Nuo sausio 1 dienos, pagal Kalifornijos darbo kodeksą, tie darbdaviai, kurie turi 15 ar daugiau darbuotojų, turi nurodyti siūlomo atlyginimo intervalą darbo skelbimuose, jei jie talpinami trečiųjų šalių kataloguose ar svetainėse, įskaitant ir socialinius tinklus, pvz., „LinkedIn“. Įmonės, jei jų paprašo kandidatai, taip pat turi ir atskleisti intervalą, kiek šiuo metu uždirba tokie darbuotojai įmonėje.

Žurnalistai sužiuro į naujausius darbo skelbimus – nurodomi intervalai yra itin platūs, mažiausia ir didžiausia alga dažnai skiriasi ir dvigubai.

„Bloomberg“ žurnalistas Jasonas Schreier tviteryje pasidalijo keliais skelbimais. Žaidimų kūrėjos „Activision“ antrinė studija „Raven Software“ nurodė ieškanti vyresniojo interneto inžinieriaus, kurio atlyginimas – nuo 100 tūkst. iki 190 tūkst. JAV dolerių per metus. Vyresnysis programinės įrangos inžinierius galėtų tikėtis atlyginimo 92-172 tūkst. dolerių per metus. Žaidimų kompanija „Riot Games“ inžinieriams siūlo 136-190 tūkst. dolerių per metus, į tai neįeina papildomos paskatos, akcijos, pensijų įmokos, medicinos ir gyvybės draudimas ir kt. naudos.

„Warner Interactive Entertainment“ patyręs programinės įrangos inžinierius gali tikėtis atlyginimo nuo 112 tūkst iki 208 tūkst. dolerių, o meno vadovas (angl. art director) – 110-204 tūkst. JAV dolerių per metus.


Dosnios ne tik žaidimų, bet ir kitos technologijų kompanijos. Nors pernai „Meta“ skelbė aibes atleidimų, ji nurodė ieškanti programinės įrangos inžinieriaus, kuris uždirbtų 173-241 tūkst. JAV dolerių.

Žinoma, nuo atlyginimų reikėtų atskaičiuoti mokesčius, o JAV jie nėra aukšti. Pvz., 100 tūkst. atlyginimas „popieriuje“ vienam asmeniui reikštų aie 75 tūkst. dolerių „į rankas“, rodo 2021 m. „Forbes“ skaičiuoklė.

Kaip skelbia užsienio žiniasklaida, žaidimų industrija anksčiau buvo itin uždara ir retai nurodydavo atlyginimus viešai. Dėl to kildavo ir įvairių viešų diskusijų. Pvz., 2020 metais „Activision-Blizzard“ žaidimų kūrėjos darbuotojai viešai savanoriškai pildė atlyginimų lentelę tviteryje, su grotažyme „gamedevpaidme“.
Silicio slėnis

Vokietijos portalas Heise.de pastebi, kad amerikiečių algos maždaug dvigubai didesnės nei Vokietijoje panašų darbą dirbančių specialistų. Vokeitijos įdarbinimo plartforma „Honeypot“ vertino, kad vidutinis programuotojo atlyginimas Vokietijoje siekia 68996 eurus per metus. Po straipsniu komentaruose portalo skaitytojai argumentavo, kad „metas krautis daiktus“.

„Sodros“ duomenys rodo, kad Lietuvoje, kompiuterių programavimo veikloje, žaidimų leidyboje dirbantys vyrai pernai uždirbo vidutiniškai apie 4000 eurų per mėnesį (48 tūkst. eurų per metus), o moterys – apie 2500-2800 eurų per mėnesį (30-34 tūkst. eurų per metus), prieš mokesčius.

2022 metais Hamburge „Innogames“ studija atskleidė atlyginimus, o įmonės vadovas Michael Zillmer tuomet argumentavo, kad atlyginimų skaidrumas yra sąžininga elgsena ne tik su esamais darbuotojais, bet ir su kandidatais.

Langaitė: yra tų, kurie naudojasi, bet Lietuvoje darbuotojų išlaikymas jau beveik susilygino su Vakarų Europa

Asociacijos „Unicorns Lithuania“ vadovė I. Langaitė patikina – kad Kalifornijoje dideli atlyginimai, žinojome ir anksčiau, galbūt tik ne tiek detaliai apie individualias kompanijas. Dėl to Silicio slėnis visuomet buvo traukos centras aukščiausios kvalifikacijos specialistams.

„Nemanau, kad pamatysime masinį IT darbuotojų pasitraukimą dėl to,, kad JAV įmonės paviešino atlyginimus. IT, technologijų darbuotojai, ne tik programuotojai, bet ir projektų vadovai, apskritai vadovai, turintys daug patirties – jie jau seniai konkuruoja visame pasaulyje. Tie, kurie nori uždirbti didesnį atlyginimą kitose rinkose, ir iki šiol tokias galimybes turėjo“, – apžvelgia I. Langaitė.
Inga Langaitė

Ji pastebi, kad įpročius pakoregavo pandemija – kai kada nebereikia ir fiziškai būti tame mieste, ar net valstybėje, kurioje yra darbo vieta, o amerikiečiams nuotolinis darbas tampa įprasta praktika.

„Tikrai esu girdėjusi ne vieną istoriją, ypač po to, kai IT žmonės tiesiog išeina iš Lietuvos kompanijų, netgi su visomis komandomis, ir įsidarbina kokioje nors JAV kompanijoje, gauna gerokai didesnį užmokestį, ar atlyginimu, ar kitais formatais, bet toliau dirba iš Lietuvos“, – pasakoja I. Langaitė.

Rinkos skiriasi: nevienodas ir apmokestinimas, ir pragyvenimas, ir reikalaujama patirtis

Lygindama atlyginimus, I. Langaitė atkreipia dėmesį, kad ir pragyvenimo išlaidos labai skirsis, ar gyvenama metropolyje kaip Londonas ar San Franciskas, kuris yra vienas brangiausių miestų pasaulyje, ar gyvenama Vilniuje, kur pragyvenimas gali būti kelis kartus pigesnis. Vietos rinka taip pat apsprendžia ir atlyginimus.

„Atlyginimų skirtumai gerokai sumažėja, jei Lietuvos atlyginimus lyginame su Vakarų Europos atlyginimais. Patyrusio programuotojo išlaikymo kaštai praktiškai yra suvienodėję: ar Vilniuje, ar Berlyne, skirsis labai neženkliai. Tačiau Berlyne bendras programuotojų skaičius yra didesnis, ypač, turinčių darbo su pasauliniais produktais patirtį. Ką dar sako mūsų startuoliai, veikiantys ir Berlyne, ten programuotojai gerokai lojalesni darbdaviams, ne tiek išlepinti darbdavių dėmesio dėl mūsų mažos rinkos subtilumų.
 Inga Langaitė/ Kristinos Sabaliauskaitės nuotr.

Ar mes kada nors susilyginsime su Kalifornijos atlyginimais – matyt, sunkiai tikėtina. Dėl rinkų skirtumų, kaštų skirtumų. Šnekame apie radikaliai skirtingas kaštų bazes. (...) Turėkime omenyje, kad pačioje JAV pačius didžiausius atlyginimus gauna tie žmonės, kurie yra dirbę su sėkmingais pasauliniais produktais, didelėmis komandomis, su sudėtingais iššūkiais. Pas mus tuo tarpu tokie talentai auga dabar – turinčių pasaulinės patirties nėra daug“, – vertino I. Langaitė.

Ji vertintų ir kitą kontekstą - kokias naudas gauna darbuotojas be atlyginimo, įskaitant papildomų atostogų trukmę, sveikatos apsaugą, draudimus, pramogas biure, ar netgi kelionės trukmę iki biuro ir pan. Gyvenimo kokybės aspektu Vilnius dažnai net ir įvertinus mažesnį atlyginimą lenkia tankius metropolius.