Kalėdų Kalėdos

„Gruodis gali virsti renginių ir pasiruošimo Kalėdoms maratonu, todėl esame pasirengę palengvinti šventinio stalo ruošos darbus. Šventiniam asortimentui skiriame ypač daug dėmesio, kad kiekvienas jame galėtų atrasti produktus, geriausiai tinkančius savo skoniui ir poreikiams. Šiemet artėjant šventiškiausiam metų laikui pristatėme ne tik mūsų meistrų gamintų naujovių, tačiau ir naujieną iš Ispanijos – valgomų perlų, pagamintų iš pesto, juodųjų česnakų, pomidorų ar vasabių. Džiugu, kad vos pristatyti į parduotuves, jie jau atrado gerbėjų", – pranešime spaudai sako lietuviško prekybos tinklo „Maxima" Pirkimų departamento direktorius Marius Tilmantas.

Gerai pažįstami skoniai valgytojus nustebins elegantišku ir prabangiu vaizdu, o ikrus primenanti tekstūra suteiks malonią gurmanišką patirtį. Daugeliui lietuvių valgomieji perlai bus naujiena, tad tai ir gera idėja dovanai, kuri įkvėps pasinerti į naują kulinarinį pasaulį.

Pesto perlai – ryškiai spalvai, skoniui ir aromatui

Pasak Brigitos Baratinskaitės, „Maximos" Maisto gamybos departamento vadovės, pesto padažas – itališka magija, kuri pačius paprasčiausius ingredientus paverčia ypatingo skonio patiekalais.

„Pesto išsiskiria ne tik savo skoniu, bet ir ryškia šviežių bazilikų suteikiama žalia spalva bei intensyviu aromatu, tad iš šio padažo pagaminti 3 mm dydžio rutuliukai idealiai tinka ir paskaninti, ir pagražinti patiekalus", – pasakoja B. Baratinskaitė.

Ten, kur dera pesto padažas, dera ir jo perlai: jais galima paįvairinti makaronų, žuvies, salotų, mėsos receptus arba picai, vieno kąsnio užkandžiams suteikti ypatingą išvaizdą bei skonį.

„Smaragdo spalvos rutuliukai – tikra kvapo ir skonio bomba, tad jiems įmantrių receptų ieškoti net ir nėra būtina. Pesto skonis puikiai atpažįstamas visame pasaulyje, o modernesnė ir kūrybiškesnė jo pateikimo forma leis paprasčiausioms pomidorų ir mocarelos salotoms atrodyti įspūdingai. Perlus drąsiai galima naudoti ir kaip elegantišką garnyrą prie, pavyzdžiui, garuose troškintos žuvies", – pataria maisto gamybos žinovė.

Išbandykite: Makaronai su pesto perlais

Reikės: 500 g jūsų pasirinktų makaronų, 5 bazilikų lapelių, 10 g kedro riešutų, 2 skiltelių česnako, 50 g saulėje džiovintų pomidorų, 100 g kietojo sūrio, šlakelio alyvuogių aliejaus, 1 indelio pesto perlų.

Gaminame: Kol verda makaronai, sutrinkite smulkintus česnakus, kedro riešutus ir bazilikų lapelius. Į mišinį įpilkite šiek tiek aliejaus. Džiovintus pomidorus pasmulkinkite. Išvirusius makaronus sumaišykite su pasigamintu padažu, pomidorais, patarkuokite ant viršaus kietojo sūrio ir uždėkite perlų.

Pomidorų perlai – lietuviams įprastas skonis naujoje formoje

Jeigu pesto padažas dažnai tampa pagrindiniu herojumi patiekale, tai pomidorų skonis ir aromatas puikiai akomponuos patiems įvairiausiems ingredientams.

„Maždaug 5 mm dydžio rutuliukai – kreminės tekstūros ir ryškiai raudonos spalvos, kuri atrodo ypač šventiškai. Šie perlai sukurti iš pomidorų koncentrato, išlaikant stiprų jo skonį ir intensyvų aromatą. Pomidorai – viena populiariausių daržovių lietuvių virtuvėje, tad šis šiuolaikinis jų variantas tikrai atras savo vietą kiekvienuose namuose. Vaizduotė su jais neribota: perlais galima puošti ir desertus, ir sriubas, jie net paprastam sumuštiniui su skrebučiu suteiks ypatingo puošnumo", – pasakoja B. Baratinskaitė.

Ikrai

Kaip pavyzdį ji pateikia bulvių salotas. Ši soti ir greitai bei lengvai pagaminama mišrainė atrodo gan paprastai, tačiau pagražinta pomidorų perlais nustebins artimuosius ir puikiai derės net ir ant šventinio stalo.

Išbandykite: Bulvių salotos su totorių padažu ir pomidorų perlais

Reikės: 5-6 bulvių, 2-3 kiaušinių, pomidorų perlų indelio, totoriško (tartar) padažo. Padažui reikės: 3 šaukštų majonezo, 1 šaukšto garstyčių, 1 nedidelio svogūno, 1 šaukšto kaparėlių, 2 marinuotų agurkų (vidutinio dydžio), 8-10 alyvuogių be kauliukų, 1 skardinės ančiuvių alyvuogių aliejuje.

Gaminame: Kiaušinius ir bulves išvirkite bei atvėsinkite. Į dubenėlį dėkite majonezą, garstyčias, labai smulkiai supjaustytus svogūnus, kaparėlius, agurkus, alyvuoges ir ančiuvius. Gerai išmaišykite. Supjaustykite bulves gabalėliais ir dėkite į salotinę ar gilią lėkštę, užpilkite totorišku padažu ir gerai išmaišykite. Ant viršaus dėkite perpus perpjautus kiaušinius ir gausiai papuoškite pomidorų perlais. Prieš patiekiant palikite bent trumpam šaldytuve, kad salotos gerai atvėstų, o skoniai susimaišytų.

Japoniškos virtuvės gerbėjams – vasabių perlai

Vasabiai yra unikalus pagardas, gaminamas iš japoninių pipirkrienių ir traukiantis ypač aštriu skoniu. Japonų virtuvėje vasabiai itin mėgstami, nes turi sveikatai naudingų savybių. Pavyzdžiui, pasižymi priešuždegimine funkcija, jame gausu vitamino C, tad turi ir imunitetą stimuliuojantį poveikį.

„Mažyčiai, maždaug 2 mm perliukai – ryškiai žalios spalvos, išlaikantys autentišką pipirkrienių skonį ir malonios, šiek tiek grūdėtos tekstūros. Vasabiai neatsiejami nuo sušių ar sašimio, tad perlai taps kūrybingu būdu pateikti gerai pažįstamą priedą. Juos taip pat galima derinti su žalia žuvimi, makaronais, ryžių ir mėsos patiekalais, užkandžiais ir pan. Vos keliais šaukšteliais jų galite ir įprastai sriubai suteikti naują netradicinį skonį", – pasakoja maisto gamybos žinovė.

Išbandykite: Moliūgų sriuba su vasabių perlais

Reikės: 700 g nulupto moliūgo, 200 g nuluptų bulvių, 100 g porų baltųjų dalių, druskos, šviežiai maltų baltųjų pipirų, alyvuogių aliejaus, 6 šaukšteliai vasabių perlų.

Gaminame: Išvirkite supjaustytus moliūgą, bulves ir porą. Išimkite iš puodo ir gerai sutrinkite mikseriu, įberkite baltųjų pipirų, druskos ir šlakelį alyvuogių aliejaus. Supilkite į lėkštes ir patiekite su vasabių perlais bei keliais lašais ypač tyro alyvuogių aliejaus.

Juodųjų česnakų perlai – „veganų ikrai"

Juodieji česnakai pastaruoju metu pavergia vis daugiau gurmanų. Nenuostabu kodėl: jie stebina švelniu skoniu, neskleidžia tokio stipraus kvapo kaip įprasti česnakai, juose ir gerokai daugiau antioksidantų.

„Šviežiai rudos spalvos maždaug 3,5 mm dydžio juodųjų česnakų rutuliukai patiekalams suteikia ypač prabangų vaizdą, o jų unikalus skonis greitai susilaukia gerbėjų. Savo išvaizda jie primena juoduosius ikrus, tad juos mėgstama vadinti ir „veganų ikrais". Maloniai sproginėjantys burnoje, jie suteiks originalų ir gardų akcentą salotoms, makaronų patiekalams, žuviai ar užkandžiams", – sako B. Baratinskaitė.

Išbandykite: Lašišos ir avokado tartaras su juodųjų česnakų perlais

Reikės: 400 g rūkytos lašišos, 2 avokadų, 1 ketvirtadalio svogūno, 1 pomidoro, 4 šaukštų citrinos sulčių, 2 šaukštų alyvuogių aliejaus, 1 šaukšto sojų padažo, druskos, 4 šaukštelių juodųjų česnakų perlų.

Gaminame: Dubenyje gerai sumaišykite du šaukštus citrinos sulčių, du šaukštus alyvuogių aliejaus ir sojų padažą. Aštriu peiliu supjaustykite lašišą mažais kubeliais ir užpilkite juos marinatu, palikite pastovėti šaldytuve. Avokadą, svogūną ir pomidorą supjaustykite mažais kubeliais, dubenyje pagardinkite 2 šaukštais citrinos sulčių ir druska pagal skonį. Patiekimui galite naudoti nedidelį dubenėlį arba konditerinį žiedą, kuris suformuoja gražią tartaro formą. Apatinis sluoksnis turėtų būti avokadai, viršuje – lašiša. Susluoksniuotą tartarą palaikykite šaldytuve apie valandą, o patiekite gausiai papuoštą juodųjų česnakų perlais.

Šaltinis
Temos
Specialusis projektas „Kalėdų Kalėdos“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)