Pranešime teigiama, kad terminalai, kuriuos sukūrė Elono Musko bendrovė „SpaceX“, naudojami atakoms Rytų Ukrainoje ir Kryme koordinuoti. Taip pat jie gali būti naudojami mūšio lauke dronams ir kitų formų karinei technikai valdyti.

Terminalai Rusijos pajėgas pasiekia per sudėtingą juodosios rinkos pardavėjų tinklą. Tai daroma nepaisant to, kad „Starlink“ įrenginiai šalyje yra uždrausti, rašo „Engadget“.

WSJ stebėjo kai kuriuos iš šių pardavėjų, kurie nelegaliai gabeno terminalus į Rusiją ir net užtikrino, kad siuntos pasiektų fronto linijas. Pranešimuose taip pat nurodoma, kad kai kurie terminalai iš pradžių buvo įsigyti „eBay“.

Dar vasario mėnesį E. Muskas atkreipė dėmesį į ankstesnius pranešimus, kad Rusijos kariai kare prieš Ukrainą naudojo „Starlink“ terminalus.

„Mūsų žiniomis, jokie „Starlink“ nebuvo tiesiogiai ar netiesiogiai parduoti Rusijai“, – rašė jis platformoje „X“. Kremlius taip pat paneigė šiuos pranešimus, rašė „Reuters“.

„Starlink“

Nepaisant šių pareiškimų, WSJ teigia, kad „tūkstančiai baltų picos dėžutės dydžio įrenginių“ atsidūrė pas „kai kuriuos Amerikos priešininkus ir kaltinamus karo nusikaltėlius“.

Po šių vasario mėnesio pranešimų Atstovų Rūmų demokratai pareikalavo, kad E. Muskas imtųsi veiksmų, rašo „Business Insider“, pažymėdami, kad Rusijos karinis technologijų naudojimas „galimai pažeidžia JAV sankcijas ir eksporto kontrolę“.

Iš tikrųjų „Starlink“ turi galimybę išjungti atskirus terminalus, o kiekviename gaminyje yra geografinės apsaugos technologija, kuri turėtų užkirsti kelią naudojimui neleistinose šalyse, nors neaišku, ar juodosios rinkos pardavėjai gali apeiti šias kliūtis.

Verta paminėti, kad „SpaceX“ Ukrainai padovanojo daugiau nei 3 600 terminalų.