Kodėl taip yra, laidoje „Delfi diena“ pasidalijo „Tele2“ atstovė ryšiams su visuomene Asta Buitkutė ir Skaitmeninės etikos centro įkūrėja Renata Gaudinskaitė.

A. Buitkutė teigia, kad šiuo metu vaikai iš tikrųjų labai daug laiko praleidžia prie ekranų.

„Kai įdiegi vaikui į telefoną tėvų kontrolės įrankį ir pamatai tikrus skaičius, kiek vaikas praleidžia prie ekranų, tai jie gali lengvai šokiruoti, tačiau padeda pamatyti tikrą vaizdą ir tada jau galima su vaikais diskutuoti, tartis ar pritaikyti kokias nors apribojimo priemones. Pavyzdžiui, galima konkrečioje programėlėje nustatyti limitą arba susitarti, kiek joje laiko vaikas gali praleisti“, – komentuoja A. Buitkutė.

Asta Buitkutė

Pasak jos, Lietuvoje vaikai dažniausiai naudojasi socialiniais tinklais „TikTok“ ir „YouTube“.

„Šiais laikais vaikai daugiau naudoja vaizdo turinį, nes jis yra lengvai priimamas. Reikėtų nepamiršti, kad iki tam tikro amžiaus socialiniai tinklai apskritai vaikams nėra leidžiami, net ir pačių gamintojų. Ta amžiaus riba galėtų būti griežtesnė pagalba patiems nusistatyti ribą ir su savo vaikais, kai jie pradės prašyti to leidimo naudotis socialiniais tinklais“, – teigia pašnekovė.

R. Gaudinskaitė antrina, kad šiuo metu vaikai daug laiko praleidžia prie telefonų, tą rodo ir tyrimai.

„Mūsų realios patirtys tiesiog kalbantis su moksleiviais, pavyzdžiui, praėjusiais metais (su 2,5 tūkstančio moksleivių) parodė, kad labai dažnai pasirenkamas laikas yra net aštuonios valandos per dieną paprastomis dienomis. Tai yra pasaulinė problema, nesame kažkuo labai išskirtiniai“, – teigia R. Gaudinskaitė.

Asociatyvi nuotrauka

Anot jos, kai kurios šalys imasi rimtesnių ir griežtesnių žingsnių ribodami vaikų laiką prie ekranų.

„2018 metais Prancūzija uždraudė išmaniuosius telefonus naudoti ugdymo procese, t. y. pamokų ir pertraukų metu, o 2022 metais priėmė įstatymą, kad visuose parduodamuose išmaniuosiuose įrenginiuose turėtų automatiškai būti įdiegta tėvų kontrolės sistema“, – vardija pašnekovė.

Ji teigia, kad šiuo metu svarbiausia turėtų būti ieškoti, kaip palengvinti šią situaciją, kaip padėti tėvams.

„Tai galėtų būti paslaugos teikėjo ar įrangos pardavėjo atsakomybė šviesti savo vartotoją apie tai, kaip apsaugoti save ar savo vaiką išmaniajame įrenginyje. Daugelis tėvų yra girdėję apie minėtas tėvų kontrolės sistemas, tačiau nežino, kaip jas išsirinkti ar įdiegti“, – komentuoja ji.

Asociatyvi nuotrauka

A. Buitkutė pastebi, kad tėvų kontrolės programėlių yra ne viena, tačiau šiuo metu yra kelios populiariausios.

„Tai „Google“ „Family Link“ ir „Apple ID“. Pavyzdžiui, „Apple“ sistema leidžia tiesiogiai per „Apple ID“ sujungti visus savo šeimos narius, ypač nepilnamečius, ir taip nustatyti laiko ribojimus atskiroms programėlėms. Panašiai veikia ir „Family Link“, tik ją reikia papildomai atsisiųsti“, – pataria ji.