LGBT bendruomenė kovojo dėl šios teisės nuo 2015 m., kadangi civilinės partnerystės institutas nesuteikė reikiamos apsaugos LGBT bendruomenės šeimoms su vaikais.

Diskusijos Graikijos parlamente truko dvi dienas. Įstatymo projektą dėl tos pačios lyties asmenų santuokų pateikė šalies premjero Kyriakos’o Mitsotakis’o konservatorių vyriausybė. Nors ne visi valdančiosios K. Mitsotakis’o konservatorių partijos „Naujoji demokratija“ nariai pritarė įstatymui, didele balsų dauguma jis vis dėlto buvo priimtas parlamente, rašo portalas „My Impact“.

Naujasis įstatymas numato, kad homoseksualios sutuoktinių poros ateityje turės tokias pat teises ir pareigas, kaip heteroseksualios poros, galės įsivaikinti vaikus. Tiesa, homoseksualioms poroms ir toliau bus draudžiama naudotis surogatine motinyste.

Graikijoje įteisintos tos pačios lyties asmenų santuokos


Stačiatikių Bažnyčia griežtai pasisakė prieš naują įstatymą, kuriuo Graikijoje būtų įteisintos tos pačios lyties asmenų santuokos. Arkivyskupas Ieronymos II paragino surengti vardinį balsavimą, kad būtų užtikrintas skaidrumas, o gyventojai žinotų, kurie parlamento nariai pasisakė už ar prieš šį teisės aktą. Ministras pirmininkas K. Mitsotakis susidūrė su nesutarimais savo partijoje; jam beliko kliautis kairiųjų opozicinių partijų parama, kad įstatymas būtų priimtas.

Galiausiai, kaip pageidavo Ieronymos II, vyko vardinis balsavimas. Įstatymui, leidžiančiam tos pačios lyties asmenų santuokas, pritarė 176 parlamento nariai, 76 buvo prieš. Nepaisant aštrios buvusio Graikijos ministro pirmininko Antonis’o Samaras’o kritikos, naujasis įstatymas buvo sėkmingai priimtas. Anksčiau A. Samaras teigė, kad „siūlomas teisės aktas kardinaliai nukrypsta nuo nacionalinės teisės ir prieštarauja milijonų graikų įsitikinimams, o vyriausybė neturėjo jo priimti“.

Istorinė akimirka Graikijoje


„Žmonės, kurie buvo nematomi, pagaliau taps matomi, o daugybė vaikų pagaliau atras savo teisėtą vietą. Ši reforma pagerins dalies mūsų bendrapiliečių gyvenimą, nieko neatimdama iš daugelio kitų gyvenimo“, – parlamente kalbėjo ministras pirmininkas K. Mitsotakis, norėdamas įtikinti žmones balsuoti už tos pačios lyties asmenų santuokų įteisinimą.

Teisės aktą dėl tos pačios lyties asmenų santuokų parėmė opozicinės kairiosios partijos. Kairiosios partijos „Syriza“ lyderis Stefanos Kasselakis pareiškė, kad visi jo partijos nariai parlamente privalo balsuoti už įstatymo projektą, ir įspėjo, jog ties, kurie susilaikys ar nepritars įstatymo projektui, sulauks pasekmių.

„Tai istorinė akimirka. Džiaugsminga diena“, – naujienų agentūrai „Reuters“ sakė tos pačios lyties tėvų organizacijos vadovė Stella Belia.

Graikija prisijungė prie 37 pasaulio šalių ir 16 Europos Sąjungos narių, kuriose tos pačios lyties poros gali teisėtai tuoktis. Ši civilinė santuoka, skirtingai nei civilinė partnerystė, suteikia vienodas teises

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją