Ilgai laukto prabangaus visureigio pristatymas VIP klientams prasidės nuo lapkričio 30 d. Jau kitais metais Teksaso „Gigafactory“ gamykloje bus pradėta masinė transporto priemonės gamyba, rašo engadget.com.

Tuo pačiu metu pranešama, kad automobilis šiuo metu pertvarkomas taip, kad atitiktų 800 voltų (V) standartą, vietoj dabartinių 400 voltų.

Daug prabangių, našių ir sunkiasvorių elektromobilių modelių – nuo „Audi e-Tron“ iki „GMC Hummer EV“ – naudoja 800 V, nes būtent tai leidžia didelės talpos baterijas turinčius elektromobilius įkrauti greičiau ir taip sutrumpinti įkrovimo laiką.

„Cybertruck“

„Daug žmonių džiaugiasi „Cybertruck“, – trečiadienį žurnalistams sakė Elonas Muskas. „Aš taip pat, vairavau šį automobilį, jis nuostabus. Noriu pabrėžti, kad bus milžiniškų iššūkių, norint pasiekti „Cybertruck“ serijinę gamybą, o vėliau – užtikrinti teigiamą pinigų srautą.“

„Tai normalu, kai turime produktą su daugybe naujų technologijų, arba bet kokią visiškai naują transporto priemonių programą, bet ypač tokią skirtingą ir pažangią, kaip „Cybertruck“, – tęsė jis, – reikės dirbti, kad būtų pasiekta planuota gamyba ir užtikrintas teigiamas pinigų srautas už kainą, kurią žmonės galėtų sau leisti.“

Kalbant apie esamas modelių linijas, „Tesla“ gamyba ir pristatymai šį ketvirtį, palyginti su antruoju ketvirčiu, sumažėjo maždaug septyniais procentais, arba maždaug 30 tūkst. vienetų, tačiau per metus vis tiek gerokai išaugo – apie 100 tūkst. vienetų, palyginti su 2022 metais.

Elektromobilių gamintojas šiais metais ne kartą sumažino savo transporto priemonių kainas: pirmą kartą – kovo mėnesį, paskui dar kartą – rugsėjį (tuo metu sumažindamas visą 20 proc. nuo rekomenduojamos bazinės kainos) ir dar kartą – spalio pradžioje.

Pavyzdžiui, 2023 metais „Model X“ pradėta pardavinėti už 120 990 JAV dolerių (apie 115 tūkst. eurų) – šiuo metu jo kaina yra 79 990 JAV dolerių (apie 76 tūkst. eurų). Panašiai sumažėjo ir kitų modelių kainos. Apskritai, „Tesla“ praneša, kad jos parduotų prekių savikaina vienam automobiliui trečiąjį ketvirtį sumažėjo iki maždaug 37 500 JAV dolerių (apie 35 tūkst. eurų).

Tiesa, kaip anksčiau rašė „Business Insider“, – vidutinės klasės „Cybertruck“ modelio kaina prasideda nuo 49 000 JAV dolerių (46 tūkst. eurų), o trijų variklių modelio kaina siekia 69 000 JAV dolerių (65 tūkst. eurų).

Anksčiau E. Muskas aiškino esąs pasirengęs mažinti kainas ir kęsti sumažėjusią maržą, jei tai lems didesnes pardavimo apimtis. „Manau, kad yra prasminga aukoti maržas, kad būtų pagaminta daugiau transporto priemonių“, – sakė jis liepos mėn.

Elonas Muskas

„Nuoseklų apimčių sumažėjimą lėmė planuotos prastovos gamyklų modernizavimui, kaip aptarta naujausiame pokalbyje dėl pajamų. Mūsų 2023 m. planuojama apimtis – apie 1,8 mln. transporto priemonių – išlieka nepakitusi“, – rašoma „Tesla“ spalio mėn. pranešime spaudai. Trečiąjį ketvirtį bendrovė visame pasaulyje pristatė apie 435 059 transporto priemones.

Be to, bendrovė paskelbė, kad visi JAV ir Kanados „Hertz“ nuomojami automobiliai turės prieigą prie „Tesla“ programėlės, todėl galės naudoti savo telefonus kaip raktus. Klientai, kurie jau yra susikūrę „Tesla“ profilį, šiuos nustatymus gali pritaikyti ir savo „Hertz“ nuomai.