Kalėdų Kalėdos

Štai 15 šventiškiausių Vilniaus vietų, kurios sušildys net ir labiausiai niurzgančius grinčus.

1. Kalėdų miestelis Katedros aikštėje

Pirmasis ir svarbiausias taškas – žinoma, pagrindinė šalies eglė. Šiemet ji kviečia pasitikti Vilniaus 700-ąjį jubiliejų, tad neatsitiktinai meninė eglės kompozicija atrodo kaip elegantiškas trijų aukštų tortas, simboliškai papuoštas net 700 žvakučių.

Vilniaus Kalėdų eglė iš paukščio skrydžio

Šalia esantis Kalėdų miestelis suvilios siūlomais skanėstais ir dovanomis. Kaip ir praėjusiais metais, miestelis nusidriekęs už Katedros aikštės ribų – šventiniai prekystaliai taip pat įsikūrę Vinco Kudirkos aikštėje bei Odminių skvere.

Kalėdinis miestelis vilniečius ir miesto svečius kvies iki sausio 1 d.



2. Čiuožykla ir gastro mugė Lukiškių kalėjime


Pasigailės tas, kuris liks neišbandęs „Vilniaus čiuožyklos 2.0“. Šventinė čiuožykla šiemet įsikūrusi tikrai išskirtinėje erdvėje – buvusio Lukiškių kalėjimo vidiniame kieme. Pramoga skirta tiek vaikams, tiek suaugusiesiems, o geras laikas atvirame ore garantuotas.

Kiekvienas seansas čiuožykloje trunka 45 minutes, tarp jų – ledo paruošimui skirtos 30 minučių pertraukos. Vienu metu čiuožykloje gali būti 80 žmonių.

Čiuožyklos šeimininkai kviečia net ir tuos, kurie niekada nestovėjo ant pačiūžų, mat vietoje dirbantys profesionalūs instruktoriai ir čiuožėjai visad pasiruošę padėti. Ne bėda ir jei neturite savo įrangos – ją bus galima pasiskolinti čia pat vietoje, pačiūžų nuoma nieko nekainuoja.

Bilieto kaina – 6 Eur suaugusiems, senjorams ir vaikams iki 18 metų – 4 Eur. Šeimos bilietas 3 asmenų šeimai kainuoja 10 Eur, o draugų kompanija galės įsigyti 4 asmenims skirtą bilietą. Yra ir nemokamų seansų – pirmojo seanso pradžia kasdien prasideda 10 val. ryte, kitas laukia nuo 11.15 val.

Taip pat kalėdinėmis lemputėmis žėrintis Lukiškių kalėjimas kvies į Kalėdų mugę, kurioje svečiai galės pasimėgauti skaniu maistu ir muzika. Komplekso viduje įsikursiančioje gastro mugėje rasite uogienių, saldumynų, kavos, džiovintų svirplių, prieskonių, gardžių padažų ir kitų valgomų dovanų. Organizatoriai sako, kad Kalėdos kalėjime neįsivaizduojamos be gyvos muzikos, vintažinio džiazo, svingo ir šokių. Savaitgalį mugėje taip pat veiks vaikų erdvė. Dirbtuvėse mažieji gamins eglutės žaisliukus iš perdirbtų, tvarių medžiagų.

Mugė kviečia gruodžio 8–11 dienomis.

Čiuožykla lankytojų lauks iki 2023 m. vasario 28 d.



3. Kalėdų traukinukas




Mažųjų vilniečių išsiilgtas
į Senamiesčio gatveles sugrįžo po dvejų metų pertraukos. Kaip ir anksčiau, traukinuko stotelę galima rasti prie Katedros aikštės, Šventaragio g. 4.

Šventinis Traukinuko maršrutas driekiasi Šventaragio g.–Pilies g.–Didžiosios g. (Rotušės a.)–Vokiečių g.–Dominikonų g.–Universiteto g.–Šventaragio g.

Bilietas kainuoja 3 Eur, nemokamai keliauti gali tik patys mažiausi, mažesni nei 90 cm ūgio – juos pamatuos ypatinga „Nykštukų“ matuoklė.

Traukinukas važiuoja kas pusvalandį: pirmadienį–ketvirtadienį ir sekmadienį nuo 12 iki 20 val., o penktadienį ir šeštadienį nuo 11 iki 22 val.

Traukinukas kursuos iki pat 2023 m. sausio 8 d.


4. Čiuožykla Vingio parke


Nedaug dar kas girdėjo, kad mieste galima pačiaužyti ir kitoje čiuožykloje. Nuo gruodžio 9 d. Vingio parko viduryje atsidarysiančioje čiuožykloje, kitaip nei įsikūrusioje Lukiškių kalėjime, atskirų čiuožimo seansų nebus – prisijungti prie jau čiuožiančių bus galima iškart atėjus. Žinoma, jei tuo metu čiuožėjų srautas nebus per didelis.

45 min. čiuožimas kartu su pačiūžų nuoma atsieis 4 Eur, čiuožti nemokantiems vaikams skirti specialūs pingvinukai – 3 Eur. Čiuožyklos šeimininkas džiaugiasi, kad šiemet lankytojų lauks net 120 naujutėlaičių pačiūžų porų.

Čiuožykla Vingio parke dirbs darbo dienomis nuo 12 iki 21 val., švenčių ir poilsio dienomis – nuo 10 iki 21 val.



5. Sniego žmogaus ieškynės Paupyje




Gigantiška sniego žmonių šeimyna jau patraukė ne vieną šventinių kadrų medžiotoją – Vilniaus Paupio rajonas išties pasistengė pasipuošti. Skirtingose rajonėlio vietose įsikūrė šeši kailiniuoti sniego žmonės – dalis jų siekia net 3,5 metro.

Netradicines kalėdines dekoracijas galima rasti centrinėje Paupio aikštėje ir Paupio turguje. Tačiau tai dar ne viskas – sekmadienį tėveliams ramiai leidžiant laiką vėlyvuosiuose pusryčiuose, visi vaikai kviečiami į sniego žmogaus ieškynes. Kiekvienas atkeliavęs gaus lapelį, kuriame turės išsiaiškinti, kas paslėpta. O Kalėdų Senelis patikrins, ar jiems tikrai viską pavyko surasti. Renginys nemokamas, o kiekvienam vaikui už atliktas užduotėles bus įteikti prizai.

Sniego žmogaus pėdsakais vaikai seks gruodžio 11 d. nuo 12 iki 16 val.



6. Kalėdinė ekskursija po Senamiestį


Dar viena smagi šventinė atrakcija – kalėdinė ekskursija po istorines Vilniaus vietas ir pasipuošusius kiemus. Ekskursijos dalyviai aplankys tas vietas, kur paprastai neužsukame, ir išgirs netikėčiausias istorijas iš Vilniaus didikų ir miestiečių gyvenimo. Ekskursijos gidė Miglė Černikovaitė papasakos, kaip jie šventė Kalėdas, kokie buvo papročiai, maisto tradicijos. Pagaliau – kaip linksminosi vilniečiai ir Vilniaus svečiai.

Gidė žada, kad ekskursijoje paskleisti burtai, žaidimai ir netikėtos kalėdinės Vilniaus istorijos padės geriau suprasti savo praeitį. Taigi apsirenkite šiltai ir leiskitės kalėdiniu miesto maršrutu į miesto praeitį.

Ekskursijos vyks gruodžio savaitgaliais arba jūsų sutartu laiku. Ekskursijos kaina: 10 Eur, vaikams iki 12 metų – nemokamai.
Daugiau informacijos rasite ČIA.

Kalėdinė ekskursija po Senamiestį



7. Vilniaus Kalėdų Senelio rezidencija


Ar jau išsiaiškinote, kur mieste patogiai įsikūręs tikrasis Kalėdų Senelis? O gi salotų bare „Mano guru“, Vilniaus g. 20.

Visą kalėdinį laikotarpį ne tik darbo dienomis, bet ir savaitgaliais šeimos su vaikais kviečiamos susitikti su pačiu tikriausiu Vilniaus Kalėdų Seneliu, smagiai su juo pabendrauti ir nusifotografuoti. Organizatoriai labai kviečia viešnagei registruotis iš anksto, tačiau laukia ir visų praeivių, kuriuos užsukti čia suvilioja vitrinoje pamatytas rezidencijos vaizdas.

Kol tėveliai mėgausis vėlyvaisiais pusryčiais ar puodeliu kavos, vaikučių lauks speciali pramoga – užsiėmimai Nykštukų dirbtuvėlėse bei smagus susitikimas su Vilniaus Kalėdų Seneliu. Dirbtuvėlėse vaikai kartu su nykštukais dekoruos šventinį meduolį ir gamins specialius šildukus – šie vėliau bus nugabenti Ukrainos kariams.

Vilniaus Kalėdų Senelio rezidencijos darbo laikas: pirmadieniais–šeštadieniais nuo 10 iki 21 val., sekmadieniais – nuo 10 iki 17 val.
Programa su Seneliu vaikui – 15 Eur; fotografavimasis suaugusiajam – 5 Eur.


8. Kalėdinė art mugė 2022


Jei ieškote tik rankų darbo dovanų – šioje mugėje apsilankyti tiesiog būtina. Organizatoriai žada, kad čia jūsų lauks pačios originaliausios rankų darbo dovanos, pagamintos su meile.

Mugės metu veiks ir nykštukų dirbtuvės, kur patys galėsite pasigaminti mielą dovanėlę savo rankomis. Taip pat turėsite galimybę sudalyvauti kalėdinėje loterijoje ir laimėti puikius rankų darbo prizus.

Mugė vyks Didžiojoje g. 11 (įėjimas per arką) gruodžio 10–11 d., 10–19 val. Įėjimas nemokamas.


9. Kalėdinis bėgimas

Tradicija tapęs ir šiemet jau 47-ąjį kartą vyksiantis šventinis „Eurovaistinės kalėdinis bėgimas“ sukviečia bėgikus iš visos Lietuvos linksmiausiam bėgimui metuose – renginio dalyviai bėga su kalėdiniais (ir ne tik) kostiumais, tad renginys gerų emocijų dovanos ne tik dalyviams, bet ir žiūrovams.

Organizatoriai pabrėžia, kad šis bėgimas pirmiausia yra šventė, todėl sportininkai nesiekia aukštų rezultatų, o tiesiog mėgaujasi. Bėgikai galės pasirinkti ir įveikti tradicines 12, 6 ar 3 km ir Nykštukų distancijas.

Šiemet renginys žada būti dar kalėdiškesnis. Renginio programa pasislinko taip, kad dalyviai galėtų bėgti jau sutemus, kai sostinės gatvėse atsiskleis tikra žėrinti bei magiška kalėdinė dvasia, kviečia renginio sumanytojai.

Šventinis bėgimas nuo V. Kudirkos aikštės iki Gedimino pr. 11 vyks gruodžio 10 d.




10. Kalėdinių eglučių mugė


Po karantininių apribojimų vėl grįžta graži šventinė akcija, kviečianti miestiečius nusipirkti kalėdinę eglutę ir išpildyti vaikų svajones. Kirstinės ir vazonuose augančios žaliaskarės naujų šeimininkų lauks „Downtown Forest“ kiemelyje su muzika, šiltais gėrimais ir pyragais.

Kiekviena eglutė turės pradinę savo kainą, bet bus galima paaukoti ir daugiau, o visos lėšos bus skiriamos vaikų svajonėms išpildyti iš vaikusvajones.lt.

Mugė vyks „Downtown Forest“ kieme gruodžio 10–11 d., nuo 12 val.




11. Miesto laboratorijos kalėdinė mugė


Antakalniečių bendruomenė tradiciškai kviečia į „Mažąją Kalėdų mugę“. Mugės išskirtinumas tai, kad savo darbus čia pristatys Antakalnio ir miesto kūrėjai – dailininkai ir keramikai, juvelyrai ir mezgėjai, rankdarbių meistrai, uogienių virėjai ir net sūrininkai. Lankytojų prekeiviai lauks lauke, gražiajame Miesto laboratorijos kieme ir jos prieigose. Veiks ir atskira vaikų palapinė, kurioje mažieji prekiaus savo darbeliais.

Organizatoriai kruopščiai atsirenka mugės dalyvius, kad jų parduodami gaminiai būtų tikrai išskirtiniai. Pirkėjai mugėje ras išskirtinės menininkų keramikos gaminių, mezgėjų dirbinių, žaislų, rankų darbo kolekcinių lėlių, antrinio dizaino gaminių, juvelyrikos, vilnos gaminių, megztų kojinių, pirštinių, socialinio centro narių rankomis pagamintų žvakių ir kt. Iš viso šioje mugėje žada prekiauti apie 40 prekeivių.

Kol lauke miestiečiai linksmai su muzika ir karštais gėrimais dairysis po mugės prekystalius, kiti tuo metu laboratorijos viduje galės mėgautis vėlyvaisiais pusryčiais.

Mugė vyks Miesto laboratorijoje gruodžio 10 ir 11 d., nuo 10 iki 16 val.


12. Sodo žiemos turgelis

Kita dėmesio verta kalėdinė mugė vyks dar ne visiems vilniečiams atrastoje miesto vietoje – kultūros komplekse SODAS 2123.

Kultūros kompleksas SODAS 2123 yra Lietuvos tarpdisciplininio meno kūrėjų sąjungos inicijuojama bei kuruojama bendruomeniškumo ir savivaldos principais veikianti visuomenei atvira erdvė – prisistato sąjungos atstovai.

Taigi visą savaitgalį šio kultūros komplekso koridorius ir sales užplūs menai, rankdarbiai, vinilinės plokštelės, knygos, saldainiai, šventiniai sausainiai ir kiti neaprašomi dalykai, kuriuos patirti galima tik atėjus, kviečia organizatoriai.

Turgelis vyks kultūros komplekso SODAS 2123 patalpose (Vitebsko g. 23) gruodžio 10–11 dienomis: šeštadienį nuo 13 iki 20 val. ir sekmadienį nuo 12 iki 18 val.




13. Liepkalnis


Liepkalnio slidinėjimo centras šiemet atsidarė rekordiškai anksti – lapkričio 22 d. ir planuoja dirbti visu šventiniu laikotarpiu, jei tik leis oro sąlygos.

Slidinėjančius šiuo metu jau džiugina 6 trasos bei 7 keltuvai. Esant tinkamoms sąlygoms šeimininkai toliau gamins sniegą likusioms trasoms. Iš viso Liepkalnyje yra 10 trasų ir 10 keltuvų.

Taip pat aukščiausioje Vilniaus vietoje prie slidinėjimo trasų yra įsikūręs ir „Apres Ski“ baras, jame galima sušilti ir pavalgyti ne tik slidinėjantiems, tačiau ir užklydusiems pirmą kartą pasižiūrėti į Vilniaus panoramą. Nuo kalno atsiveria stulbinantys gražiai apsnigtų Pavilnių regioninio parko miškų vaizdai.

Verta žinoti, kad perkant slidinėjimo bilietus internetu konkrečiai datai ir laikui bilietų kainos mažesnės nei perkant prie kasos. Daugiau informacijos – jų internetinėje svetainėje.


14. Paskutinės minutės mugė „Lofte“

Renginys tiems, kurie dovanomis artimiesiems ir draugams nebus spėję pasirūpinti iki pat švenčių. Tradicinė šventiška paskutinės minutės mugė „Uptown Christmas Market“ lankytojų lauks Menų fabrike „Loftas“.

Jaukiai ir šventiškai pirkėjų lauks čia įsikūrę drabužių, aksesuarų, juvelyrikos kūrėjai, menininkai, vietiniai ūkininkai ar craftinių gėrimų gamintojai. Organizatoriai žada, kad mugėje rasite originalių, prasmingų ir kokybiškų dovanų.

Mugė vyks Menų fabrike „Loftas“ gruodžio 21, 22 ir 23 d. nuo 11 val.


15. Kalėdos su ,,Neakivaizdiniu Vilniumi“


„Neakivaizdinis Vilnius“ paruošė net keturias dovanas artėjančioms šventėms ir kviečia atsiverti legendinėms patirtims: klajoti po miestą žaidžiant orientacinį žaidimą, išbandyti naują teminį maršrutą legendų keliu, pasigrožėti eglėmis rajonuose su Eglučių žemėlapiu bei kas dieną atversti naujos sostinės legendos puslapį socialiniuose tinkluose ir pretenduoti į specialius prizus. Visas patirtis vienija pasakų ir mitų tema „Seku seku Vilnių, miestas burtų pilnas…“, pristato organizatoriai.

Kalėdinis Vilnius

Orientacinis žaidimas šeimoms. Vienoks Vilnius – realybėje, kitoks – išlikusiose legendose ir sakmėse. Atrasti ir pajusti mitinį miestą yra pagrindinis kalėdinio orientacinio žaidimo „Vilniaus legendos ir paslaptys“ iššūkis. Visi, aplankę kalėdiniame Vilniaus žemėlapyje pažymėtas vietas ir įrašę atsakymus į pateiktus klausimus kryžiažodyje, Vilniaus turizmo informacijos centre (Pilies g. 2) galės atsiimti šventines dovanėles. Žaidimas vyks iki sausio 6 d.

Žemėlapį su užduotimis galima gauti minėtame centre arba atsispausdinti ČIA.

Teminis maršrutas „Po Vilnių legendų keliu“. Legendos, stebuklai, padavimai ir pasakojimai lydi ne tik didžiąsias metų šventes, bet ir patį Vilnių. Mieste apstu stebuklingų vietų, mistinių istorijų, o pasakojimai apie pamirštas istorines asmenybes ar įvykius kas kartą atgimsta iš naujo.

Maršrutas savarankiškiems pasivaikščiojimams ČIA.

Verkiai

Eglučių žemėlapis. Jau tapo tradicija vilniečius ir miesto svečius pakviesti pasigrožėti ne tik eglėmis Vilniaus centre, bet ir kituose rajonuose. Kai kuriuose iš jų laukia netikėtumai – kalėdinė eglutė burbule, iš popieriaus iškarpyti žymiausi sostinės pastatai, šviečiančios skulptūros ar kt. Be to, šiemet šventinių papuošimų aprašymus žemėlapyje papildo legendos, susijusios su konkrečiu rajonu.

Nuolat atnaujinamas įžiebtų eglučių Vilniaus rajonuose žemėlapis ČIA.

Pašilaičiai