Gegužės 9-oji – reikšminga Lietuvai ir visai Europai

Gegužės 9-ąją kasmet minime Europos dieną. Tai – taikos ir vienybės šventė Europoje, Lietuvoje aktyviai pradėta švęsti nuo 2002-ųjų metų. Šią dieną Lietuvoje kasmet organizuojami įvairūs renginiai ir konferencijos, skirtos didinti žmonių sumanumą apie Europos istoriją, stiprybę, jos tapatumą ir integraciją.

Šią dieną minimos ir Šumano deklaracijos metinės. Dar 1950 metais, vykstant Šaltajam karui, Prancūzijos užsienio reikalų ministras Robertas Šumanas neliko abejingas Europos ateičiai. Jo pasirašyta deklaracija padėjo pamatą vieningos ir taikios Europos idėjai. Šis žingsnis iki šiol yra laikomas dabartinės Europos Sąjungos pradžia, o Europos diena buvo pradėta minėti jau nuo 1985-ųjų.

Europos Sąjunga

Europos diena – svarbi visoms Europos Sąjungos narėms, tad ne išimtis yra ir Lietuva. Tai yra puiki proga atsigręžti į mūsų šalies praeitį ir į kelią, kurį Lietuvai kadaise teko nueiti. Dar 2004 metais Lietuva tapo Europos Sąjungos nare ir įsipareigojo remtis vieningos, taikios ir tarptautinio bendradarbiavimo siekiančios Europos vertybių. Integracija su Europos Sąjunga Lietuvai atveria galimybes augti ekonomikos, kultūros ir kitose srityse bei vedą bendrų tikslų link. Tai – išties svarbu ir reikšminga.

Lietuvos ir Europos sąjungos vėliavos

Svarbios šventės žada nepraleisti ir jaunuoliai

O kaipgi Europos dieną minės Lietuvos jaunuoliai? Ką jiems reiškia ši diena? To klausėme jų pačių.

„Esu nusižiūrėjusi keletą renginių Vilniuje, kuriuos norėčiau aplankyti. Pasikviesiu draugę ar mamą, praleisime šiek tiek laiko kartu. Tai – graži proga. Reikia džiaugtis, švęsti ir vertinti“, – teigė mergina.

„Į renginius, kurie organizuojami Europos dienos proga, eisime su studijų bičiuliais. Jie vyks ir mūsų universitete, ir apskritai Vilniuje, tad pasirinkimo tikrai daug. Tik spėk visur sudalyvauti“, – dalijosi kitas pašnekovas.

Europos Sąjungos vėliava

„Iš tikrųjų, nieko įspūdingo neplanavau, bet dabar, kai jau paklausėte, susimąsčiau, kad būtų smagu kaip nors paminėti šią progą. Man labiausiai patinka, kai į įvairius renginius susirenka daug žmonių. Tada juntu tokią vienybę, bendrystę. Būtų smagu pajusti tą jausmą“, – teigė dar viena pašnekovė.

Europa turi be galo turtingą istoriją. Prisiminkime ją ir švęskime Europos dieną drauge, juk vienybė – stipriausias ginklas prieš visas negandas. Šia proga Europos Sąjungos Taryba ragina ir jaunus, ir vyresnius įsitraukti į įvairias veiklas tiek gyvai, tiek internetu. Jas Lietuvoje organizuoja bene visų didžiųjų miestų savivaldybės.