Šis gyvenimo etapas – visiems vienodai skaudus



Anot I. Žukauskaitės, išsiskyrimas – skaudus gyvenimo etapas visiems žmonėms. Ji teigė, kad tokiais atvejais visai nesvarbu, ar skyrybų metu partnerį dar mylėjome, ar ne.

„Santykis, kuris iširo, sukelia įvairius nepatogius jausmus, nes galvojame, kad įskaudinome arba įskaudino mus. Dažnai sunku skirtis su tuo, kas buvo artimas, reikšmingas ir, kai buvo įdėta daug pastangų, laiko į santykį“, – teigė pašnekovė.

Ji pastebėjo, kad skyrybas visi žmonės išgyvena skirtingai.

„Vieni užsidaro savyje, kiti ieško naujų ryšių. Kai kurie nesusitvarko su praradimu ir pradeda tai malšinti alkoholiu ar kitomis žalingomis priemonėmis. Greičiausiai, tai indikuoja, kad kažkokį skausmą jau nešiojomės prieš tai“, – įžvalgomis dalijosi I. Žukauskaitė.

Emocinės gerovės specialistė Ineta Žukauskaitė

Pasidalijo reikšmingais patarimais


Pasak emocinės gerovės specialistės, norint, kad pasibaigusius santykius paleisti būtų lengviau, vertėtų nepamiršti tam tikrų dalykų.

„Manau, kad sveikiausia būtų gerai išgryninti buvusio santykio iširimo priežastis. Labai dažnai santykiai užsimezga turint skirtingas meilės kalbas ir prisirišimo tipus. Tai tikrai nėra lemiami veiksniai, nes žmonės, kurie turi giluminį norą būti kartu, gali pereiti įvairius sunkumus kartu, tačiau skirtingas suvokimas, kas yra meilė ir kaip aš ją išreiškiu savo partneriui, gali išskirti, o kartu ir pasunkinti skaudų „gijimo“ laikotarpį“, – aiškino ji.

Pašnekovė I. Žukauskaitė taip pat pasidalijo patarimais, kaip šį skaudų etapą išgyventi ir „išgyti“ lengviau. Rodos, jos įvardyti dalykai – paprasti ir aiškiai suprantami, tačiau, užklupus emociniams sunkumams, dažnas apie juos tiesiog nepagalvoja.

„Rasti laiko sau, leisti sau daugiau ilsėtis, nelaikyti jausmų savyje, ieškoti pagalbos, jeigu savijauta blogėja arba nežinote, kaip sau padėti. Galima rašyti jausmų dienoraštį, esant pykčiui – išleisti jį sporto salėje. Jeigu neturite artimųjų – įsigyti augintinį. Pakartosiu, blogėjant emocinei ir fizinei būklei – labai svarbu ieškoti profesionalios pagalbos“, – teigė emocinės gerovės specialistė ir mentorė I. Žukauskaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją