Atrask Latviją

Ir nors iš pažiūros gali atrodyti, kad Jūrmala – sovietmečio nostalgijos prisisunkęs Rygos priemiestis, greitai įsitikinome, kad tai jau už horizonto nutolusi praeitis.

Jūrmala

Žinoma, natūralu, kad daliai žmonių ši vieta asocijuojasi su sovietine prabanga – juk čia ilsėtis važiuodavo mūsų tėvai ir seneliai. Ir ne be priežasties – čia atostogaudavo ir aukščiausi komunistų partijos veikėjai, o tai reiškia, kad vieta buvo prestižinė.

Kemerių viešbutis-sanatorija

Prestižinė ji liko ir dabar, tik civilizuotai vakarietiška, pilna išsaugotos originalios ir atnaujintos Art Nouveau, medinės kurorto architektūros ir apsupta labai švarios gamtos – beribių pušynų, lygių balto smėlio paplūdimių ir maudynėms pritaikytos ramios Rygos įlankos.

Jūrmala
Jūrmala

Kur mes, Toskanoje?!

Į Jūrmalą automobiliu atvykome nuo Kuldygos pusės – pro Kemerių nacionalinį parką. Ir čia stabtelėjome ties Kemerių (latv. Kemeri) gyvenvietės pažiba – vandens bokštu (Tukuma iela 38, Jūrmala). Vos išlipę iš automobilio, aiktelėjom: „Kur mes, Toskanoje?!“

Tai aukščiausias pastatas Kemeriuose, pastatytas 1929 metais. Jo architektas – Friedrichas Skujinsas. Šis 42 metrų vandens bokštas, primenantis švyturį, anksčiau buvo naudojamas pagal paskirtį – jo rezervuaras buvo pripildytas sieringųjų šaltinių vandeniu.

Nors čia ir ne Toskana, ir tai ne Pizos bokštas, bet pamatytas vaizdas iš tiesų maloniai nustebino ir priminė Italiją – gražuolis, ką tik renovuotas ir ištaigingai impozantiškas Kemerių vandens bokštas dabar čia pagrindinis traukos objektas. Tiesa, nepasviręs, stovi tiesiai.

Kemerių vandens bokštas

Čia pat prie bokšto sutikome ir savo gidę Jūrmaloje – Aleksandrą. „Ar galima užlipti ant bokšto stogo?“, – paklausiau Aleksandros. „Žinoma! Bokštas nuo šių metų rugpjūčio turėtų būti atvertas lankytojams“, – pakvietė gidė, žvangindama durų raktus nuo dar dažais kvepiančio bokšto.

Bokštas, esantis visai šalia jūros, pušynų apsuptyje, žadėjo, kad vaizdas nuo jo stogo bus pritrenkiantis.

Kemeri

Siaurais laiptais užlipus ant apžvalgos aikštelės akimirksniu užplūdo emocijos, kurių ir tikėjomės: „Va čia tai jau virš visko!“

360 laipsnių kampu galima stebėti Jūrmalos apylinkes, apačioje kur ne kur pro pušų viršūnes kyšo viešbučių, sveikatingumo centrų pastatų stogai, bažnytėlių ir cerkvių bokštai ir tolumoje tyvuliuojanti Rygos įlanka.

Saulės spinduliai, plieskiantys pro tuo metu besitelkiančius masyvius artėjančios audros debesis viliojo fotografuotis – tai reto grožio akimirka.

Kemeri

Nuo bokšto viršaus matyti šalia pat esantis istorinis Kemerių sveikatingumo parkas – nuostabi vieta pasivaikščiojimams ar aktyviam laisvalaikiui gamtoje. O čia pat ir populiarios vestuvių fotografijos lokacijos – nedidukė, bet labai romantiška „Meilės sala“ ir monumentalus, XX amžiaus pradžioje statytas, nors šiuo metu ir neveikiantis, Kemerių viešbutis-sanatorija „Baltasis garlaivis“.

Meilės sala

33 kilometrai balto kvarcinio smėlio

Tokio ilgio jūros pakrantė driekiasi į Vakarus nuo Rygos ir yra pamilta saulės vonių išsiilgusių poilsiautojų. Čia plevėsuoja ir „Mėlynoji“ vėliava, skelbianti apie aukščiausius kokybės reikalavimus atitinkančius paplūdimius. Iš viso Jūrmaloje maudynėms jūroje pritaikyta 24 km kranto – taigi, vietos čia daug, tad ramų poilsį ir artimą ryšį su gamta šioje pakrantėje ras ir nudistai, o toji vieta – prie Lielupės.

Jūrmalos paplūdimys

Ir kur bebūtum Jūrmaloje – ji visad susiliejusi su gamta, todėl čia nesinori skubėti. Tačiau mūsų laukia nauji potyriai pačioje Jūrmalos širdyje.

Jūrmalos paplūdimys

Po pažinties su pajūriu patraukėme automobiliu į Jūrmalos miesto zoną. Mokestis už įvažiavimą į šį kurortą – 2 eurai. Susimokėję pajudėjome centrinės šio kurorto dalies link – į pagrindinę Jūrmalos promenadą – Jomas gatvę, skirtą tik pėstiesiems. Kad ir kaip nesinori lyginti, ši vieta vis vien primena J. Basanavičiaus gatvę Palangoje, tik Jūrmaloje ši vieta yra gerokai ramesnė ir kultūringesnė. Tiesa, į Jūrmalą jau nuo seno net ir patys lietuviai geidė atostogauti labiau nei Palangoje. Gal dėl ramesnės aplinkos, kultūros ir platesnių paplūdimių.

Jūrmala

Nuo puošnios, naujutėlaitės cerkvės driekiasi Jomas gatvė, pilna kavinių, restoranų, vasaros terasų, viešbučių ir parduotuvėlių. Jūros link veda Turaidas gatvė, kur visai netoli smėlėto paplūdimo – ir žymioji Jūrmalos koncertų salė „Dzintari“ bei vasaros estrada. Viena iš žavingiausių atrakcijų – stebėti kurorto architektūros ir Art Nouveau stiliaus vasarnamius, renovuotus ar subtiliai integruotus pušynuose.

Jūrmala

Jūrmalos centre yra ir vienas žymiausių poilsio kompleksų „Hotel Jūrmala SPA“ (Jomas gatvė 47/49). Iš viešbučio kambarių ir balkonų atsiveria labai romantiškas vaizdas, jūros link žvilgsnį palydintis pušų viršūnėmis. Rugpjūčio savaitgalio naktis dviem asmenims kainuoja nuo 120 eurų.

Jūrmala

Netoli viešbučio, anot mūsų gidės Aleksandros, ir puiki vieta pavakarieniauti – restoranas „Majorenhoff“ (Jomas gatvė 42).

Švelnaus kurortinio šurmulio aplinkoje, jaukioje vasaros terasoje užsisakėme keletą prie pajūrio kurorto tinkančių patiekalų: salotas su karštai rūkyta lašiša (8,50 eur), aštuonkojį su šviežiomis bulvytėmis ir grilyje keptomis daržovėmis (13,50 eur), jūrų šukutes su žiedinio kopūsto piurė, parmezano traškučiais ir baltojo vyno padažu (13,90 eur).

Aštuonkojis su šviežiomis bulvytėmis ir grilyje keptomis daržovėmis

Desertui – mango putėsiai su žaliosios arbatos biskvitu (6 eur) ir naminių ledų porcija – 4 eurai.

Mango putėsiai su žaliosios arbatos biskvitu

Po gurme stiliaus vakarienės – dar šiek tiek pažinties pasivaikštant Jūrmalos širdimi vadinama Jomas gatve ir ramiu vakariniu kurorto centru. Sutemus patraukėme viešbučio link, kur laukė patogus miegas viešbučio numeryje su vaizdu į horizontą. O ryte – jau nauji nuotykiai!

Ką dar įdomaus nuveikti Jūrmalos apylinkėse?

Antros dienos pradžia nuteikė puikiai – nuo pat ryto prasidėjo intensyvios pramogos gamtoje: Jūrmalos „Tarzans“ parkas, apžvalgos bokštas, drugelių muziejus ir prašmatnusis „Jurmala Golf Club & Hotel“.

Bet, o kur geriausia šauniai praleisti laiką, jei norite papramogauti su vaikais? Atsakymas – viename iš penkių Latvijoje esančių „Tarzans“ atrakcionų, įsikūrusių „Dzintari“ parke Jūrmalos centre. Ši ekstremali, tačiau maksimaliai saugi pramoga vienam asmeniui, priklausomai nuo amžiaus, kainuoja nuo 8 iki 20 eurų, pramogos ant tarp medžių ištemptų tinklų – 10 eurų/asm.

Jūrmala

Jei norite ramesnių pramogų su visa šeima, šiltuoju metų galite aplankyti egzotinių drugelių parodą, kurią rasite specialiame kupole Turaidas g. 10/12, visai šalia „Dzintari“ parko.

Čia tropinių kraštų gyventojai užburs trapiais sparnų mostais ir paglostys širdį leisdami stebėti, kaip savo straubliuku vaišinasi nektaru.

Drugelių muziejus

Žinote, kokia įdomiausia užduotis? Nufotografuoti drugelį išskleistais sparnais – pačiame jo gražume! Apsilankymo kaina drugelių kupole suaugusiems – 4,5 eur., vaikams – 2 eurai.

„Dzintari“ parke rasite ir apžvalgos bokštą, į kurį užlipti prireiks kantrybės ir kojų ištvermės, tačiau pasiekę aukščiausią tašką – vaizdu nepasigailėsite.

Jūrmalos apžvalgos bokštas
Jūrmalos apžvalgos bokštas

Netoli Jūrmalos – dar viena atrakcija gamtos pramogų mylėtojams ir pažintinis sveikatingumo takas visai šeimai – „Valguma pasaule“. Nuo gegužės iki spalio organizuojamus sveikatingumo ritualus, fotografijos parodas, meditacinius labirintus ir basakojų taką gamtos prieglobstyje patirti galima už 4 eurus asmeniui.

Valguma pasaule

Nors ir trumpą, bet efektingą viešnagę Jūrmalos apylinkėse vainikavo trumpa golfo žaidimo pamoka „Jurmala Golf Club&Hotel“ (Golfa gatvė 1, Piņķi). Ši vieta – golfo mėgėjų itin vertinama dėl savo nepriekaištingos kokybės aikštynų, aukščiausios klasės įrangos ir profesionalaus aptarnavimo. Tad jei pasiilgote prašmatnesnių pramogų – ši vieta tam ideali.

Jurmala Golf Club&Hotel

Be to, čia pat esančiame restorane galima palepinti ir savo gomurį, o mėgaujantis maistu žiūrėti, kaip golfą žaidžia kiti. Tą padarėme ir mes – patogiai įsitaisę lauko terasoje su vaizdu į išpuoselėtus golfo aikštynus stebėjome kantriai kamuoliukus bemušinėjančius entuziastus ir užsisakėme tai, ką mums parekomendavo čia vikriai besisukanti šio golfo klubo vadybininkė Iveta.

Jurmala Golf Club&Hotel

Pasiūlymas buvo toks: restorano firminis burgeris (13,50 eur), avokadų salotos su karališkosiomis krevetėmis (12,50 eur), naminis egzotinių trintų vaisių, ledo šaltumo gaivusis gėrimas – 6 eurai. Beje, restorane maistas gaminamas naudojant „Jurmala Golf Club&Hotel” teritorijoje auginamas daržoves, vaisius ir prieskonius.

Ir tai tik maža dalis pramogų ir potyrių, kuriuos siūlo legendinis Baltijos jūros kurortas. Tačiau viena aišku, kad Jūrmala dabar išgyvena renesansą, kurio jau seniai laukė. Ir ne, tai nebėra sovietinės nostalgijos prislėgtas pajūrio kurortas, dabar tai – „Šiaurės Rivjera“, emocijas pakelianti virš visko.

Jūrmala

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)