Nepriklausoma organizacija „Observatoire des Inegalites“, nagrinėjanti socialinės nelygybės temas Prancūzijos visuomenėje, apibrėžė, ką reiškia būti turtingam, ir kiek žmonių gali džiaugtis atsidūrę šioje grupėje.

Kad žmogus galėtų būti laikomas turtingu, jis turėtų gauti bent 3673 eurų pajamas per mėnesį, tai yra dvigubai daugiau, nei vidutinis prancūzas, įvertino ekspertų grupė. Tokios pajamos turėtų būti „į rankas“ – jau po mokesčių. Prancūzijoje yra 4,5 milijono tokių asmenų.

Per dvejus metus riba, nuo kurios asmuo gali būti laikomas turtingu, paaugo – 2020 metais ji siekė 3470 eurų, primena „Forbes“.

Pora, turinti du vaikus, kuriems dar nėra 14 metų, būtų laikoma turtinga, jei bendros pajamos siekia bent 7713 eurų.

Lietuvoje balandį buvo 33,6 tūkstančio asmenų, kurie oficialiai uždirbo didesnį nei 5000 eurų atlyginimą prieš mokesčius – „į rankas“ tai sudarytų apie 3025 eurus, mažiau, nei Prancūzų apskaičiuota kartelė, detalesnių duomenų „Sodra“ neviešina. Tai sudarytų 2,3 proc. dirbančiųjų. Čia dar neįtrauktos pačių turtingiausių asmenų pajamos, pvz., iš dividendų, kapitalo, ir pan.

Žinoma, vadovaujantis tyrėjų logika, turtingais asmenimis laikomi tie, kurių pajamos dvigubai viršija populiacijos medianą. Dėl to turtuolio riba, gyvenant Lietuvoje, būtų mažesnė. Vidutinis atlyginimas Lietuvoje I ketv. siekė 1087 eurų „į rankas“.
Asociatyvi nuotrauka

1 procentas gyventojų laikomi „super turtingais“ – jei jų pajamos Prancūzijoje siekia 7 180 Eur per mėnesį vienam asmeniui, atskaičius mokesčius, toliau dėsto tyrėjai. Prancūzijoje turtingiausi žmonės, vertinant pajamas, yra šiek tiek vyresni nei bendra populiacija – jų amžiaus vidurkis siekia 57 metus. Paprastai jie nebeturi vaikų namuose, jiems priklauso nekilnojamasis turtas, taipogi savo darbovietėje jie paprastai eina vadovaujančias pareigas.

Naujas tyrimas nustatė, kad patys turtingiausi asmenys, įskaičiuojant ne tik pajamas, bet ir sukauptą turtą, yra dažniausiai perlipę 50 metų – tokie yra 70 procentų turtingiausių asmenų. 39 procentai turtuolių yra išėję į pensiją, 28 procentai turtuolių gyvena Paryžiuje arba aplinkiniuose regionuose.

Turtingiausiu Prancūzijos žmogumi laikomas didžiausios pasaulio prabangos prekių kompanijos LVMH prezidentas Bernardas Arnaultas – jo turtas vertinamas maždaug tiek pat, kiek visas Marselio miesto nekilnojamasis turtas. „Forbes“ šio verslininko ir šeimos turtą įvertino 139,1 milijardu dolerių.

Analizės centro studija yra antroji, ja siekiama atkreipti dėmesį ir paskatinti debatus dėl gyvenimo kokybės skirtumų, skurdo ir pasaulinės nelygybės.

Studijoje teigiama: „Kad gyvenime būtum turtingas – reiškia turėti daug. Bet kiek yra daug?“. Tikimasi, kad pateiktas atsakymas padės kiekvienam įsivertinti.