Įsigaliojo KET patobulinimai


Lietuvos kelių policijos tarnyba praneša, kad nuo 2023 m. gegužės 1 d. Lietuvos Respublikos administracinių nusižengimų kodekse pakeista draudimo naudotis mobiliuoju telefonu rankomis formuluotė. Vairuojant draudžiama naudotis mobiliuoju telefonu rankomis, išskyrus kelis atvejus:

  1. Leidžiama naudotis mobiliojo ryšio priemonėmis rankomis, kai transporto priemonė stovi, tačiau ši išimtis negalioja sustojus spūstyje, prie raudono šviesoforo signalo ar praleidžiant pėsčiuosius ir pan.
  2. Telefono imti į rankas vairuojant negalima, jeigu nėra specialios laisvų rankų įrangos, o telefonas turi būti specialiame laikiklyje. Mobiliojo ryšio priemonės valdymas rankomis galimas tik per laisvų rankų įranga.
  3. Jeigu laisvų rankų įranga yra įmontuota pačioje transporto priemonėje (ant vairo, multimedijoje), tada galima pasinaudoti telefonu vairuojant transporto priemonę.
Mobiliojo ryšio priemonių naudojimas prie vairo – vienas dažniausių kelių eismo taisyklių pažeidimų Lietuvoje

Jeigu vairuodami netinkamai naudojotės mobiliuoju telefonu, Jums gresia bauda nuo 60 iki 90 eurų. Jeigu antrą kartą būsite užfiksuotas darantis tokį pat pažeidimą, galite trims mėnesiams netekti teisės vairuoti transporto priemonės.

Kaip saugiai naudotis telefonu vairuojant?


„Tele2“ mobiliųjų telefonų kategorijos vadovė Indrė Bertašienė teigia, kad pirmą kartą „Bluetooth“ funkcija automobiliuose buvo pristatyta 2000-aisiais, o po ketverių metų tai jau tapo daugelio modelių standartu.

„Bluetooth“ yra belaidė technologija, leidžianti kurti saugius vietinius tinklus, todėl puikiai tinka trumpo nuotolio ryšiams tarp įrenginių, pvz., telefono ir automobilio multimedijos arba telefono ir laisvų rankų įrangos sistemos ar ausinių“, – vardija pašnekovė.

I. Bertašienė pataria, kaip įdiegti laisvų rankų įranką automobilyje. Jums reikės:

  1. Mobiliojo telefono su „Bluetooth“ funkcija;
  2. Automobilio, kuris turi garso sistemą ar multimediją su „Bluetooth“ funkcija;
  3. Taip pat naudinga turėti telefono laikiklį, kad telefonas būtų jūsų akių lygyje, tačiau jeigu telefono duomenys gali būti valdomi automobilio ekrane, toks laikiklis nėra būtinas.
Specialus telefono laikiklis

Telefono susiejimas su automobilio garso sistema skiriasi priklausomai nuo telefono ir garso sistemos, tačiau dauguma įrenginių sėkmingai susijungia, neatsižvelgiant į tai, kokio tipo telefoną turite ar kokį automobilį vairuojate.

Pirmas žingsnis, norint susieti telefoną su automobilio stereo sistema, yra patikrinti, ar jūsų telefone yra „Bluetooth“ ir jį įjungti.

Naršydami meniu atkreipkite dėmesį, kur yra parinktys „Padaryti telefoną aptinkamą“ ir „Ieškoti įrenginių“. Jums jų prireiks po kurio laiko.

Patikrinkite informacijos ir automobilio sistemos arba garso sistemos telefono nustatymus.

Kai kuriose transporto priemonėse yra mygtukas, kurį galite paspausti norėdami pradėti susiejimo procesą, o kitose transporto priemonėse galite pasakyti balso komandą, pvz., „suporuoti „Bluetooth“.

Jei nerandate mygtuko „suporuoti „Bluetooth“ ir jūsų automobilis nepalaiko balso komandų, perskaitykite vartotojo vadovą, kad sužinotumėte, kaip susieti automobilio multimedijos sistemą arba automobilio stereo sistemą su telefonu.

Telefono prijungimas prie automobilio

Nustatykite, kad telefonas būtų aptinkamas ir ieškokite įrenginių.

Atlikdami šį veiksmą turėsite žinoti, kur jūsų telefone yra parinktys „nustatyti aptinkamą“ ir „ieškoti įrenginių“. Priklausomai nuo garso ar informacijos ir telefono sistemos sąrankos, jūsų automobilis ieško jūsų mobiliojo telefono arba atvirkščiai. Bet kuriuo atveju abu įrenginiai turi būti paruošti paieškai.

Tokiu atveju eikite į telefono arba automobilio sistemos nustatymų meniu į „Bluetooth“, kad pradėtumėte. Telefono ir automobilio sistemos arba „Bluetooth“ automobilio stereo sistemos duomenys gali šiek tiek skirtis, tačiau pagrindinė idėja turėtų būti ta pati.

Jei automobilis ieško jūsų telefono, nustatykite jį į „aptinkamą“, kad transporto priemonė galėtų skambinti jūsų telefonu, jį surasti ir susieti su juo.

„Bluetooth“ telefone

Jei pati automobilio sistema nustatyta kaip „aptinkama“, leiskite telefonui „nuskaityti įrenginį“. Šis režimas leidžia ieškoti bet kokių įrenginių (įskaitant jūsų automobilio garso sistemą, belaides ausines ir kitus „Bluetooth“ periferinius įrenginius) zonoje, prie kurios galima prisijungti.

Iš pradžių poravimo procesas gali neveikti. Taip gali būti dėl laiko apribojimų ir dėl to, kad vienas iš įrenginių atsisako, kol kitas nėra pasirengęs susieti, todėl prieš atsisakydami pabandykite kelis kartus.

Yra ir kitų priežasčių, dėl kurių „Bluetooth“ nepavyksta susieti – nuo trukdžių iki „Bluetooth“ nesuderinamumo. Taigi, nepasiduokite, jei pirmą kartą jis neveikia idealiai.

Pasirinkite „Bluetooth“ įrenginį, kurį norite susieti.

Jei jūsų telefonas sėkmingai aptinka jūsų automobilio laisvų rankų įrangą, ji rodoma galimų įrenginių sąraše.

Laisvų rankų įranga

Pasirinkę įrenginį, įveskite prieigos raktą arba slaptafrazę, kad susietumėte įrenginius. Kiekviename automobilyje yra iš anksto nustatytas slaptažodis, kurį paprastai galite rasti vartotojo vadove. Jei neturite vadovo, nustatykite prieigos raktą automobilio sistemos arba telefono nustatymų meniu. Ir jei tai nepadeda, jūsų vietinis pardavėjas gali suteikti jums originalų prieigos raktą.

Daugelis „Bluetooth“ įrenginių pagal numatytuosius nustatymus naudoja „1234“, „1111“ ir kitus paprastus prieigos raktus.

Jei įvedėte teisingą prieigos kodą, jūsų telefonas bus susietas su laisvų rankų įranga jūsų automobilyje.

Jei ne, pakartokite veiksmus, kuriuos jau atlikote.