Šiemet joje dalyvavo rekordinis skaičius Lietuvos startuolių ekosistemos atstovų – arti pusės tūkstančio. Jie grįžo ne tik užmezgę naudingų kontaktų, bet ir pasisėmę vertingų įžvalgų, kurios ateityje gali padėti dar geriau išnaudoti tokio lygio renginius.

Konferencijoje dalyvavusi ekonomikos ir inovacijų viceministrė Neringa Morozaitė-Rasmussen teigia, kad „Web Summit“ yra neeilinė galimybė Lietuvos startuoliams prisistatyti, užmegzti naudingas verslo partnerystes, pritraukti investicijų ir tarptautiniu mastu reprezentuoti augančią Lietuvos startuolių ekosistemą.

„Mūsų šalies įmonių kūrėjai ir darbuotojai pakelia Lietuvos kokybės kartelę į aukštumas prisistatydami šiame didžiausiame technologijų renginyje. Daugiau kaip 400 renginyje dalyvavusių Lietuvos startuolių atstovų duos pradžią naujiems perspektyviems projektams ir iniciatyvomis bei padės pritraukti užsienio partnerius, klientus ir investicijas“, – sako N. Morozaitė-Rasmussen.

Renginyje Lietuvos nacionalinį stendą suorganizavusios Inovacijų agentūros „ICT Lab“ skyriaus vadovas Martynas Survilas teigia, kad šiemet mūsų šalies dalyvavimas šioje konferencijoje buvo išskirtinis. Anot jo, šis pavyzdys labai svarbus dalyvaujant tarptautiniuose renginiuose ateityje, todėl dalinasi penkiais naudingais patarimais.

1. Tinkamai pasiruoškite

M. Survilas pažymi, kad šiemet keturių dienų konferencijoje pranešimus skaitė daugiau nei 800 pranešėjų. Visų jų išgirsti paprasčiausiai neįmanoma, todėl dalyviams svarbu pagal sau aktualiausias temas iš anksto susidėlioti programą ir pasižymėti prioritetinius pranešimus.

„Dėliojantis programą reikėtų įvertinti tai, kad atstumai tarp skirtingų paviljonų yra išties nemaži, o nueiti nuo vieno iki kito gali užtrukti net iki 20 minučių. Taip pat verta atsakingai užsipildyti savo asmeninę informaciją specialioje konferencijos programėlėje. Tai padeda gauti kvietimus į jūsų atstovaujamam verslui naudingus susitikimus. Svarbiausia, prieš vykstant į tokį didelį renginį atlikti namų darbus. Tik pasiruošę ir iš anksto inicijavę susitikimus galite tikėtis gero rezultato, nes dėl investuotojų dėmesio konkuruoja kiekvienas“, – sako M. Survilas.

2. Išnaudokite tinklaveikos galimybes

Anot jo, būtent plačios tinklaveikos renginių galimybės „Web Summit“ konferenciją daro tokiu patraukliu renginiu startuoliams. Svarbu šių galimybių nepraleisti!

„Pagrindinę konferenciją lydi daug papildomų renginių. Dalį jų savo iniciatyva organizuoja įvairios šalys. Dažniausiai šie renginiai yra orientuoti į tinklaveiką ir verslo kontaktų paieškas. Tikrai verta tokiais renginiais pasidomėti ir sudalyvauti. Apie juos dažnai galima sužinoti apsilankius tų šalių stenduose, įvairiose startuolių grupėse, ar tiesiog paklausus kitų dalyvių iš Lietuvos – dažniausiai jie noriai padeda vieni kitiems. Inovacijų agentūros padalinio „Startup Lithuania“ komanda šiemet konferencijoje taip pat organizavo tinklaveikos vakarą, kuriame susibūrė net apie 170 dalyvių. Tarp jų buvo ir apie 20 užsienio investuotojų“, – pasakoja M. Survilas.

3. Lipkite ant scenos

M. Survilo teigimu, daugiausiai dėmesio konferencijoje sulaukia pranešėjai ir scenoje prisistatantys startuoliai. Šiemet tarp jų buvo ne vienas Lietuvos atstovas, pavyzdžiui, „Contrarian Ventures“ vienas iš įkūrėjų ir vadovas Rokas Pečiulaitis, „Ondato“ įkūrėjas ir vadovas Liudas Kanapienis, „Samphire Neuroscience“ vadovė Emilė Radytė, kuri pranešimą skaitė net pagrindinėje renginio scenoje.

„Dalyvaujant tokio masto renginiuose, tikrai verta paieškoti galimybių įsitraukti į scenoje vykstančias diskusijas, skaityti pranešimus, prisistatyti. Konferencijoje dalyvaujantys investuotojai visuomet žvalgosi perspektyvių startuolių, o lengviausia juos pastebėti ten, kur nukreiptas visų dėmesys – į sceną. Tikiuosi, kitais metais išvysime Lietuvos startuolį ir „Pitch“ finale“, – sako M. Survilas.

4. Bendradarbiaukite tarpusavyje

M. Survilo teigimu, šiemet „Web Summit“ buvo tobulas lietuvių bendradarbiavimo pavyzdys. Jis prasidėjo nuo lėktuvo – lietuviškas verslo kelionių organizavimo paslaugų startuolis „Hoperfy“ suorganizavo patogų tiesioginį skrydį iš Vilniaus į Lisaboną ir atgal, o 180 lėktuvo vietų buvo greitai užpildytos.

„Kitas efektyvaus bendradarbiavimo pavyzdys – Inovacijų agentūros padalinio „Startup Lithuania“ komandos suorganizuotas nacionalinis stendas, kuriame kartu su „Investuok Lietuvoje“, „Work in Lithuania“ bei Ekonomikos ir inovacijų ministerijos komandomis pristatėme augančią Lietuvos startuolių ekosistemą. Mūsų šalies verslo atstovai čia taip pat galėjo rengti susitikimus. Jie aktyviai bendradarbiavo ir tarpusavyje – vieni su kitais mezgė kontaktus, dalinosi naudinga informacija ir padėjo susipažinti su užsienio investuotojais ar užsienio verslo atstovais. Stipri bendruomenė gali išties daug pasiekti“, – įsitikinęs M. Survilas.

5. Pasinaudokite finansavimo galimybėmis

Tokie tarptautiniai renginiai, anot jo, neabejotinai yra puiki terpė verslams augti, atrasti naudingų partnerysčių, plėstis tarptautinėse rinkose. Dėl to valstybė skatina dalyvavimą juose ir kviečia verslus pasinaudoti tam skirtu finansavimu.

„Jau antrus metus Inovacijų agentūra suteikia galimybę iki 5 metų veikiantiems startuoliams gauti iki 3 tūkst. eurų kompensaciją išlaidoms, patirtoms dalyvaujant užsienio renginiuose. Tai paskatino daug startuolių vykti į šią konferenciją ir kitus jiems naudingus tarptautinius renginius. Kitoms įmonėms, kurios 2023 metais dalyvavo inovacijas skatinančiuose užsienio renginiuose, taip pat buvo sudarytos galimybės gauti iki 2325 eurų siekiančią kompensaciją už patirtas išlaidas ir iki 500 eurų renginio dalyvio mokesčiui padengti“, – sako M. Survilas.

Jis mano, kad šių metų dalyvavimo „Web Summit“ patirtis bus naudinga visai šalies startuolių ekosistemai ir prisidės prie jos augimo, o čia užsimezgusi stipraus bendradarbiavimo praktika bus tęsiama ir kituose tarptautiniuose renginiuose.