Šiuo metu Ukrainos kariuomenei dronus nuperka arba šalies Krašto apsaugos ministerija, arba savanoriai, bepiločiai orlaiviai perkami daugiausia užsienyje. Tačiau valstybė ėmėsi skatinti dronų gamybą šalies viduje – siekiama sukurti dronų industriją, rašo „Forbes“ Ukrainoje.

Skaičiuojama, kad šiuo metu Ukrainos kariuomenė naudoja jau apie 6000 įvairiausių „paukščių“. Nors didžiausia žvaigždė yra turkiški „Bayraktar TB2“, tačiau daugybė mažesnių dronų naudojami žvalgyboje palei visą fronto liniją, kurios ilgis įvairiais vertinimais siekia per 2000 kilometrų.

Šalies Skaitmeninės transformacijos ministerija užsibrėžė tikslą į priešakinę fronto liniją pasiųsti dar 10 tūkstančių dronų. Tam pradėtas ir vykdomas „Dronų armijos“ projektas.

Dėl 877 dronų įsigijimo už 948 milijonus grivinų (apie 25,85 mln. eurų) buvo sutarta jau anksčiau, daugiausia tai importuojami dronai iš užsienio. Tai reikštų, kad už vieną droną vidutiniškai mokėta po beveik 30 tūkst. eurų.

Nuosavą dronų gamybą Ukraina mato kaip pigesnę ir greitesnę alternatyvą – tam valstybė ėmė teikti dotacijas. Ukrainos startuolių fondas priima paraiškas ir teikia 35 tūkst. JAV dolerių dotacijas, norintiems prisidėti prie sprendimų šalies gynybai.

Skaitmeninės transformacijos ministerijos surengtame „Dronų hakatone“ sudalyvavo 150 kūrėjų, kurie suformavo 30 komandų. Ministerija žada projektų finansavimą, tik kol kas apie kiekius ar apimtis nėra kalbama. Pirmiausia komandos turės pereiti akceleravimo etapą, kur kiekviena komanda, anot „Forbes“, gaus po 400 tūkst. grivinų (apie 11 tūkst. eurų).