Kalėdų Kalėdos

Pirmieji vainikai

Puošti kalėdinį vainiką laukiant švenčių tapo populiaru dar XIX amžiuje, tačiau ne bet kokį, o Advento. Paprastai ant vainiko ar jo viduryje būdavo išdėliojamos keturios žvakes, kurios simbolizuodavo keturias savaites liturginiame kalendoriuje. Pirmąjį advento sekmadienį uždegama pirmoji žvakė, sukalbama malda. Vėliau kas savaitę uždegama kita žvakė ir taip iki pat šv. Kūčių.

Paprastai tikrajam Advento vainikui parenkamos trys violetinės ir viena rožinė žvakės. Tikima, kad kiekviena uždegta violetinė žvakė išsklaido tamsą, reiškia susikaupimą ir maldą, o Kristaus atėjimas žymimas rožinės spalvos žvake ir reiškia Jo atėjimą bei šviesą, kurią Jis atneša žmonijai. Vis dėlto, bėgant metams vainiką neretai puošia ne tik rožinės ir violetinės, bet ir raudonos, auksinės, baltos, kartais ir juodos žvakės.

Pasiruošiame dekoravimui

Keičiantis papročiams ir tradicijoms, namuose ėmė rastis ne tik advento vainikas, bet ir paprastas – kalėdinis, kuris dedamas ant stalo ar kabinamas ant namų durų ir neretai puikiai atstoja žaliaskarę. Be didelių pastangų ir finansinių išlaidų, tokį vainiką gali pasigaminti kiekvienas norintis.

Kaip pasakoja I. Sokolovskaja, vainikui pirmiausia reikia specialaus karkaso, ant kurio bus pinamos medžių šakos ir klijuojamos ar rišamos specialios dekoracijos. Tokį karkasą prieš šventes galima įsigyti įvairiose prekybos vietose arba pasigaminti namuose, formuojant apskritimą iš įvairių medžiagų – popieriaus, šieno ar kitų turimų priemonių. Paruošus karkasą, ant jo pradedamos rišti medžių šakos.

Ina Sokolovskaja

„Aš naudosiu kėnio, eukalipto, pušies ir tujų šakas. Gyvos šakelės skleidžia labai malonų kvapą, o ypač eukaliptas – jo niekada nebus per daug. Šakeles sukarpome iki mums norimo dydžio. Paimame metalinę vielutę ir pririšame ją prie karkaso. Vėliau vainikui naudojamas šakas dedame įstrižai pagal laikrodžio rodyklę ir kiekvieną ją keletą kartų apsukame vielute. Paskutinę medžio šakelę dedame horizontaliai, kad ji uždengtų likusį karkaso plotą, ir užbaigiant vėl užrišame vielutę“, – aiškina „Flower Bar“ gėlių studijos įkūrėja.

Daugeliui gali pasirodyti, kad kaip ir gyvą eglutę, taip ir iš gyvų šakų pagamintą vainiką reikėtų drėkinti vandeniu ir nuolat purkšti. Pasak specialistės, toks vainikas iš tiesų nereikalauja jokios papildomos priežiūros.

„Toks jis išsilaikys visą šventinį laikotarpį ir papuoš jūsų stalą ar namų duris, jo drėkinti nereikia. Galite purkšti vandeniu, bet reikšmės tai neturės – namuose labai šilta, todėl jis vis tiek išdžius, bet savo grožio nepraras. Tą patį vainiką galėsite naudoti ir kitais metais, o šakas galima purkšti auksinės spalvos dažais“, – sako I. Sokolovskaja.

Kalėdinio vainiko gamyba

Dekoruojame turimais žaisliukais

Anot I. Sokolovskajos, vainiko dekoravimui galima naudoti pačias įvairiausias priemones. Tie, kurie mėgsta natūralumą, gali rinktis natūralius, pačių pagamintus papuošimus. Pavyzdžiui, puikiai tinka keletą savaičių prieš puošimą išdžiovinti vaisiai, kankorėžiai, įvairių uogų, pavyzdžiui, eršketo šakelės, cinamono lazdelės, rojaus obuoliukai, riešutai. Puošybai taip pat puikiai tinka iš šiaudų ar bičių vaško gaminti žaisliukai. O galbūt norite vainiką puošti saldumynais ar pačių gamintais sausainiais – tam tereikia pasitelkti vaizduotę.

I. Sokolovskajos teigimu, tiems, kurie dekoracijas vainikui nori įsigyti, bet nori išlaikyti natūralumą, floristikos parduotuvėse galima rasti įvairių natūralių gaminių, pavyzdžiui, medvilnės ar raudonų ilikso, netgi džiovintų aguonų šakelių. Floristės teigimu, jei trūksta dekoravimo idėjų – jų galima ieškoti internete: tam tereikia susirasti patinkančio vainiko nuotrauką, ją išsaugoti ir bandyti motyvus atkartoti namuose.

„Dekoracijas reikėtų derinti prie namų interjero ir atsižvelgti į jo spalvinę gamą, kad jos derėtų ir gražiai atrodytų. Jeigu namuose yra auksinių detalių, reikėtų rinktis auksinius motyvus, jeigu sidabro – derėtų rinktis sidabrines dekoracijas“, – aiškina I. Sokolovskaja.

Kai vainikas apipintas medžių šakomis ir visos dekoracijos jau paruoštos – metas tinkamai pasirengti dekoravimo procesui.

„Tvirtinant dekoracijas galima naudoti tą pačią vielutę arba jas klijuoti karštais klijais. Paprasčiau naudoti pastaruosius – darbas vyks greičiau. Tačiau su jais reikėtų elgtis atsargiai, o ypač saugoti vaikus, kad šie nenusidegintų pirštų, bei stalą – geriausia po karštų klijų pistoletu pasitiesti popierinę arba medžiaginę servėtėlę, kad klijai varvėdami neišteptų stalo“, – pastebi floristė.

Kalėdinio vainiko gamyba

Dekoruojant reikėtų laikytis keleto taisyklių

Pasak pašnekovės, jei renkatės dekoruoti vainiką natūraliomis medžiagomis, jį geriausia kabinti ant lauko durų – taip jis ilgiau išlaikys savo grožį. Jei vainikas puoš namų interjerą, jį geriausia puošti dekoratyviniais žaisliukais. Jų pirkti nebūtina – puikiai tiks praėjusių metų dekoracijos.

„Dekoruoti pradedame nuo stambiausių detalių. Aš naudosiu didelę juodą žvaigždę, todėl ją priklijuoju pirmiausia. Vėliau dėsiu mažesnes juodas ir auksines žvaigždes bei rausvų atspalvių apvalius žaisliukus. Renkantis dekoracijas geriausia naudoti daugiausiai 2–3 spalvas. Jei pasirinkote auksinį ir raudoną atspalvius, nedėkite mėlynos ar rožinės spalvų. Jeigu renkatės šiltas spalvas, reikia jas ir išlaikyti, o jei dar norite uždėti LED lemputes, taip pat rinkitės šiltą atspalvį.

Taip pat gražiausia žaisliukais dekoruoti vieną vainiko pusę, o likusią palikti be jų – vainiko šakos labai gražios, nesinori jų visiškai paslėpti. Papuošus vainiką žaisliukais, jei jį planuojate kabinti ant durų, galima užrišti ar priklijuoti ir medžiaginį kaspinėlį vainiko viršuje arba apačioje“, – aiškina I. Sokolovskaja.

Kaip aiškina pašnekovė, vainiko gamyba namuose kasmet vis populiarėja, o toks užsiėmimas puikiai tinka visai šeimai.

„Pačių gaminta dekoracija neatstos to, ką galime įsigyti parduotuvėje. Jau daug metų labai populiaru dalyvauti Advento vainikų gaminimo dirbtuvėse. Pas mus prieš šventes atvyksta šeimos su vaikais, galima atsivesti močiutę ir senelį ir kartu jaukioje aplinkoje, gurkšnojant karštą arbatą ir valgant imbierinius sausainius, gerai praleisti laiką. Tie, kas pabandė – dabar atvyksta kasmet.

Vaikams tokia pramoga labai patinka, o ir suaugusiems įdomu – niekada nežinai, kokias dekoracijas vaikai pasirinks. Vainikas būna visiškai kitoks – jie išrenka įvairiausių dalykų, atsiskleidžia jų kūrybiškumas. Jie mėgsta rožinę, netgi oranžinę spalvas, prideda įvairių dydžių žaisliukų“, – pasakoja I. Sokolovskaja.

Kalėdinio vainiko gamyba

Pasak floristės, tokias dirbtuves galima suorganizuoti ir namuose, o pagamintus vainikus naudoti ne tik namų puošybai, bet ir dovanoti artimiesiems ar draugams. Tai ne tik parodys dėmesį ir meilę, bet ir įneš kalėdinės nuotaikos į jų namus.

O jei dekoruojant vainiką jums atliko šakų ir žaisliukų, pasak I. Sokolovskajos, juos galite panaudoti kitų namų interjero dekoracijų gamybai. Pavyzdžiui, ji pataria likusias šakas įdėti į keramikinę vazą ir lygiai taip pat, kaip ir puošiant vainiką, klijuoti kalėdinius žaisliukus. Tokia dekoracija galima papuošti vonios kambarį ar miegamąjį.