Iš lėto į Kalėdas

Kalėdos kupinos daugybės gražių tradicijų. Vieni kartu pakuoja dovanas, kiti – kepa naminius sausainius su artimiausiais šeimos nariais ar smagia draugų kompanija. Iš Prancūzijos į Lietuvą prieš 17 metų atvykęs T. Lauvray jau spėjo prisijaukinti lietuviškas švenčių tradicijas, tačiau tikrai nepamiršo ir gimtųjų kraštų.

„Keliaujant po Prancūziją ir mokantis konditerijos meno, teko apsilankyti Prancūzijos Elzaso regione, kuriame galima rasti bene didžiausią kalėdinių sausainių asortimentą visoje šalyje. Kiekvienas sausainis turi savo pavadinimą, išskirtinį receptą, pateikimą, o jį gaminant, laikomasi labai griežtų taisyklių", – sako konditeris.

Būtent čia T. Lauvray pasakoja išmokęs sausainių kepimo paslapčių, kurias kasdien naudoja kurdamas gardžiausius receptus „Iki" kulinarijos asortimentui. Viena svarbiausių taisyklių, kurios niekuomet nepamiršta pas konditeris – bazinės receptūros laikymasis.

„Sausainių gaminimas tikrai nėra sudėtingas procesas, tačiau labai svarbu per daug nenukrypti nuo recepto – pagal nurodymus paruošti tešlą, kepti ne didesnėje ir ne mažesnėje temperatūroje, neviršyti kepimo laiko", – sako T. Lauvray ir jau planuojančius stoti prie orkaitės ragina įsiminti kelis svarbiausius punktus.

  • Optimalus masės kiekis vienam sausainiui yra vienas arbatinis šaukštelis. Svarbiausia, kad visi sausainiai būtų vienodo dydžio, tuomet ir iškeps jie tolygiai.
  • Tinkamiausia temperatūra sausainių kepimui –apie 170-180 laipsnių.
  • Priklausomai nuo rūšies, sausainius reikėtų kepti nuo 5 iki 12 minučių.

Gaminant sausainius taip pat svarbu atkreipti dėmesį ir į ingredientų temperatūrą. „Jei norite, kad sausainiai būtų purūs ir minkšti, kiaušiniai ir sviestas turėtų būti kambario temperatūros, todėl šiuos ingredientus išėmę iš šaldytuvo neskubėkite iš karto gaminti tešlos. Verčiau šiek tiek palaukite, kol jie atšils. Jei vis tik norite, kad sausainiai būtų trapūs ir traškūs, tuomet naudokite šaltesnį sviestą– pataria pašnekovas.

Na ir, žinoma, drąsiai eksperimentuokite ieškodami naujų šventinių skonių. T. Lauvray rekomenduoja sausainius gardinti įvairiais žiemos prieskoniais: gvazdikėliais, cinamonu, maltu imbieru, šokolado kremu ar apelsininiu glaistu. Variantų – gausybė, tačiau pats konditeris prisipažįsta neatsispiriantis kalėdiniams sviestiniams sausainiams su migdolais.

„Šiuos sausainius pasidarysite tikrai nesunkiai, tačiau būtų geriausia suvalgyti per 1-2 dienas, mat ilgiau pastovėję jie praranda traškumą. Žinoma, tai nebus bėda, nes sausainiai tokie skanūs, kad ištirps akimirksniu", – juokiasi T. Lauvray.

Reikės:

  • 100 g cukraus;
  • 50 g miltų;
  • 50 g sviesto;
  • 50 g migdolų drožlių;
  • 2 g druskos;
  • 2 kiaušinių.

Atskirkite kiaušinių baltymus ir gerai išplakite su cukrumi. Tuomet suberkite miltus, druską ir permaišykite tešlą. Į tešlą supilkite ant keptuvės išlydytą sviestą, migdolų drožles ir dar kartą viską gerai išmaišykite.

Mažais, arbatinio šaukštelio dydžio gabalėliais formuokite sausainius ant kepimo skardos ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 5-7 minutes.

Bon appétit!

Šaltinis
Projektas „Iš lėto į Kalėdas“
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją