Ekspertė debatų metu susigrūmė su keturių darbo dienų savaitės šalininku Oxfordo Ekonomikos ir elgesio mokslų profesoriumi Jan-Emmanuel‘iu De Neve.

Pastarasis tvirtina, kad šalyse, kuriose darbuotojai dirba mažiausiai, žmonės būna laimingiausi. Ekspertas remiasi Danijos, Norvegijos ir Nyderlandų pavyzdžiais ir tvirtina, kad JAV ar JK, kuriose, jo teigimu, per metus dirbama dvigubai daugiau, fiksuojami daug žemesni žmonių pasitenkinimo rodikliai.

Tačiau darbų savaitės trumpinimo naratyvas istorijoje jau nėra pirmas. Kaip pasakoja Jan-Emmanuel De Neve, 1926 m. Henris Fordas suteikė dar vieną poilsio dieną – šeštadienį. Iki to laiko dirbti šešias dienas per savaitę buvo nusistovėjusi norma.

Nuo tol iako, tęsia ekspertas, mes tapome septynis kartus produktyvesni. Tačiau taip neatsitiko be reikalo.

„Turėjome kažką paaukoti. Šiuo atveju tai buvo mūsų psichologinė sveikata“, – tvirtina Oksfordo Ekonomikos ir elgesio mokslų profesorius ir priduria, kad verslams ir valstybei tai kainuoja didelius pinigus, kuriuos potencialiai būtų galiam sutaupyti pritaikant keturių dienų darbo savaitę.

„48 mln. svarų per metus psichologinės sveikatos reikmėms Jungtinėje Karalystėje. 18 mln. darbo dienų prarasta dėl psichologinės sveikatos iššūkių. Žmonės susiduria su perdegimu ir kitomis psichologinėmis problemomis, dėl kurių kenčia ne tik šeimos, bet ir darbdaviai”, – tvirtina Jan-Emmanuel De Neve.

Tačiau ekspertas pasidžiaugia, kad įvairiose šalyse, tarp jų ir Lietuvoje, jau dabar yra eksperimentuojama su trumpesnės savaitės darbo organizavimo modeliu.