Iš lėto į Kalėdas

Tinkamai pasirinkta mėsa – svarbiausia

Kalėdos be keptos anties – ne Kalėdos! Gardu, o ir atrodo nepriekaištingai – tikra šventinio stalo pažiba. Tad pasiraitokime rankoves ir kibkime prie darbo.

Pirmiausia, žinoma, jums reikės pačios anties. Praktiškiausias variantas – įsigyti antį prieš pat Kalėdas, mat tuomet ji bus paties geriausio skonio. „Norėdami išsirinkti kokybišką antį, pirkėjai turėtų atkreipti dėmesį į paukščio svorį ir išvaizdą. Išraiškingiausio skonio antis turėtų sverti 2–3 kg. Atkreipkite dėmesį ir į paukštienos spalvą – kuo ji šviesesnė, tuo jaunesnis paukštis. Vadinasi, mėsa bus minkštesnė, sultingesnė, sodresnio skonio“, – pataria Aldona Čepulis, prekybos tinklo „Iki“ produktų kokybės vadovė.

Jei antį ketinate pirkti likus kelioms dienoms iki švenčių, atkreipkite dėmesį į produkto etiketėje nurodomas laikymo sąlygas. Įprastai antieną geriausia laikyti 0-4 laipsnių temperatūroje. Jei antį įsigijote iš anksto, galite drąsiai šaltyti ją kameroje – keletą savaičių pagulėjusi šaltoje terpėje, kokybės ji tikrai nepraras. Tačiau anties atšildymu pasirūpinkite iš anksto – geriausia, jei parą laiko paliksite ją tiesiog šaldytuve.

Marinavimo subtilybės

Prieš marinavimą antį reikia tinkamai paruošti: pirmiausia gerai nuplauti vandeniu, tuomet – kruopščiai nusausinti. Sausinti rekomenduojama su popieriniu rankšluosčiu, atsargiai tapšnojant, o ne trinant. Nenustebkite, jei ant anties bus užsilikusių smulkių plunksnelių – jas išpešiokite pincetu. Tam, kad marinatas geriau įsiskverbtų, prieš kepant antį, labai svarbu nepamiršti atsargiai ją subadyti šakute ar peiliu arba įpjauti paukštienos odą, nepažeidžiant raumenų.

Kuomet antis paruošta, galima pereiti prie marinavimo. O ši dalis – itin lengva, mat antis dažniausiai marinuojama paprastai, naudojant druską, pipirus, alyvuogių aliejų. Jei norite išraiškingesnių skonių, anties marinavimui rinkitės gvazdikėlius, kardamoną, cinamoną, saldžiosios ar rūkytos paprikos miltelius, česnako granules. Tik nepersistenkite – pakaks poros žiupsnelių! Pikantiškesnių skonių mėgėjai gali išbandyti skystus marinatus. Anties marinavimui puikiai tinka medus, alyvuogių aliejus, grūdėtos garstyčios, sojos padažas.

Kad ir kokį marinatą pasirinksite, svarbu kruopščiai juo įtrinti paukščio odą ir palikti pastovėti bent tris valandas, o geriausia – per naktį.

Kepant būtinas atidumas

Jei antį laikėte šaldytuve pernakt, prieš kepant paukščiui leiskite pabūti valandą kambario temperatūroje. Antį kepti galite ant grotelių, tačiau nepamirškite po apačia padėti skardos, į kurią įpilkite šiek tiek vandens. Tokiu būdu antienos riebalai nulašės ant skardos, tačiau nepradės degti ir po visus namus sklis gardus keptos anties, o ne degėsių kvapas.

Kepti antį reikėtų krūtinėlę į viršų, retkarčiais patepant nuvarvėjusiais riebalais. Taip paukštis bus sultingas, o anties oda – traški. Jei norite dar traškesnės odelės, likus pusvalandžiui iki kepimo pabaigos apverskite antį krūtinėle į apačią. Čia svarbiausia kantrybė, nes antį rekomenduojama kepti žemoje temperatūroje, maždaug iki 150–160 °C įkaitintoje orkaitėje apie 3 valandas. Iškepusios anties vidinė temperatūra turėtų būti apie 75 °C.

Paukštis bus sodresnio skonio, jei išėmė jį iš orkaitės uždengsite folija ir leisite pastovėti apie 20 minučių – mėsa bus itin sultinga, minkšta ir aromatinga.

Klasikinis keptos anties receptas

INGREDIENTAI

  • 1 antis (2–2,5 kg);
  • 3 kriaušės;
  • 2 obuoliai;
  • 1 a. š. maltų muskato riešutų;
  • 1 a. š. cinamono;
  • 1 a. š. kardamono;
  • 1 a. š. maltų juodųjų pipirų;
  • 1 a. š. druskos;
  • 200 g džiovintų spanguolių;
  • 5 v. š. alyvuogių aliejaus;
  • 5 v. š. cukraus.


Anties marinatui sumaišykite maltus muskato riešutus, cinamoną, kardamoną, maltus juoduosius pipirus, druską. Prieskonius sumaišykite su alyvuogių aliejumi bei kruopščiai ištrinkite visą antį. Paukštį įsukite į maistinę plėvelę ir palikite šaldytuve nakčiai marinuotis.

Kitą dieną antį dėkite į 200 °C laipsnių orkaitę ir tokioje temperatūroje kepkite 1,5–2 val. Temperatūrą sumažinkite iki 120 C laipsnių ir kepkite dar 30 minučių. Jei laiko turite daugiau, rinkitės lėtojo kepimo būdą – 160 °C temperatūroje kepkite antį maždaug tris valandas, o likus 20 minučių iki kepimo pabaigos padidinkite temperatūrą iki 220 °C – taip anties odelė gražiai paskrus.

Kol antis kepa, obuolius ir kriaušes perpjaukite per pusę bei išimkite sėklas. Cukrų sumaišykite su vandeniu ir jame pamirkykite vaisius. Tuomet juos apkepkite įkaitintame aliejuje keptuvėje – kriaušės ir obuoliai turi įgautą auksinį atspalvį. Likus 15 minučių iki anties kepimo pabaigos, sudėkite vaisius į orkaitę drauge su paukščiu. Iškeptą antį patiekite su keptais obuoliais ir kriaušėmis, papuoškite džiovintomis spanguolėmis.