriama linksmybių dalimi, tačiau svarbu suvokti, kad tai nėra ne tik pramoga, nusiraminimo ar atsipalaidavimo priemonė, tačiau didžiulę žalą sveikatai sukelianti priemonė“, – tvirtino jis.

Pasak kardiologo, blogiausia, kad vis dar nežinome, koks elektroninių cigarečių rūkymo poveikis mūsų sveikatai bus po 5-erių, 10-ties ar 15-os metų, mat elektroninės cigaretės akumuliuojasi ląstelėse, trikdo jų funkciją, sukelia ląstelių genetinę pažaidą ir tas akumuliacinis pažeidimas vyksta kasdien. Savo įžvalgas R. Kubilius pagrindė ir mokslinių tyrimų metu gautais duomenimis.

„Iškalbingas yra prieš keletą metų Amerikos onkologų atliktas tyrimas, kuriame įrodyta, kad 54 savaites laboratorijos pelytes veikiant elektroninių cigarečių aerozoliu, kas penktai jų išsivystė plaučių vėžys, o kas antrai – šlapimo takų ikivėžinė būklė. 54 savaičių garinimo trukmė pelytei prilygtų 3-6 metų elektroninių cigarečių rūkymo žmogui“, – teigė R. Kubilius.

Elektroninė cigaretė

Klausimų apie rūkymo žalą sveikatai kilti neturėtų

Portale Stirile Pro TV rašoma, kad elektroninės cigaretės žmogui gali būti pavojingos ir kenksmingos dėl daugybės priežasčių. Visų pirma, jos sukelia priklausomybę, turi įtakos žmogaus smegenų vystymuisi, kuris, pasak šaltinio, tęsiasi maždaug iki 25-erių metų amžiaus, o be to – tai gali pakenkti ir vaisiui nėštumo metu.

Šaltinyje teigiama, kad elektroninių cigarečių sudėtyje yra žmogaus sveikatai pavojingų toksinų, tokių kaip kancerogenai, akroleinas, benzenas, diacetilas, propilenglikolis, pavojingi metalai ir kitos smulkios detalės, kurios gali patekti į žmogaus plaučius.

Rumunų žiniasklaida pastebi, kad jaunų žmonių tabako gaminių vartojimas gali paveikti smegenų sritis, atsakingas už jų dėmesį ir mokymąsi. Be to, tai gali padidinti ir nuotaikos svyravimų sutrikimus bei kontrolės problemų atsiradimo riziką. Eksperimentavimas su įvairiais rūkymo prietaisas gali būti ir mirtinai žalingas. Kaip portalui Delfi teigė kardiologas R. Kubilius, svarbu žinoti, kad elektroninės cigaretės sukelia ankstyvus kraujagyslių sienelių pokyčius – kraujagyslių standumą (sienelių kietėjimą) ir endotelio funkcijos pažaidą, o tai lemia arterinio kraujospūdžio bei širdies pulso didėjimą.

„Visi šie pokyčiai indukuoja kitas kraujagyslines patologijas ir didina širdies bei kraujagyslių ligų išsivystymo riziką. Ilgalaikis elektroninių cigarečių poveikis yra susijęs ir su simpatinės sistemos tonuso didėjimu: bent 30 min. kasdienis veipinimas lemia pulso didėjimą“, – aiškino kardiologas.

Rūkymas

Be to, pasak gydytojo, keli pastarųjų metų didelės apimties tyrimai atskleidė, kad bemaž kas penktam rūkančiam elektronines cigaretes yra tikimybė patirti ūminį miokardo infarktą.

„Beje, jeigu elektroninė cigaretė rūkoma daugiau nei 30 min. – sukeliamas nepageidaujamas poveikis kraujagyslinės sienelės standėjimui, tai yra toks pat, kaip ir rūkant įprastą cigaretę“, – teigė R. Kubilius.

Ar įmanoma užkirsti tam kelią?

Pastaraisiais metais Lietuvoje nuolat girdimi atvejai, kai į elektroninių cigarečių rūkymo pinkles patenka vis jaunesnio amžiaus gyventojai. Beje, rūkymas ir įvairių psichotropinių medžiagų vartojimas dažnėja ir švietimo įstaigose, tad, pasak Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento (NTAKD) atstovų, siekiant užkirsti kelią šios problemos plitimui – būtiniausių priemonių jau yra imamasi.

„Siekiant mokykloms padėti vykdyti psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo prevenciją, puoselėti mokinių sveikatą, ugdyti sveiką gyvenimo būdą bei užtikrinti saugumą ir socialinę gerovę Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas parengė metodinių rekomendacijų leidinį – „Psichoaktyviosios medžiagos ir mokykla: prevencijos ir intervencijos gairės“. Šiomis rekomendacijomis siekiama mokyklos bendruomenę plačiau supažindinti su psichoaktyviosiomis medžiagomis, padėti atpažinti rizikos ir apsauginius veiksnius, kurie lemia psichoaktyviųjų medžiagų vartojimą ir kaip atpažinti psichoaktyviąsias medžiagas vartojantį ar nuo jų apsvaigusį mokinį“, – buvo teigiama komentare.

Elektroninė cigaretė

Rekomendacijų leidinyje ir gairėse yra pateikiama ir informacija apie mokyklos veiksmus, galinčius padėti mažinti psichoaktyviųjų medžiagų vartojimą tarp mokinių ir rekomenduojamą mokyklos darbuotojų veiksmų seką, įvykus mokinių apsvaigimo ar apsinuodijimo nuo psichoaktyviųjų medžiagų situacijoms mokyklose.

„Šios rekomendacijos parengtos vadovaujantis tarptautinių organizacijų rekomendacijomis bei kitų šalių gerąja praktika. Rekomendacijos yra išplatintos visoms Lietuvos mokykloms ir Visuomenės sveikatos biurams Lietuvoje. Pastaruoju metu mokyklos atnaujina savo vidinius dokumentus, kurie reglamentuoja psichoaktyviųjų medžiagų prevencijos vykdymą jose, įtvirtina veiksmų sekas, susijusias su situacijų valdymu, įvykus psichoaktyviųjų medžiagų vartojimo, turėjimo su savimi ar platinimo atvejams mokyklose“, – teigė NTAKD.

Pasak NTAKD atstovų, atitinkamų veiksmų ėmėsi ir Lietuvos Respublikos Vidaus reikalų ministerija.

„Vidaus reikalų ministerija inicijavo Nepilnamečių narkotikų vartojimo ir platinimo prevencijos mokyklose bandomojo modelio įgyvendinimo projektą, kurio tikslas – sukurti ir patikrinti narkotikų vartojimo ir platinimo prevencijos mokyklose mechanizmą ir taip didinti mokinių saugumą ugdymo įstaigose ir jų prieigose. Projektas įgyvendinamas pasirinktose Vilniaus miesto, Alytaus miesto ir Klaipėdos rajono mokyklose“, – dalijosi NTAKD atstovai.

Reikšmingų pokyčių kovoje su elektroninių cigarečių rūkymo plitimo problema imasi ir kitos šalys. Kaip skelbiama portale Stirile Pro TV, Rumunijoje naujai priimtame tabako įstatyme aiškiai nurodyta, kad draudžiama parduoti elektronines cigaretes, pildomuosius buteliukus ir elektroninius prietaisus tabakui kaitinti jaunesniems nei 18 metų asmenims.

Pasak šaltinio, Airija, prieš svarstydama apie galimą elektroninų cigarečių draudimą, nori sužinoti žmonių nuomonę, o daugelis sveikatos ir aplinkosaugos organizacijų ragina vyriausybę imtis veiksmų. Pavyzdžiui, organizacija „VOICE Ireland“ aktyviai pasisakė šiuo klausimu – ji paskelbė peticiją ir socialiniuose tinkluose propaguoja kampaniją #BanDisposableVapes, kad Airija taptų „pirmąja šalimi Europoje, uždraudusia vienkartines elektronines cigaretes“.

Elektroninės cigaretės

Vokietija taip pat ketina imtis veiksmų prieš vienkartines e. cigaretes. Kai kurie aplinkosaugininkai, įskaitant federalinę aplinkos ministrę Steffi Lemke, žengia dar toliau ir nori jas uždrausti visoje Europos Sąjungoje.

„Vienkartinės elektorninės cigaretės teršia aplinką ir dažnai patenka į buitines atliekas, užuot jas tinkamai išmetus kaip elektros prietaisus“, – Vokietijos laikraščiui „Mitteldeutsche Zeitung“ sakė S. Lemke.

Visi šie sprendimai ir ketinimai – svarbūs kiekvienam iš mūsų. Rūpinkimės savo ir aplinkinių sveikata, nes tai – didžiausias mūsų turtas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją