2024 m. kovo 11 d. iš Smiltynės išvyks 10 aplinkosaugos aktyvistų komanda, kuri pradės 6000 kilometrų ilgio kelionę pėsčiomis palei Baltijos jūros, vienos iš penkių labiausiai užterštų jūrų pasaulyje, pakrantę. Devynis mėnesius truksiančio žygio metu istorinė ekspedicija „Išsaugokime Baltiją” (angl. Save The Baltic Sea) kvies piliečius, vyriausybes, organizacijas ir įmones imtis aktyvių veiksmų, kad jūra būtų išsaugota ateities kartoms.

„Baltijos jūros būklė yra kritinė, todėl kyla pavojus jos teikiamai naudai mūsų regionui“, – sako ekspedicijos mokslinės veiklos koordinatorė Laura Stukonytė. „Dėl netvarios žmogaus veiklos mūsų jūros ekosistemos patiria didžiulį spaudimą, pradedant per dideliu azoto ir fosforo kiekiu, baigiant jūros šiukšlėmis ir pavojingomis medžiagomis, kurios į jūrą patenka iš sausumos. Tuo pat metu Baltijos jūrą veikia ir klimato kaita“, – pranešime spaudai priduria ji.

2007 m. Baltijos jūros šalys ir Europos Sąjunga (kartu sudarančios Baltijos jūros aplinkos apsaugos komisiją, arba HELCOM) priėmė Baltijos jūros veiksmų planą – strateginę priemonių ir veiksmų programą, pagal kurią iki 2030 m. Baltijos jūra turi pasiekti „sveiką“ būklę. Nors priėmus planą pastebėta tam tikra aplinkosauginė pažanga, HELCOM praneša, kad daugiau kaip 50 proc. sutartų bendrų veiksmų dar neįgyvendinta.

Remdamasi Baltijos jūros veiksmų planu, ekspedicija „Išsaugokime Baltiją“ siekia paspartinti šiuos veiksmus, padedančius spręsti mūsų regiono jūros taršos problemas. „Kiekvienas iš mūsų, gyvenančių šalia Baltijos jūros, prisideda prie mūsų jūros būklės blogėjimo, dažnai apie tai net nežinodamas. Tačiau kartu tai reiškia, kad kiekvienas iš mūsų taip pat turi įtakos ką nors pakeisti“, – sako Giedrius Bučas, ekspedicijos „Išsaugokime Baltiją“ vadovas, 2019 m. su savanorių komanda įveikęs 1200 kilometrų aplink Lietuvą renkant šiukšles.

Vykdydama unikalią komunikacijos kampaniją, švietėjišką veiklą ir drauge su partneriais organizuodama 8 Baltijos jūros šalyse rengiamus seminarus, ekspedicija atkreipia dėmesį į jūrų taršos problemas, pristato esamas inovacijas ir geriausias praktikas, informuoja visų su jūra besiribojančių šalių piliečius apie veiksmus, kurių jie gali imtis, kad sumažintų neigiamą poveikį jūrai.

„Mūsų žygeivių komanda šiai misijai skirs ateinančius 9 mėnesius. Vis tik, misijos tikslas yra vienyti visus norinčius prisidėti prie Baltijos gerovės. Kviečiame prisijungti prie mūsų komandos ekspedicijos pradžios renginiuose ir kartu su mumis žygiuoti pasirinktose maršruto atkarpose. Visą ekspedicijos žemėlapį, informaciją apie renginius ir būsimas veiklas galima pamatyti mūsų interneto svetainėje http://www.savebaltic.eu“, – pranešime spaudai sako G. Bučas.

Kovo 11 d. žygeivių komanda oficialiai pradės ekspediciją. Pirmasis etapas prasidės nuo Smiltynės – šiauriausio Lietuvos Kuršių Nerijos taško. Daugiau informacijos apie šį ir kitus viešus renginius galima rasti ekspedicijos interneto svetainėje ir socialinės medijos kanaluose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)