2024-aisiais ir vėlesniais metais taip pat prognozuojamas nemažas darbuotojų judėjimas, skelbiama Pasaulio ekonomikos forumo ateinančio penkmečio darbo rinkos analizėje „The Future of Jobs Report“.

Personalo specialistai sako, kad tam tikra darbuotojų kaita yra neišvengiama ir netgi pageidautina, mat tai padeda įmonėms atsinaujinti ir tam tikrus dalykus, įskaitant vertybes, įvertinti šviežiomis akimis. Tačiau kaita turi būti nuosaiki ir pamatuota, kitu atveju įmonės veikla gali išsiderinti. Naujokų įvedimo į darbą procese labai svarbus yra patyrusių darbuotojų įsitraukimas. Tačiau labiausiai patyrę specialistai verslui paprastai sukuria ir daugiausia vertės, tad vadovai turėtų padėti jiems rasti balansą tarp mentorystės ir tiesioginių pareigų.

Kodėl keičia darbą?

Kalbant apie darbo keitimo priežastis, apklausose tarp dažniausiai minimų išlieka finansiniai aspektai, nepasitenkinimas tiesioginiu vadovu, karjeros galimybių ir pripažinimo stoka, prasta atmosfera ir vertybių sankirta.

„Darbo keitimo priežastys būna labai skirtingos ir priklauso nuo įvairių veiksnių, įskaitant amžių ir sektorių, kuriame žmogus dirba. Pastebime, kad jaunajai kartai dažniau atrodo, kad kitur „žolė yra žalesnė“, ir jie linkę greičiau pakeisti darbą, ieškodami kitokių sričių bei naujų galimybių. Tačiau kiekvienam žmogui ilgiau dirbant toje pačioje vietoje natūraliai kaupiasi nedidelės nuoskaudos. Jos galiausiai virsta didesniu nepasitenkinimu ir kyla noras peržiūrėti darbo skelbimus“, – pranešime spaudai teigia Personalo valdymo profesionalų asociacijos direktorė Aušra Bytautienė.


Bendrovės, be abejo, geriausius darbuotojus nori pasilikti, todėl paprastai siūlo atlygio padidinimą, karjeros galimybes ir kitas skatinimo priemones. Tačiau A. Bytautienė atkreipia dėmesį, kad įsiklausymas ir rūpestis darbuotojų gerove turi būti visapusiškas ir nuolatinis. Kitu atveju, jei žmogus jau yra prikaupęs nuoskaudų, padidintas atlyginimas ar aukštesnis karjeros laiptelis jį sulaikys tik laikinai.

„Toks žmogus vis tiek anksčiau ar vėliau norės išeiti. Tuo tarpu jei darbuotojas savo organizacijoje jaučiasi gerai ir jį pakeisti darbą kalbins kita organizacija, jis nebus linkęs skubėti daryti pokyčių. Lietuvoje atliekamos kandidatų apklausos rodo, kad didesnioji dalis darbuotojų, apie 70 proc., yra linkę pasilikti toje pačioje organizacijoje. Atrankas vykdantys specialistai dalinasi, jog kandidatai, gavę iš savo įmonės geresnį pasiūlymą, atsisakydavo tolesnių pokalbių“, – pasakoja A. Bytautienė.

Anot jos, tokią situaciją dažnai lemia psichologiniai aspektai – darbuotojai savo įmonę ir jos procesus gerai pažįsta, jaučiasi saugiai ir neskuba palikti įmonės.

Darbdavių patirtis

Siekdami išvengti nuoskaudų susikaupimo ir išsiaiškinti darbuotojų lūkesčius pažangūs darbdaviai atlieka periodines skirtingų sričių apklausas. Pavyzdžiui, draudimo bendrovė BTA kas 3 mėnesius darbuotojams suteikia galimybę tiek tiesiogiai, tiek anonimiškai užduoti klausimus valdybai, o vieną kartą per metus vykdomas išsamus darbuotojų pasitenkinimo tyrimas.

„Praeitų metų pabaigoje atliktas tyrimas parodė, kad 91 proc. visų darbuotojų yra patenkinti darbu įmonėje ir noriai eina į darbą. 86 proc. didžiuojasi savo darbdaviu. Palyginti ilgamečių (dirbančių daugiau nei dešimtmetį) darbuotojų pasitenkinimo rodiklis siekia net 95 procentus“, – sako draudimo bendrovėsŽmogiškųjų išteklių valdymo skyrius vadovė Jevgenija Krikščiūnė.

Ji priduria, jog 93 proc. darbuotojų sako, kad dirbdami šioje įmonėje patobulino savo profesines kompetencijas, o 88 proc. yra pasiruošę sieti savo tolimesnę karjerą šia draudimo įmone.

Aušra Bytautienė

„Pripažinimas ir karjeros kelias yra labai svarbūs darbuotojams, todėl bendrovės viduje turime galimybę augti ne tik vertikaliai ar horizontaliai, bet ir pareigybės lygio viduje. Ilgamečiai darbuotojai yra labai gerbiami mūsų įmonėje, jie yra puikūs pavyzdžiai ir mentoriai naujiems darbuotojams. Kalbant apie darbo rezultatus, ypač klientų aptarnavimo ir pardavimų srityse, su kiekvienais metais specialistų pasiekimai pagerėja dviženkliu procentiniu rodikliu“, – tvirtina draudimo įmonės atstovė.

Šiuo metu net 56 proc. draudimo įmonės vadovų yra užaugę įmonės viduje. Dalis jų karjeros laiptais pakilo nuo pačių žemiausių pozicijų. Kai kurie iš jų perėjo dirbti ir dar laipteliu aukščiau – į tarptautinę „Vienna Insurance Group“, kurios dalimi yra BTA.

Jevgenija Krikščiūnė

„TOP 3 atsakymai į klausimą „Kas tave motyvuoja dirbti mūsų įmonėje?“ yra komandiškumas, įdomus ir prasmingas darbas bei darbo aplinka. Tačiau suteikiame ir platų, per 15 papildomų naudų paketą. Iš jų darbuotojai labiausiai vertina papildomą sveikatos draudimą, metinę premiją, lanksčias darbo valandas ir hibridinio darbo galimybes“, – paklausta apie bendrovėje taikomas motyvavimo priemones pasakoja J. Krikščiūnė.