Palanga – vienas iš trijų miestų, nugalėjusių projekte „Nuspalvink vasaros miestus“. Kelias savaites aktyviai balsavę už pasirinktus objektus, skaitytojai nusprendė, kad pats metas teptukais menininkams pasidarbuot ir ryškiausiame šalies kurorte, į kurį kasmet suplūsta visa Lietuva. Tad jau netrukus naujomis spalvomis spindės prie pat įvažiavimo į Palangą stūksanti mokykla.

Ką palangiškiai tikisi pamatyti ant mokyklos sienų, aiškinosi smalsusis DELFI Kelionių ambasadorius Orijus Gasanovas. Viską išvysite vaizdo reportaže!

Orijus Gasanovas

„Palanga man – jūra, gintaras ir akmenukai, kuriuos galima rasti.“, „Reikia kažko tokio, kad pamatai ir „o, čia geras!“, „Jūrą ir daug žmonių!“.

„Kažkodėl iškart į galvą šauna dirvožemiai... Nežinau kodėl.“

„Man asmeniškai čeburekai patinka Palangoje, čeburekus ir piešim!“

Ir tai – tik kelios kurorte sutiktų gyventojų ir miesto svečių mintys, kurias išklausė ir vaizdo reportaže jums pateikia O. Gasanovas.

Kūrybinės studijos „Gyva Grafika“ kolektyvo narys Žygimantas Amelynas sako, kad vienas kertinių dalykų gatvės meno srityje – gera idėja. Tačiau taip pat svarbu atsižvelgti ir į šalimais gyvenančių ir kasdien pastatą matysiančių miesto gyventojų nuomonę.

„Mes laikomės nuomonės, kad reikia atsižvelgti į visuomenės nuomonę. Nesame maištautojai. Stengiamės iš teigiamos pusės viską parodyti.“

Orijus menininko teiravosi, kiek gi užtruktų išpaišyti visą mokyklos sieną?

„Priklauso nuo stilistikos, bet tokio formato sienas mūsų komanda gali suvaldyti per penkias dienas. O dėl spalvų ir idėjos – nors tai ir pradinė mokyklą, visada viską darome avansu – tad tai bus gana universalus, ne vaikiškas piešinys“, – pasakojo kūrėjas.

Studijos „Gyva Grafika“ darbai

Ar palangiškių netrikdo, kad menininkai paišys būtent ne kur kitur, o ant pradinės mokyklos sienų?

„Aš tik už!“, – sakė tas pats vyrukas, kuris įnirtingai siūlė ant sienų tapyti gardžiuosius Palangos čeburekus.

Jam talkino ir dar viena gatvės praeivė, teigusi, kad mokykla stovi netoli įvažiavimo į Palangą, tad pasitiks visus kurorto svečius ir taps reprezentatyviu miesto objektu.

Na, o „Gyva Grafika“ komandai belieka džiaugtis, kad teks plušėti Palangoje – objektas, anot jų, įdomus, o ir piešinius visada smagiau dedikuoti jaunai auditorijai.

Apie pastatą, kurį netrukus puoš „Gyva Grafika“ komandos piešinys:

Poilsiautojai Palangoje retai susimąsto, kaip kurortas atrodė anksčiau. Sutvarkytos ir dailios gatvės dabar atrodo savaime suprantamas dalykas. Tačiau tuomet, kai Palanga dar nebuvo virtusi populiaria poilsio vieta, gyvenvietę 1938 metais buvo nuniokojęs baisus gaisras. Tais pačiais metais garsus tarpukario architektas Stasys Kudokas suprojektavo naująją miesto mokyklą. Palanga vasarotojus stebino nuo seno, todėl ir šis pastatas tapo neeiline švietimo įstaiga.

Populiariausiame Lietuvos kurorte čia apsistodavo didelės turistų grupės, specialiai įrengtose patalpose tilpdavo net 200 poilsiautojų! Neįtikėtina, tiesa? 1977 m. buvo pastatytas naujas mokyklos pastatas ir senąją bei naująją dalis jungiantis priestatas. Nors prieš ketverius metus mokykla buvo renovuota, išorės fasadai labai pasiilgo talentingo menininko teptuko.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)