BTA Turto ir specialiųjų rizikų žalų reguliavimo skyriaus vadovas Mindaugas Ratkevičius komentuoja, kad lyginant 2021–ųjų metų pusmetį su pastaraisiais šešiais mėnesiais, nepastebėta elektros žalų augimo tendencijų.

„Taip yra todėl, kad 2021–aisiais buvo daug audrų ir tie metai buvo rekordiniai pagal elektros svyravimų sukeltas žalas. Niekam ne paslaptis, kad jau kurį laiką klimatas keičiasi ir vis dažniau susiduriame su įvairiais gamtos reiškiniais, kurie prieš 20–30 metų buvo absoliuti retenybė. Todėl galime prognozuoti ilgalaikę tokių įvykių augimo tendenciją. Šiuo metų elektros svyravimų sukelti įvykiai sudaro apie 8 procentus visų turto žalų, tai pakankamai nemažai“, – pažymi M. Ratkevičius.

Anot jo, elektros svyravimų sukelti įvykiai dažnai sietini su gamtos stichijų išdaigomis.

Asociatyvioji nuotr.

„Po kiekvienos rimtesnės perkūnijos pastebime tokių žalų registravimo šuolį. Daugiausia žalos pridaro elektros įtampos šuoliai, kai sugenda dauguma elektros prietaisų, įjungtų į elektros tinklą. Genda televizoriai, šaldytuvai, siurbliai, skalbimo mašinos ir kita buitinė technika.

Vidutinė tokių žalų išmoka siekia 500 eurų, tačiau kartais dėl elektros svyravimų sugenda apsaugos stebėjimo sistemos, šildymo sistemos ir katilai. Tokie gedimai yra brangiausi, o žalos skaičiuojamos tūkstančiais eurų. Daug retesnis atvejis – elektros svyravimų sukeltas gaisras, nors esame administravę ir tokių įvykių“, – dėsto pašnekovas.

Štai prieš dvejus metus Kauno rajone žaibas apgadino nemažą dalį privačiame name buvusių elektrinių prietaisų – kiemo ir garažo vartus, signalizaciją, televizorių ir garso aparatūrą, dujinį katilą. Įvykio metu taip pat sprogo stiklinis šviestuvas. Gyventojai patyrė 6 443 eurų žalą.

Asociatyvioji nuotr.

Tačiau, specialisto teigimu, žaibavimas ar vėtrų nutraukti elektros laidai nėra vienintelė elektros svyravimų priežastis.

„Daugelis įvykių nutinka ir dėl techninių gedimų. Be jokios abejonės, visi turime padaryti tam tikrus žingsnius užkertant kelią galimoms nelaimėms. Paprasčiausi veiksmai: pasirūpinti tvarkinga elektros instaliacija ir tvarkingais elektros prietaisais, išvykstant ilgesniam laikui iš namų išjungti nebūtinus elektros prietaisus iš elektros tinklo“, – pataria M. Ratkevičius.