Šventės sugrįžta

Kokybiškas maistas – kokybiškam gyvenimui

Kūčiukai – pasninko maistas

Lietuviams kūčiukai – ne tik skanus užkandis, tačiau ir didelę simbolinę reikšmę turintis patiekalas, tradiciškai valgomas per Kūčių vakarienę. Nors šiais laikais internete gausu įvairiausių kūčiukų receptų, o parduotuvėse galima įsigyti net išrankiausiam skoniui įtiksiančių, šių, rodos, visai paprastų miniatiūrinių kepinukų, pasigaminti savo rankomis visuomet smagiau.

Kūčiukai – šventinis patiekalas, tačiau išsikepti juos galima ir iš anksto. Pagaminti iš kokybiškų ingredientų, jie gali išlaikyti puikų skonį net iki trijų mėnesių.

Kaip pastebi prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė Vaida Budrienė, pirkėjai kūčiukus pamėgę kaip užkandį, todėl sulig jų pasirodymu prekyboje, kūčiukai gana greitai būna išgraibstomi. Aktyviausiai, žinoma, jie perkami paskutinėmis savaitėmis iki didžiųjų gruodžio švenčių, tad šiuo laiku pirkėjams siūloma pasirinkti net iš šešių skirtingų kūčiukų rūšių.

Nebijokite eksperimentuoti

„Senoliai kūčiukus kepdavo iš visai paprastų ingredientų – miltų, vandens, šlakelio aliejaus. Šiais laikais naudojamos ir mielės, kurios suteikia kūčiukams purumo, minkštumo. Tai – pasninko maistas, tad jų sudėtyje griežtai negali būti gyvulinės kilmės produktų, pieno, sviesto, kiaušinių“, – sako R. Ubienė.

Jei norite išsikepti autentiškus kūčiukus, kuriuos ruošdavo mūsų senoliai, R. Ubienė rekomenduoja rinktis kokybiškus viso grūdo kvietinius miltus. Jei tokių neturite, naudokite įprastinius kvietinius ar šviesius speltų kviečių miltus – kūčiukai bus minkštesni. Taip pat itin svarbus ir kokybiškas aliejus, geriausia – be pridėtinių kvapų ar skonių. Tradiciniams senoviniams kūčiukams naudojamos šviežios mielės, tačiau jei jų neturite, galite kepti ir su sausomis.

Kūčiukai

„Jei nusprendėte kūčiukus kepti su aguonomis, prieš maišant tešlą jas reikėtų užpilti verdančiu vandeniu, keletą minučių palaukti, tada nukošti ir dar luktelėti, kol jos apdžius. Taip kūčiukai tikrai bus skanesni, aromatingesni“, – teigia R. Ubienė ir primena bene svarbiausią kepimo taisyklę: orkaitėje kūčiukai negali liestis vienas prie kito.

Daugybę skirtingų receptų išbandžiusi virtuvės šefė sako, kad tik eksperimentuojant ir bandant skirtingus receptus galima surasti tai, kas skaniausia būtent jums.

„Nors mano širdis linksta prie tradicinių lietuviškų kūčiukų, kasmet išbandau ir keletą naujovių. Kūčiukus galima kepti su įvairiais džiovintais vaisiais, kanapių sėklomis, įmaišyti maltų riešutų. Jei gaminate kūčiukus užkandai, o ne Kūčioms, tešlą galima ruošti su kiaušiniais, pienu, sviestu“, – sako R. Ubienė.

Tradiciniai lietuviški kūčiukai

Reikės:

200 ml šilto vandens;
400 g kvietinių miltų;
15 g šviežių mielių;
40 g cukraus;
2 v. š. aliejaus;
1 a. š. druskos.

Ištrinkite mieles su cukrumi. Vandenį pašildykite, tačiau jo neužkaitinkite. Į jį supilkite mieles su cukrumi, pusę kiekio miltų. Išmaišykite, padėkite tešlą šiltoje vietoje valandai, kad ji pakiltų. Tešlai pakilus, suberkite likusį kiekį miltų, įpilkite aliejaus, įberkite druskos. Minkykite, kol tešla nebelips prie rankų. Tešlą palikite šiltai valandai, kad ji pakiltų, tuomet gerai išminkykite ir formuokite volelius. Juos supjaustykite norimo dydžio gabaliukais. Kūčiukus kepkite iki 180 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 8 minutes, kol jie gražiai paruduos.