Prasidedant aktyviam elektrinių naudojimo sezonui, ekspertai įspėja apie dažniausias priežiūros klaidas bei pataria, kokių priemonių imtis, norint apsisaugoti nuo didžiausių saulės modulių „priešų“: krušos ir stipraus vėjo, palydinčių šiltojo sezono audras.

Tinkamas pasiruošimas

„Intensyvios audros bei stiprus vėjas gali kelti grėsmę saulės elektrinėms, o kruša yra viena iš pavojingiausių stichijų, kadangi gali ne tik subraižyti, bet ir visiškai sugadinti modulius. Vis dėlto nuostolius galima sumažinti tinkamai pasiruošus“, – sako „Enefit“ privačių klientų segmento vadovas Julius Areška.

Pasak jo, norint užtikrinti, kad saulės elektrinei kuo mažiau pakenktų gamtos stichijos, pirmiausia svarbu įsitikinti, kad pasirinkta saulės elektrinės kontrukcija yra kokybiškai sumontuota ir stiprus vėjas jos nesugadins.

Saulės elektrinė

„Pasitaiko atvejų, kai klientams rekomenduojame apsvarstyti galimybę įsirengti ir papildomas saugumo priemones, pavyzdžiui, vėjalentes prie esančios konstrukcijos, ypač jeigu žmonės gyvena itin vėjuotose vietovėse arba saulės elektrinė yra sumontuota ant horizontalaus ar šlaitinio stogo, kuris neturi jokių atitvarų apsaugai nuo vėjo“, – pasakoja ekspertas.

Jo teigimu, tai yra pakankamai retas sprendimas, taikomas tuomet, kai saulės modulis yra sumontuojamas nestandartiniu kampu, nukreipiant jį ta puse, kuri efektyviausiai generuotų energiją.

Ragina nepersistengti su priežiūra

Eksperto teigimu, nors po žiemos žmonės dažnai nekantrauja imtis tvarkymo darbų ir ieško būdų pasirūpinti savo saulės elektrinėmis, čia pavojingesnis gali būti persistengimas nei nepriežiūra.

„Kartais juokaujame, kad geriausia saulės elektrinės priežiūra – jokios priežiūros, todėl artėjant pavasariui klientams domintis, kokius darbus turėtų susiplanuoti, kaip valyti modulius, pasiūlome tiesiog atsipalaiduoti ir laukti, kol, ėmus šviesti saulei, pradės kilti generacijos kreivė išmaniojoje programėlėje“, – sako jis.

Jam antrina ir „Elektrum Lietuva“ ekspertai, kurie teigia, kad didelės priežiūros saulės elektrinės nereikalauja – juk jose nėra jokių besisukančių ar kitaip judančių dalių.

Saulės elektrinės valymas

„Vienintelė reikalinga periodinė priežiūra yra patikrinimas, ar saulės moduliai yra švarūs, neužteršti dulkėmis ar žiedadulkėmis, neuždengti lapais. Iš praktikos matome, kad tai labai retai reikalinga, nes moduliai patys puikiai nusivalo dėl lietaus, kai modulių pasvirimo kampas yra didesnis nei 10 laipsnių plokštumos atžvilgiu“, – komentuoja jie.

Pasak J. Areškos, saulės modulius valyti reikia nebent tuo atveju, jeigu ant jų prikrito lapų ar atsirado paukščių išmatų, kurių nenuplauna lietus. Tačiau ir tuo atveju darbus reikėtų atlikti itin atsargiai, naudojant kuo švelnesnę kempinę, distiliuotą vandenį arba stiklo valiklį.

„Valymas netinkamomis cheminėmis priemonėmis gali pažeisti fotomodulių plėvelę, o tai pagreitins susidėvėjimą. Savarankiški bandymai atlikti profilaktiką gali turėti neigiamos įtakos ar žalos elektrinei – net ir vienas, atrodytų, mažas įbrėžimas gali pakenkti visai elektrinei, o persistengus jos galingumą galima sumažinti net iki 80 procentų. Didžioji dalis nešvarumų pašalinami lyjant lietui, o esant rimtesnėms problemoms visada raginame kreiptis į specialistus“, – pataria jis.

Julius Areška

Eksperto teigimu, didžiausią pavojų saulės elektrinių moduliams kelia įlenkimai, galintys atsirasti ir tada, kai paviršius pernelyg paspaudžiamas valant.

„Iškyla rizika atsirasti mikroįtrūkimams – plika akimi jie nematomi, tačiau iškart mažina elektrinės efektyvumą, o kartu ilgina jos atsipirkimo laiką“, – įspėja jis.

Svarbu reguliari priežiūra

Vasarą ir rudenį ekspertas taip pat ragina nuo modulių pašalinti sausą arba degią augmeniją, galinčią tapti ugnies šaltiniu, ypač tada, kai ilgą laiką nebuvo jokių kritulių.

„Taip pat svarbu stebėti saulės elektrinės temperatūrą ir įsitikinti, kad jos neviršija saugaus lygio. Nors gaisrai, kylantys dėl elektrinės instaliacijų nusidėvėjimo yra itin reti, aukštos temperatūros gali padidinti riziką, ypač jei yra įtampos ar kitų problemų“, – sako jis.

Saulės elektrinės valymas

Ekspertas pataria saulės elektrinių savininkams į išmaniuosius telefonus įsidiegti programėlę, leidžiančią stebėti elektrinės inverterio veikimą, analizuoti jo duomenis ir nuotoliniu būdu diagnozuoti galimas problemas.

„Tai suteikia galimybę greitai reaguoti į bet kokius inverterio veikimo nukrypimus ar gedimus, taip užtikrinant saulės elektrinės veikimo efektyvumą ir ilgaamžiškumą“, – sako jis.