Lietuvos jūrų muziejaus Jūrų paukščių ir žinduolių skyriaus vedėjas, biologas Arūnas Grušas sako, kad šiuo metu muziejuje jau yra vienas ruoniukas, o kito ieškoma.

„Vieną jau turime, mažytę mergytę, o antro laukiame. Mergytė sveria 15 kg, o turėtų sverti apie 40-50 kg. Dar motinos juos šiuo metu turi maitinti, ji, matyt, per anksti palikta ir iki mūsų krantų atpūsta“, – sako jis.

Pirmadienio rytą A. Grušas sakė: „Gavau informacijos iš inspektorių, iškviečiau brigadą VšĮ „Būk mano draugas“, jie yra išvykę ieškoti.“ Popiet pranešime spaudai muziejus patvirtino, kad antrasis ruoniukas jau gabenamas pas juos.

Pašnekovo teigimu, mūsų pakrantėse ruoniai nesiveisia ir jauniklių nemaitina.

Ruoniukas S. Balčiūno nuotr.

„Ruoniukas greičiausiai yra iš Estijos, apie Saremos salas, ten laikosi pagrindinė banda. Vasario pradžioje – kovo gale gimsta ruoniukai ir šiuo metu juos maitina. Jeigu ruoniuką paliko motina, vadinasi tam yra priežastis. Ją išsiaiškinsime, kai ruoniukas bus atvežtas.

Pirmoji mažylė nėra sukandžiota, vadinasi buvo arba nustumta nuo kranto, ar vyko kokie konfliktai, kad atsidūrė vandenyje. Jūroje jau motina jį palieka ir nemaitina, maitina tik sausumoje.“

Įprastai jūros bangų išmesti nusilpę ruoniukai Lietuvos pajūryje randami kovo–balandžio mėnesiais.

„Ruonį Lietuvos pajūryje gali išvysti labai retai, todėl nenuostabu, kad pastebėjus ruoniuką žmonės iškart puola su juo fotografuotis, o drąsesni – dar ir bando paglostyti. Reikėtų nepamiršti, kad ruonis yra laukinis gyvūnas, kuris, negana to, dar ir smarkiai nusilpęs, išsigandęs, todėl gali reaguoti agresyviai, bandyti gintis ir net įkasti jam padėti bandančiam žmogui“, – yra sakęs A. Grušas.

Anot jo, prie paplūdimyje pastebėto nusilpusio ruoniuko artintis nederėtų, nes mažylis gali išsigąsti ir pulti atgal į vandenį.

Pamačius nusilpusį gyvūną reikia skambinti bendruoju pagalbos telefonu 112 ir atsiliepusiam operatoriui nurodyti tikslią ruoniuko vietą, būklę bei kitas svarbias detales, pavyzdžiui, matomas žaizdas.

Ruoniukų rastinukų muziejaus darbuotojai sulaukia kasmet. Sustiprėję gyvūnai paleidžiami į natūralią gamtą. Paprastai ruoniukai sugrįžta į jūrą, kai išmoksta savarankiškai sugauti ir praryti žuvį ir sveria daugiau nei 40 kg.

Baltijos pilkieji ruoniai Halichoerus grypus macrorhychus – reta, nykstanti rūšis, įrašyta į Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Švedijos, Rusijos Raudonąsias knygas. Šie ruoniai Baltijos jūroje gyvena jau 10 000 metų, rašo muziejus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)