Vokietijoje saulės elektrinėmis jau prekiaujama tiesiog prekybos centruose, tokiuose kaip išparduotuvių tinklas „Netto“ – jei pavyksta jų rasti, nes skelbiama, kad dažniausiai jos būna išparduotos.

Vokietijoje itin išpopuliarėjo balkonuose laikomos mini saulės elektrinės, ypač, kai jas papildomai ėmė skatinti valstybė. Kai kuriuose administraciniuose regionuose Vyriausybė netgi skiria išmokas – už saulės elektrinės įsirengimą balkone taikomos nuolaidos. Pvz., Maklenburgo-Pomeranijos žemė tam skyrė 10 milijonų eurų, remiamos tos elektrinės, kurių galia neviršija 600 vatų (W).

Čia vokiečiai, pirkdami mini saulės elektrinę gali atgauti iki 500 eurų.

„Mažoms elektrinėms iki 600W, kurias remiame, nereikia leidimo jas tereikia užregistruoti elektros tiekėjo įmonėje. Tai iškart gali padėti sutaupyti tuomet, kai kyla elektros kainos“, – rašoma Vyriausybės pranešime.

Panaikino PVM, kainuoja 700 eurų

Nuo 2023 m. sausio 1 dienos, Vokietijoje gyvenamiesiems namams pritaikytoms saulės elektrinėms nebetaikomas ir PVM, kuris standartiškai siekia 19 proc. Dėl to mini saulės elektrinių kainos reikšmingai nukrito.

Ne tik specializuotos įmonės, bet vis daugiau mažmeninės prekybos įmonių ėmėsi elektrines siūlyti – jos nuo lentynų iššluojamos.

Minėtas „Netto“ prekybos tinklas už 700 eurų šiemet pasiūlė įsigyti sistemą, sudarytą iš dviejų saulės modulių, mikroinverterio, kabelio ir kitų reikalingų komponentų. Nurodoma, kad vieno modulio galia siekia 410 W, tačiau maksimali išeinanti galia yra 600 W, įtampa tokia pati kaip ir tinklo (230 V), tad maksimali srovė – 2,6 ampero.