Tai nėra klausimas, ar žmonės nori palikti Rusiją, „Business Insider“ sakė Kalifornijos universiteto profesorius Olegas Itschokis. Klausimai yra kada ir ar jie gali tai padaryti.

Rusijos invazija į Ukrainą privertė dešimtis tūkstančių rusų IT specialistų persikelti į kitas valstybes – Turkiją, Sakartvelą, Pietryčių Azijos ar Baltijos šalis.

Kovo mėnesį vykęs protų nutekėjimas, kurio metu Rusiją paliko daugiau nei 50 tūkst. specialistų, vadinamas tik „pirmąja banga“ – ateinantį mėnesį prognozuojama, kad iš šalies turėtų išvykti dar apie 100 tūkst. IT ekspertų.

Anot Rusijos elektroninių ryšių asociacijos (RAEC), šalis su IT ekspertų stygiumi susidurdavo ir prieš prasidedant invazijai

„IT darbuotojų trūkumo problema buvo pagrindinis neigiamas veiksnys, stabdęs skaitmeninės ekonomikos plėtrą ir importo pakeitimą net 2020-2021 m. Tuo metu dar nežinojome, kas mūsų laukia 2022 metų pradžioje – visiškai nauji procesai ir reiškiniai, per porą savaičių kardinaliai pakeitę skaitmeninę aplinką Rusijos Federacijoje“, – teigia asociacija.

Kaip teigia RAEC vadovas Sergejus Plugotarenko, rusų IT ekspertus nuo antros bėgimo iš šalies bangos laiko finansiniai sumetimai.

Dalintis
Nuomonės