Tai – antroji pagal dažnumą kraujagyslių liga mūsų šalyje. Jos atvejų daugiausia tarp senyvo amžiaus žmonių, tačiau pasitaiko ir jauniems.

Insultas

Laiku, per 3-6 valandas, suteikus visą reikalingą pagalbą, insulto pažeidimus galima atstatyti. Todėl labai svarbu žinoti pagrindinius jo požymius ir juos pastebėjus nedelsiant kviesti pagalbą.

Ištiko insultas. Kokią pirmą pagalbą suteikti

Judėjimo sutrikimai. Dažniausi ir svarbiausi insulto simptomai yra veido paralyžius, kai žmogus staiga perkreipia veidą, išsilygina vienos veido pusės lūpų raukšlė. Tokiu atveju paprašę, kad žmogus nusišypsotų, pastebime, kad jo viena veido pusė nefunkcionuoja.

Taip pat galimas vienos kojos ar rankos aptirpimas, nejautrumas. Kartais pacientą ištinka viso kūno paralyžius, jis negali pakelti rankos ar kojos.

Atsiranda eisenos, pusiausvyros, koordinacijos sutrikimų: žmogus gali prarasti pusiausvyrą, suklupti, gali ištikti traukuliai.

Kalbos sutrikimai. Paprašytas pasakyti paprastą rišlų sakinį, insulto ištiktas žmogus sunkiai dėlioja žodžius. Jam kyla sunkumų ne tik aiškiai ištarti žodžius, bet ir bandant suprasti, ką kalba aplinkiniai.

Regos sutrikimai. Staigus regėjimo viena ar abiem akimis sutrikimas. Akyse gali temti, vaizdą užlieti migla.

Kiti sutrikimai. Liežuvio pakitimai (krenta į vieną pusę), pykinimas ir vėmimas, rijimo sutrikimai, svaigulys, sąmonės netekimas, staigus ir aštrus galvos skausmas.

Ką daryti, pastebėjus insulto požymius?

Nedelsdami skambinkite skubios pagalbos telefonu 112 ir kvieskite greitąją pagalbą. Šiuo atveju kiekviena minutė yra aukso vertės.

Ištiko insultas. Kokią pirmą pagalbą suteikti

Skubiai guldykite ligonį į horizontalią padėtį, galvūgalį pakelkite aukščiau ir pasirūpinkite, kad nukentėjusiajam nepritrūktų oro (atsekite apykaklę, kt.).

Ištiko insultas. Kokią pirmą pagalbą suteikti

Įsidėmėkite laiką, kai pastebėsite pirmuosius ligos požymius. Ši informacija pravers gydytojui, skiriant gydymą.

Jei pradėjo trikti gyvybinės ligonio funkcijos, nelaukite medikų ir pradėkite gaivinimą – dirbtinį kvėpavimą, širdies masažą.

Ištiko insultas. Kokią pirmą pagalbą suteikti

Net jei insulto simptomai pasireiškė silpnai ar vos vienas iš jų, vis tiek skubiai pasirūpinkite ligoniu.