Norint išsikepti visame pasaulyje mėgstamus kepsnius, reikia išmanyti, kokią jautienos dalį pasirinkti, kaip atrodo šie mėsos pjausniai. Siūlome skaitytojams atlikti testą ir sužinoti, kaip atrodo tie populiariausi pasaulyje kepsniai, dėl kurių iš proto eina visas pasaulis. O save laikantiems mėsos gerbėjais, raginame pasitikrinti žinias, ar tikrai galite vadintis steikų ekspertais.

Vienas populiariausių kepsnių pasaulyje – Niujorko kepsnys (New York strip steak). Mėsa šiam kepsniui išpjaunama iš jautienos nugarinės, todėl ji yra pakankamai minkšta, o riebalinis sluoksnis suteikia kepsniui puikaus skonio. Niujorko kepsnį puiku kepti grilyje, tačiau jį iškepsite ir trumpai pakepinę ant keptuvės, baigiant kepti orkaitėje.

Vienas skaniausių ir geriausių kepsnių – Ribajaus kepsnys (Rib eye steak) arba kitaip – antrekoto kepsnys. Tai iš jautienos antrekoto išpjaunamas mėsos pjausnys, kuris turi daugiau lašininio sluoksnio, vadinamo riebaliuko nei nugarinė, taigi yra dar sodresnių skoninių savybių. Labiausia vertinami marmurinės tekstūros mėsos pjausniai, šie tarpraumeniniai riebalai kepimo metu tirpsta suteikdami mėsai ypatingo minkštumo.

Kulinarai ir šefai pripažįsta, kad sunkiausia atskirti du jautienos kepsnius T-bone kepsnį ir vadinamąjį porterhauzą (porterhouse steak). Iš pirmo žvilgsnio šie kepsniai – milžinai, sveriantys apie 1 kilogramą, atrodo beveik identiški: abu išsiskiria dideliu T formos kaulu, kurio vienoje pusėje – nugarinės mėsa, kitoje – išpjovos. Skirtumas tas, kas porterhauze išpjovos dalis yra didesnė nei T-bone kepsnio. Dėl šios priežasties sakoma, kad visi porterhauzai yra T-bone, bet ne visi T-bone yra porterhauzai. O jūs ar atskirsite, kuris yra kuris?

Pačiu prabangiausiu kepsniu laikomas filet mignon kepsnys. Tai nedidelis, paprastai, medaliono formos pjausnys, išpjautas iš smailiausios jautienos išpjovos dalies, kur mėsa yra pačio švelniausio skonio. Kepsniai kepami ir iš visos išpjovos, tačiau didžiausi gerbėjai renkasi kepsnius iš kitų jautienos dalių, nes išpjovoje beveik visai nėra riebalų, tai gana liesa mėsa.

Be šių populiariausių jautienos kepsnių yra daugybė kitų. Lankantis įvairiuose pasaulio restoranuose atrasite ir flank kepsnį (jautienos papilvės kepsnys), flat iron (mentės kepsnys) bei išgirsite daug kitų pavadinimų. Paprastai šie kepsniai būna pigesni, kadangi jie išpjaunami iš pigesnių, mažiau vertinamų jautienos dalių. Vis dėlto, pabandę išsikepti šiuos kepsnius ant grotelių – tikrai nenusivilsite.