L. Kaminskis teigia, kad startuolio idėja kilo iš problemos – patys vaikinai norėjo išmokti programuoti, tačiau neturėjo pinigų pasaulinio lygio programavimo mokymams.

„Ieškojome nemokamų galimybių įgyti gerą išsilavinimą. Dar gyvendamas Telšiuose organizavau programavimo stovyklą, kurios metu kartu su bendraamžiais išmokome programuoti. Tuo metu kolega Tomas Moška studijavo Roterdamo universitete Nyderlanduose ir jau organizavo programavimo mokymus savo kursiokams“, – pasakoja startuolio vadovas.

Anot jo, nors vaikinų mokymosi patirtys buvo skirtingos, juos vienijo ta pati mintis – efektyviausias būdas išmokti programuoti yra bandyti atkartoti tai, ką daro informacinių technologijų (IT) įmonių programuotojai.

„Turing College“ įkūrėjai Benas Šidlauskas, Lukas Kaminskis, Tomas Moška

„Nereikia jokių teorinių paskaitų – geriausiai išmokstame tada, kai iš karto vykdome realius projektus, tiesiogiai bendraujame labiau pažengusiais bendramoksliais ar rinkos profesionalais“, – dėsto pašnekovas.

Jis prisimena, kad apie šias idėjas daug diskutavo su draugu Benu Šidlausku ir galiausiai nusprendė, kad visiems trims vaikinams reikia apjungti savo žinias ir įkurti „Turing College“.

„Turing College“ yra virtualus dirbtinio intelekto koledžas, kuriame mokome duomenų mokslo, mašininio mokymosi, analitikos, duomenų inžinerijos, web programavimo“, – vardija L. Kaminskis.

Startuolio vadovas teigia, kad nuo pusmečio iki dviejų metų trunkančiose programose studentams padeda rasti darbą ar pakilti karjeros laiptais.

„Mūsų edukacijos komandą sudaro akademikai, baigę mokslus Stanfordo, Kembridžo, Oksfordo universitetuose ir taip pat dirbantys „Google“, „Meta“, „Amazon“, „IBM“ ir panašiose įmonėse.

Asociatyvioji nuotr.

Visos programos vyksta virtualiai per mūsų internetinę platformą, todėl mokytis galima iš bet kurios pasaulio vietos. Dirbantys žmonės pas mus gali sėkmingai pasikelti kvalifikaciją – to nebūtų įmanoma padaryti pasirinkus tradicines programas universitetuose“, – tikina jis.

L. Kaminskis pabrėžia, kad startuolis prieš kelis mėnesius tapo pirmuoju akredituotu virtualiu informacinių technologijų koledžu Baltijos regione.

„Ši akreditacija įrodo aukštojo mokslo institucijos patikimumą ir patvirtina, kad mokymosi programa atitinka aukščiausius tarptautinius standartus. Kalbant paprastai, naujas „Turing College“ programas baigę gaus bakalauro ar magistro laipsnio diplomus, pripažįstamus Europos Sąjungos (ES) lygiu“, – teigia jis.

Pašnekovas neslepia, kad kuriant startuolį teko susidurti su įvairiais iššūkiais. Vienas iš jų – didelis skepticizmas.

„Niekas netikėjo, kad trys ką tik mokslus baigę jaunuoliai gali sukurti kokybišką, naujos kartos mokymosi insitituciją. Daugeliui įprasta manyti, kad tą galėtų padaryti nebent buvę universitetų vadovai, dekanai ar milijonieriai“, – pasakoja L. Kaminskis.

Lukas Kaminskis

Jis prisimena, kad pradinį kapitalą vaikinai turėjo užsidirbti patys, o tai užtruko apie ketverius metus, tad startuolis veiklą pradėjo tik 2020 metais.

„Mūsų tipo švietime srityje rezultatai yra pastebimi po kelerių metų, todėl reikia nemažo finansavimo. Žinoma, galima mažais žingsniais augti ir be papildomų investicijų, bet tokiu būdu sukurti pasaulinio lygio inovaciją yra praktiškai neįmanoma“, – pabrėžia pašnekovas.

Anot jo, startuolio veikla finansuojama keliais būdais: įkūrėjų pinigais ir santaupomis, pajamomis iš klientų ir investuotojų pinigais.

„Pastarasis būdas yra pats populiariausias ir saugiausias įkūrėjams. Startuolis su investuotojų finansavimu gali greitai plėstis į kitas rinkas, to su savo pajamomis negalėtų padaryti. Investuotojų įsitraukimas ypač svarbus kuriant inovatyvius produktus, kuriuos komercializuoti galima tik po kelių metų (biotech, hardware ir kt.)“, – pasakoja L. Kaminskis.

Jis teigia, kad dažniausiai startuolio studentai pradeda karjerą dirbtinio intelekto ir duomenų industrijose.

Besimokančiųjų pozicijos

„Šiuo metu turime per 650 studentų, beveik pusė iš jų yra lietuviai. 150 studentų jau baigė mūsų programas, iš jų 111 jau pradėjo karjerą duomenų industrijoje, o kiti 40 pritaikė žinias dabartinėse darbovietėse“, – vardija pašnekovas.

Startuolio vadovas priduria, kad norintys studijuoti turi praeiti atrankos etapą, o tai pasiseka tik 5-10 proc. aplikuojančiųjų.

„Visų programų atrankos metu mes tikriname kandidatų motyvaciją, anglų kalbos žinias, analitinį mastymą, gebėjimą dirbti komandoje ir tam tikras asmenybės savybes, kurios yra svarbios IT industrijoje“, – pasakoja L. Kaminskis.

Pasak jo, baigę „Turing College“ studijas randa darbą tris kartus greičiau nei įprasta – nuo mokslų pabaigos per pusmetį darbą IT srityje randa 98 proc. absolventų.

„Šiuo metu mūsų absolventai dirba daugiau nei 60 įmonių, tokių kaip „Vinted“, „Wise“, „Nord Security“, „Hitachi“, „Hostinger“, „Kilo Health“, „Western Union“, „Danske Bank“ ir kt.“, – vardija pašnekovas.

Asociatyvioji nuotr.

L. Kaminskis teigia, kad pagrindinis startuolio tikslas – užmegzti partnerystes su tokiomis „Big Tech“ įmonėmis kaip „Google“, „Amazon“, „Tesla“, „Meta“, „Accenture“, „Nvidia“.

„Norime tapti didžiausiu pasaulyje dirbtinio intelekto kompetencijų universitetu, kurio absolventai kuria sprendimus, keičiančius pasaulio ekonomiką. Taip pat norime parodyti, kad lietuviai gali sukurti gerą mokyklą, kurios alumnai yra vertinami taip pat gerai, kaip ir geriausių pasaulio universitetų“, – tikisi startuolio vadovas.