Šefai turi laikytis griežtų maistinių reikalavimų: pakankamas angliavandenių (45–55%), baltymų (~15%) ir riebalų (~35%) kiekis maiste. Nors proporcija visiems panaši, tačiau kiekis - tikrai ne. Išnaudojamas energijos kiekis yra labai individualus dalykas, priklausantis nuo kiekvieno svorio, amžiaus, metabolizmo, ar net ėjimo įpročių. Vienam žygeiviui užteks 2700 kcal, kitam gali prireikti virš 4000 kcal per dieną. Svarbiausia yra klausyti savo kūno, valgyti kiek nori ir stebėti savo energijos kiekį, kasdienio 30–40 km ilgio žygiavimo metu, rašoma ekspedicijos pranešime spaudai.

Ekspedicija

Ruošiant maistą atsižvelgiama į gausybę dalykų. Vienas svarbiausių – tvarumas. Ruošiamas tik vegetariškas maistas, taip pat ekspedicija stengiasi sumažinti savo pėdsaką gamtoje – stengiamas vartoti tik vietinę produkciją. Tai sumažina maisto kelionės atstumą ir palaiko vietos ekonomiką. Taip pat, svarbu vengti maisto švaistymo ir kompostuoti likučius, kad maisto grandinė būtų kuo uždaresnė.

Ekspedicija

Tai lengva atlikti Vokietijoje, ar Danijoje, kuriose tokia praktika įprasta. Tuo tarpu Lenkijoje, kaip ir Lietuvoje, tai tik pradedama praktika, todėl teko gerokai paplušėti, kad galima būtų tinkamai kompostuoti maisto atliekas. Šie paprasti, bet efektyvūs žingsniai padeda mums ne tik išlaikyti sveikatą, bet ir mažina metano kiekį atmosferoje, taip stabdydami jūrą keičiančius procesus, rašoma pranešime spaudai.

Ekspedicija

Privalu patenkinti ir Individualius maistinius pageidavimus. Pavyzdžiui, maiste nėra pieno produktų, kadangi keli dalyviai jų nevartoja. Virėjai stengiasi rasti aukso vidurį, kad maistas tiktų visiems, net jei tai nėra visų mėgstamiausias patiekalas. Jie mokosi ir iš patirties – pavyzdžiui, atsisakyta kopūstinių produktų pirmoje dienos. Tai padaryta tam, kad išvengti diskomforto kelionės metu.

Ekspedicija

Dar vienas svarbus maisto ruošos aspektas – šviežių produktų paieška. Komanda renkasi vietinius produktus, kai tik yra galimybė, ir valgo raugintas daržoves, kurios yra naudingos virškinimui ir lengvai išsilaiko be šaldymo. Taip pat, nėra vadinamųjų „cheat days“ – visada geriau laikytis 80/20 taisyklės, kur 80% sudaro pilnavertis maistas, o 20% – tai, ko širdis geidžia.

Ekspedicija

Tiek fizinių jėgų reikalaujančios veiklos metu svarbu leisti kūnui atsipalaiduoti. Ekspedicijos dalyviai mėgaujasi įvairiais užkandžiais, tokių kaip šokoladukai ar net bulvių traškučiai, ir „laisvadieniais“ leidžia sau pasimėgauti greitu maistu. Tai leidžia ir didžiulis išeikvojamas kalorijų kiekis žygio metu Tai rodo, kad net ir ekstremaliomis sąlygomis svarbu išlaikyti subalansuotą mitybą ir leisti sau nedidelius malonumus.

Ekspedicija

Sekite ekspediciją socialiniuose tinkluose, savebaltic.eu tinklalapyje ir stebėkite tai, kaip ekspedicija prisideda prie Baltijos jūros išsaugojimo ir kasdienius nuotykius – tiek ant žemės, tiek ant jūros bangų!