Slapti algoritmai ir sekimo metodai


„Vienas pagrindinių veiksnių, dėl kurių sveikatos rodiklius sekantys išmanieji laikrodžiai yra tokie tikslūs, yra juos kuriančių bendrovių naudojami algoritmai ir rodiklių sekimo metodai, kurie visuomenei nėra atskleidžiami. Kiekvienas prekės ženklas naudoja specifinius algoritmus, kuriais apdoroja jutiklių užfiksuotus duomenis ir pateikia juos prietaiso ekrane“, – sako Arnoldas Lukošius, „Tele2“ Inovacijų ekspertas.

Išmanusis laikrodis

Anot jo, bene pirmoji su fizinio aktyvumo rodikliais susijusi funkcija, kurią pasiūlė išmanusis laikrodis, buvo žingsniamatis, skaičiuojantis per dieną nueinamų žingsnių skaičių. Išmaniuosiuose laikrodžiuose ir telefonuose įmontuotas 3 ašių akselerometras – elektrinis prietaisas, galintis matuoti greičio pokyčius kylant ir leidžiantis, judant pirmyn ir atgal, į kairę ir į dešinę. Analizuojant akselerometro duomenų rodiklius ir lyginant juos su žmogaus eisenos dėsningumais, galima gana tiksliai nustatyti nueitų žingsnių skaičių.

Seka širdies veiklą


Išmaniuosius laikrodžius itin pamėgo fiziškai aktyvūs žmonės. Jie laikrodžio ekrane gali sekti ne tik nueitus žingsnius, bet ir, pavyzdžiui, širdies ritmą. Širdies ritmas gali padėti įvertinti treniruotės intensyvumą ir ją optimizuoti tam, kad būtų lengviau pasiekti užsibrėžtus tikslus. Ne ką mažiau pravartu stebėti širdies susitraukimų dažnį ir ramybės būsenoje – širdies ritmo pokyčiai gali būti susiję su bendra sveikata.

„Siekiant išmatuoti širdies ritmą kai kuriuose išmaniuosiuose laikrodžiuose naudojamas metodas, vadinamas fotopletizmografija. Metodas naudoja šviesą, kad grafiškai užfiksuotų kraujagyslių tūrio pokyčius. Dauguma įrenginių tai atlieka naudodami žalią šviesos diodą ir fotodetektorių“, – sako A. Lukošius.

Išmanusis laikrodis

Pasak eksperto, žalia šviesa apšviečia odą, audinius ir po jais esančias kraujagysles, o fotodetektorius matuoja nežymius atspindėtos šviesos pokyčius. Kraujagyslėms plečiantis ir pildantis krauju, jos sugeria daugiau žalios šviesos, o susitraukiant daugiau žalios šviesos yra atspindima. Šie svyravimai sukuria bangą, kuri rodo širdies ritmą. Toks ritmo matavimo metodas naudojamas „Apple Watch“ išmaniuosiuose laikrodžiuose.

Dalis laikrodžių taip pat naudoja gydymo įstaigose sutinkamą elektrokardiogramos (EKG) metodą. Tokiuose laikrodžiuose įmontuoti prie odos besiglaudžiantys elektrodai, kurie fiksuoja smulkius elektrinius širdies susitraukimo ir atsipalaidavimo signalus. Šį metodą naudoja kai kurie „Samsung Galaxy Watch“, taip pat „Huawei“ išmanieji laikrodžiai.

Dar daugiau naudų


Išmanieji laikrodžiai neseniai buvo patobulinti dar viena funkcija – prieš kelis metus pradėjo matuoti deguonies prisotinimą kraujyje (deguonies kiekio kraujyje procentinė dalis nuo didžiausio galimo kiekio). Siekiant įvertinti šį rodiklį, naudojamas panašus fotopletizmografijos metodas, kaip ir matuojant širdies ritmą, tik šiuo atveju naudojami raudonos šviesos ir infraraudonųjų spindulių diodai.

Išmanusis laikrodis

„Kai kurie išmanieji laikrodžiai jau matuoja ir kitus kūno rodiklius, pavyzdžiui kūno riebalų procentinę dalį. Tam naudojamas metodas, vadinamas bioelektrinio impedanso analize (BIA). Ant riešo nešiojami prietaisai, kuriuose naudojama BIA, siunčia elektros srovę per rankas ir matuoja elektrinio signalo skirtumą abiejose galūnėse bei bendrą vandens kiekį organizme. Iš bendros kūno masės atėmęs neriebalinę masę, laikrodis gali apskaičiuoti kūno riebalų procentinę dalį“, – sako A. Lukošius.