„Mažesnius miestus, kurie traukia turistus ir poilsiautojus, į šį projektą nuspręsta įtraukti neatsitiktinai: norime išryškinti jų savitą charakterį, įkvėpti daugiau gyvybės, atgaivinti pilkas erdves. Ir tik nuo jų bendruomenių aktyvumo bei įsitraukimo priklausys, kuriuose miestuose mokykla, stotis, daugiabutis ar kitas gyventojų ir miesto lankytojų kasdien matomas statinys nusidažys naujomis spalvomis. Tuo pasirūpins profesionalūs gatvės menininkai, o jų kūriniais žmonės galės grožėtis visais metų laikais“, – sako projekto organizatoriaus „Telia“ vadovas Kęstutis Šliužas.

Išskirtinį kūrinį pretenduojančių gauti miestų sąraše – šeši kandidatai: Trakai, Palanga, Molėtai, Anykščiai, Zarasai ir Ignalina. Idėją palaikančios savivaldybės jau išrinko geriausiai projektui tinkančius pastatus, kurių fasadą pakeistų gatvės menininkų kūriniai. Juos šiems statiniams pasiūlys ir įgyvendins profesionalai iš kūrybinių studijų „Gyva grafika“, „Dimart“ ir menininkas Simas Šerkšnas.

Mažesnių miestų erdvėse spalvų ir originalių sprendimų stinga, o erdvių, kuriose galėtų atsirasti tinkamų piešinių, yra ne viena. „Didmiesčiuose jau yra pakankamai daug piešinių, žmonės spėjo įsitikinti, kad tai nėra vandališka, o atvirkščiai – originalu ir šiuolaikiška. Tai pagerina probleminių pastatų išvaizdą, pagyvina vietovę. Svarbiausia, kad tai būtų skoninga ir neperkrauta, tikrai nereikia apipiešti kiekvieno pastato. Tačiau mažesniuose miestuose to trūksta ir tokie piešiniai tikrai gali pradžiuginti ne tik vietinius žmones, bet ir tapti turistų traukos objektu“, – sako kolektyvo „Gyva grafika“ dailininkas Žygimantas Amelynas.

„Gyva grafika“ piešinys

Gatvės meno piešiniai dažniausiai iš esmės pakeičia senų pastatų, užstrigusių statybų ar tiesiog vienspalves sienas. Kaip sako Ž. Amelynas, ant jų atsiradus meno kūriniui „minusas virsta pliusu“ – vieta tampa patrauklesnė, o anksčiau buvusios nuobodžios sienos traukia praeivių žvilgsnius.

Dailininkas gatvės meną vadina bendravimo forma: „Labiausiai įsimena ir įdomiausi yra bendruomeniški projektai, kuriami įtraukiant miesto gyventojus. Tuomet gali pajausti artimą ryšį, žmonėms paliekama didesnė vertė. Todėl tokie piešiniai kuriami įvertinant ne tik į aplinką, pastatus, jų charakteristikas, bet ir atsižvelgiant į aktualijas, vietovę.“

Šio projekto metu piešiniai taip pat bus kuriami atsižvelgiant į vietovę ir patį statinį. Išrinkus miestus, kuriuos papuoš gatvės meno kūriniai, vyks pasiruošimas, kuris įprastai trunka nuo vienos iki kelių savaičių. Anot Ž. Amelyno, darbų atlikimo trukmę prognozuoti sudėtinga: ją lemia ne tik projekto apimtis, bet ir orų sąlygos. Pavyzdžiui, dažymui netinkamos lietingos, vėjuotos ar itin saulėtos dienos.

Naudojant kokybiškas medžiagas, tokie piešiniai gali išsilaikyti ir kelias dešimtis metų. Visgi jie traktuojami kaip laikinas menas, kadangi jiems aktualus aplinkos poveikis, o ir panaikinti ar pakeisti juos naujais kūriniais nesudėtinga.

Projekto „Nuspalvink vasaros miestus“ balsavimas jau prasidėjo, miestų rinkimai vyks iki liepos 16 dienos. Balsą už savo vasaros miestą galite atiduoti ČIA.