Po kelių mėnesių – nuotaikos įvairios

Du ekspedicijos dalyviai Vitalija Lyska-Accossato ir Karolis Rasalas laidoje „Delfi diena“ papasakojo, kokių užduočių ir darbų teko imtis besilankant Švedijoje.

Žygeiviai juokavo, kad tai, kad apsilankymas Švedijoje sutapo su ten vykstančiais „Eurovizijos“ renginiais, yra visiškas atsitiktinumas. Jiems netgi teko išvysti Malmės areną, kurioje vyksta dainų konkursas, ir savo akimis pamatyti, kaip vyksta įvairūs pasiruošimo darbai.

Ekspedicijos dalyviai paklausti, kokios nuotaikos lydi, praėjus jau porai mėnesių, nuo žygio pradžios, Vitalija neslėpė, kad jų būna įvairių.

„Meluotume, jeigu sakytume, kad nuotaikos būna tik pozityvios. Iš esmės mums sekasi gerai, tačiau būna ir liūdnesnių, ir linksmesnių dienų, ir pykčių, ir konfliktų. Kartais pajuokaujame, kad gyvename kaip realybės šou, kur visko vyksta“, – atviravo moteris.

Švedijoje planuoja užtrukti ilgiau

Karolis sakė, kad įžengus į Švediją žygeivius pirmiausiai pasitiko įvairiapusė gamta. Anot jo, visi vienbalsiai sutaria, kad būtent ji ir stebina savo grožiu.

„Teko eiti pro pelkes, miškais, akmenuotais ir smėlėtais paplūdimiais. Nuo pirmojo mėnesio, kai lankėmės Vokietijoje, Lenkijoje, matome būtent paplūdimių skirtumą, nes jie čia ženkliai labiau akmenuoti. Kuo labiau kilsime į šiaurę, tuo daugiau susidursime su akmenimis“, – kalbėjo žygio dalyvis.

Ekspedicija žada Švedijoje užtrukti ilgiau – netgi tris su puse mėnesio. Per šį netrumpą laiką žygio dalyviai skirs nemažai dėmesio paplūdimių valymui.

„Kadangi jie bus akmenuoti, tai šiukšles rinkti tokiose vietose bus sudėtingiau. Taip pat stebėsime paplūdimius, kad savo partneriams galėtume pateikti reikiamus duomenis“, – sakė Jurgita ir pridūrė, kad Stokholme ketinama dalyvauti įvairiuose renginiuose. Tačiau Švedijos sostinėje žygeiviai ketina lankytis tik birželio viduryje.

„Taigi dabar turėsime tokį etapą, kai patirsime daugiau vienatvės. Nors Švedija turi didelę pakrantę, tačiau ji nėra labai tankiai apgyvendinta. Mes ruošiamės ir stovyklavimui ne konkrečiose vietose, bet vidury laukų ir pan. Taigi mūsų dar daug kas laukia, tačiau ir patys iki galo dar nežinome, kas. Viskas yra procese. Ši ekspedicija tuo ir įdomi, kad daug kas yra suplanuota, bet nemažai ir nesuplanuotų dalykų“, – atviravo viena iš žygio dalyvių.

Įvardino savo išankstines baimes

Žygeiviai paklausti, ar žinojimas, kad gali tekti stovyklauti ar pabūti be kitų žmonių draugijos, nekelia baimių, Jurgita patikino, jog jų anksčiau būta, ir nemažų.

„Kol kas sutikome pakankamai daug žmonių. O įdomiausia tai, kad jie yra labai geranoriški. Kai ieškojome vietos nakvynei ir neturėjome jos suplanavę iš anksto, tai kreipėmės į vietos ūkininkus, kur matėme didelius žemės plotus. Dauguma jų labai noriai įsileidžia, galbūt ir brėžia ribas, kad įsikurtume ne šalia namų, o už, tarkime, miškelio. Tai aš jaučiu mažiau nerimo ir baimės, nes jaučiasi žmonių geranoriškumas“, – pasakojo moteris.

Ekspedicija „Išsaugokime Baltiją“ persikėlė į Švediją: čia žada užtrukti daugiau nei tris mėnesius. Ekspedicijos „Išsaugokime Baltiją“ organizatorių nuotr.

Taip pat ją ramina ir tai, kad šalyje nelegalu statytis palapines plačiai visur ir visiems. Jų žygeiviai turi tiek, kad jų pakanka kiekvienam atskirai, didžiausia naudojama maisto gaminimui ir kur yra pakankamai vietos susiburti visiems dalyviams. Taigi žygeiviai jau jaučiasi pasiruošę ir tam, jeigu reikės stovyklauti.

Karolis įvardino ir dar vieną baimę – tai monotonija.

„Švedijoje būsime 106 dienas ir nueisime 2500 tūkst. kilometrų, tai prieš įžengiant į šalį buvo minčių, ar tai netaps monotonija. Nes prieš tai pakankamai dažnai keisdavosi kraštovaizdis, valstybės ir kiekviena jų atnešdavo kažką naujo. Dabar kyla klausimų, ar nebus taip, kad galiausiai Švedijos šiaurėje peizažas nustos keistis, žmonių nesutiksime arba tik labai mažai ir tai gali įnešti monotonijos. Tačiau esame čia pusantros savaitės ir jos tikrai nejaučia, viskas nuolat kinta“, – svarstė žygio dalyvis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją