Vienintelis milijardierius iš Baltijos šalių, pastebėtas prestižinio žurnalo „Forbes“ – estas Kristo Kaarmann, jo turtas vertinamas 1,4 milijardo dolerių ir už tai jam tenka 2050-a pozicija pasaulyje.

Tačiau lietuviai aukštai rikiuojasi galimų ateities milijardierių sąraše. Startuolių steigėjus ir vadovus vertina „Crunchbase“, ši bendrovė sudaro ir asmenybių reitingą – pagal jį keli lietuviai rikiuojasi netgi aukščiau, nei banko „Revolut“, platformų „Bolt“ ar „Wolt“ kūrėjai, lenkiame ir Estiją su Latvija.

Aukštesnis reitingas reiškia, kad verslų kūrėjai ir vadovai yra matomesni tarp investuotojų, žiniasklaidos atstovų ir pan.

„Crunchbase“ reitingas yra dinamiškas ir nuolat kinta. Pats algoritmas nėra viešinamas, tačiau nurodoma, kad jis apima daug signalų, tarp jų: ryšiai tarp socialinių tinklų profilių, bendruomenės įsitraukimas, renginių finansavimas, naujienų straipsniai, įsigijimai, jį veikia ir tokie įvykiai kaip produkto paleidimas, finansavimo įvykiai, vadovybės pasikeitimai ir pan.

Apžvelgiame 5 aukščiausiai įvertintus Lietuvos atstovus, o lentelė su TOP 100 sąrašu – publikacijos apačioje.

389 vieta pasaulyje – Justas Janauskas, „Vinted“ bendraįkūrėjas ir valdybos narys

J. Janauskas prieš daugiau nei dešimtmetį kartu su Milda Mitkute pradėjo verslą manodrabuziai.lt, kuris netruko išpopuliarėti ir išaugti Lietuvos sienas „Vinted“ pavadinimu.
 Justas Janauskas

Dėvėtų drabužių ir aksesuarų prekybos ir mainymo platforma „Vinted“ šiuo metu jungia daugiau nei 65 milijonus narių. Vien Lietuvoje čia dirba 1220 darbuotojų. Kompanija anksčiau investuotojų buvo įvertinta 4,5 milijardo JAV dolerių. Tai pirmasis Lietuvos vienaragis – kompanija, įvertinta daugiau nei milijardu dolerių.

J. Janauskas taip pat yra atlikęs 9 investicijas, kaip nurodo crunchbase.com, tarp jų: „Perfection42“, „Cocoli“, „Dogo GmbH“, „Memby“.

460 vieta – Andrius Šlimas, „Oberlo“ bendraįkūrėjas

A. Šlimas daugiau nei dešimtmetį specializuojasi elektroninėje prekyboje, programinės įrangos kūrime, o jo kartu su kitais bendraįkūrėjais įkurta „Oberlo“ buvo elektroninių parduotuvių savininkams skirtas sprendimas, suteikęs daug vadinamos „trikambės prekybos“ (angl. dropshipping) automatizavimo įrankių. „Oberlo“ suteikė prieigą prie milijonų produktų, kurių parduotuvių savininkams nereikėjo saugoti savo sandėliuose, o tiekėjai juos pristatydavo tiesiai pirkėjams.
Sėdintys iš kairės į dešinę: Marius Graužinis (vyr. back-end programuotojas), Justas Galaburda (dizaineris), Donatas Pranckėnas (vyr. front-end programuotojas), stovintys: Andrius Šlimas (direktorius), Tomas Šlimas (marketingo vadovas).

Šis startuolis 2017 m. buvo parduotas Kanados elektroninės prekybos gigantei „Shopify“, o sandorio vertė, kaip skelbta anksčiau, siekė 15 mln. dolerių.

A. Šlimas nuo tada yra investavęs į kitas keturias kompanijas: „Millo“, „Promos“, „Billo“, „Cloud Factory“, nurodoma duomenų bazėje.

965 vieta – Tomas Okmanas, „Nord Security“ bendraįkūrėjas

T. Okmanas žinomas kaip verslų akceleratoriaus „Tesonet“ bei kibernetinio saugumo sprendimus kuriančios įmonės „Nord Security“ bendraįkūrėjas.
 Tomas Okmanas

2022 m. pritraukusi 100 mln. investiciją, „Nord Security“ kompanijos įvertis pasiekė 1,6 mln. JAV dolerių – tai antrasis Lietuvos „vienaragis“. Įmonės produktas „NordVPN“ kasmetiniuose leidinio „TIME“ geriausių išradimų apdovanojimuose buvo pripažintas kaip geriausias mobiliųjų aplikacijų ir programinės įrangos kategorijoje.

Tolesnės verslininko investicijos išsiplėtė ir į kitus sektorius. T. Okamanas yra investuotojas į Šiaulių banką, krepšinio klubą „Žalgiris“, hostingo tiekėją „Hostinger“, ir daug kitų verslų.

1501 vieta – Mantas Mikuckas, „Vinted“ bendraįkūrėjas

M. Mikuckas yra kitas „Vinted“ bendraįkūrėjas, daugiau nei 10 metų ėjęs „Vinted“ vykdomojo direktoriaus pareigas, taip pat verslo angelas, investuotojas.
Mantas Mikuckas

2011 m. jis buvo privataus kapitalo investicijų bendrovės „Practica Capital“ bendraįkūrėjas.

Kaip nurodo crunchbase.com, M. Mikuckas yra atlikęs bent 13 žinomų investicijų, o vėliausios iš jų – į „Inbalance grid“, „Aerones“, „Printify“ įmones.

2467 vieta – Thomas Plantenga, „Vinted“ vadovas

„Vinted“ aukštą „Crunchbase“ įvertinimą pelnė dabartiniam Lietuvoje gyvenančiam kompanijos vadovui T. Plantenga. Nyderlanduose gimęs ir užaugęs, į Vilnių dalintis žiniomis su „Vinted“ jis atvyko iš Niujorko – čia pradžioje teplanavo apsistoti 5-ioms savaitėms, tačiau taip niekada į Niujorką ir negrįžo, rašė shush.org.
Thomas Plantenga

T. Plantenga taipogi yra angelas investuotojas, atlikęs bent 9 investicijas, iš kurių vėliausios į „Breeze“, „Ovoko“, „Unobravo“, „77 Foods“, „Printify“, apžvelgia crunchbase.com.

„Crunchbase“ yra kompanija teikianti informacijos apie verslą paslaugas: duomenų bazėje kaupiamos informacijos turinys apima investicijas ir finansavimą, įmonių steigėjus, vadovus, verslų įsigijimus ir susijungimus, naujienas ir kt. tendencijas.

Langaitė: tai didelis iššūkis, tačiau tampame vis labiau matomi

Asociacijos „Unicorns Lithuania“ vadovė Inga Langaitė, peržvelgusi „Crunchbase“ sąrašą, abejotų, ar visos Lietuvos asmenybės yra įvertintos teisingai – dalis asmenų sąraše turėtų būti aukščiau.

„Dėl vietų pasiskirstymo galime diskutuoti, bet turbūt niekam nekyla abejonių, kad „Vinted“ kūrėjai turėtų būti aukščiausiose pozicijose, o taip pat ir „Tesonet“ grupės kūrėjai Tomas Okmanas ir Eimantas Sabaliauskas. Žinoma, sėkmingi yra ir „Oberlo“ kūrėjai, vėliau startuolį pardavę „Shopify“, – apžvelgė I. Langaitė.
Inga Langaitė

Ji pasigedo, kad kaip lygiavertė su kitais „Vinted“ bendraįkūrėjais būtų įvertinta ir Milda Mitkutė, kurią „Businessfinancing“ 2020 m. įtraukė tarp TOP10 moterų verslų įkūrėjų visame pasaulyje.

„Apskritai liūdna, kad moterų sąraše vienetai“, – vertino I. Langaitė.

Palyginimui, aukščiausiai įvertintas Latvijos verslų kūrėjas sąraše yra 571-as, tai „Watu Credit“ vadovas Andris Kaneps. O estai startuolių kūrėjai netgi žemiau: 764-as yra Jaanas Tallinn, kuris yra „Future of Life Institute“ bendraįkūrėjas, po jo rikiuojasi 1110 pozicijoje esantis „Bolt“ bendraįkūrėjas Markus VIllig.

„Manau, dar per drąsu būtų sakyti, kad esame pasaulyje pastebimi, tačiau tam tikrose ekosistemose, socialinių tinklų burbuluose jau mus tikrai mato ir žino, didžiuosius mūsų kūrėjus pažįsta ir vertina. Lietuva kaip ekosistema nėra labai didelė, dar nėra taip, kad nuvažiavus į pasaulio technologijų sostines ir pasakius, kad esi iš Lietuvos, visi žinos, kad čia yra technologijų ir vienaragių šalis. Bet esame visai gerame kelyje“, – vertina I. Langaitė.

Ji primena, kad prieš penkerius metus apskritai Lietuvoje reikėjo su žiburiu ieškoti stipresnio startuolio, ir tik neseniai čia radosi pirmieji vienaragiai, didžiausias startuolių augiams vyko per pandemiją.
VIenaragių stotelė

„Paskutiniai keli metai tikrai buvo įspūdingo augimo metai – iškomunikuoti tą visam pasauliui užtrunka laiko, reikia nuolatinių pastangų. Manau, tik laiko klausimas, kada būsime labiau matomi ir žinomi. „Crunchbase“ yra viena iš duomenų bazių, kuria naudojasi investuotojai ir kiti sprendimų priėmėjai ir ji leidžia susidaryti įspūdį apie tam tikrą ekosistemą, kurie pagrindiniai stipriausi žaidėjai. Tikrai labai svarbu būti matomiems, juo labiau, kai esame maža šalis su mažais resursais ir nedidele populiacija. Turime padaryti daugiau ekstra žingsnių, kad būtume pastebėti. Konkurencija visame pasaulyje yra didelė, pasaulis platus, daug didelių rinkų ir stiprių žaidėjų. Per visą komunikacinį triukšmą prasibrauti ir būti pamatytam – tikrai nėra lengvas iššūkis“, – apibendrino I. Langaitė.