Sankcijos buvo įvestos atsakant už Vakarų sankcijas Rusijai dėl jos įsiveržimo į Ukrainą. Draudimas keliauti apima aukščiausius Pentagono pareigūnus, JAV verslo lyderius ir žurnalistus, įskaitant viceprezidentą Kamala Harris, „LinkedIn“ generalinį direktorių Ryaną Roslansky ir ABC reporterį George'ą Stephanopoulosą.

Rusijos užsienio reikalų ministerij nurodė, kad įvardytiems žmonėms „neribotam laikui“ bus uždrausta atvykti į Rusiją, teigiama ministerijos pranešimo spaudai „Insider“ vertime. Remiantis vertimu, ministerija nurodė, kad žmonės yra atsakingi už „rusofobiškos darbotvarkės“ formavimą JAV.

Tikėtina, kad sankcijos neturės jokio reikšmingo poveikio Zuckerbergui ar bet kuriam iš šiame sąraše esančių žmonių, išskyrus jiems bus draudžiama lankytis Rusijoje.

Pažymėtina, kad sąraše nebuvo tokių žymių JAV verslo lyderių kaip „Twitter“ generalinis direktorius Paragas Agrawalas ar „Google“ generalinis direktorius Sundaras Pichai, nors „Twitter“ ir „YouTube“, kuri priklauso „Google“, aktyviai tvarkė Rusijos dezinformaciją.

Keli sąraše esantys žurnalistai, kuriems taikomos sankcijos, socialiniuose tinkluose pakomentavo Rusijos draudimą keliauti.

„Šiandien pakeliui į darbą man nutiko juokingas dalykas“, – ketvirtadienį „Twitter“ paskelbė Kevinas Rothrockas, Rusijos naujienų svetainės „Meduza“ vyriausiasis redaktorius Konektikute.

„Sulaukiu daug „sveikinimų“ į tai“, – apie jam skirtą sankciją tviteryje paskelbė „The Globe and Mail“ vyresnysis tarptautinis korespondentas Markas MacKinnonas. „Tačiau man tai tikrai liūdna diena. Man patiko gyvenimas Rusijoje ir ten susiradau daug draugų (nors daugelis iš jų išvyko). Visada stengiausi nuoširdžiai kalbėti apie šalį. Manau, kad tai buvo problema“.

„Meta“ ir „LinkedIn“ atstovai iš karto neatsakė į prašymus pakomentuoti.

Rusija praėjusį mėnesį paskelbė sankcijas prezidentui Joe Bidenui, o vėliau paskelbė sankcijų 398 Kongreso nariams.

Rusija anksčiau uždraudė M. Zuckerbergo platformas „Facebook“ ir „Instagram“ ir pavadino jas „ekstremistinėmis“ organizacijomis. „LinkedIn“ buvo užblokuotas rusų kalba nuo 2017 m.