Kas nutiko su mikroschemomis?

JAV prekybos departamento tyrimo duomenimis, lyginant su 2019-ais metais, 2021-ais kompiuterinių mikroschemų paklausa išaugo 17 proc. Tuo pat metu smogė ir pasaulinis mikroschemų trūkumas, kuris atskleidė modernaus pasaulio priklausomybę nuo vieno iš pagrindinių komponentų elektronikos prekėse – puslaidininkių.

Vienu metu 2021-ais pasaulinės puslaidininkių atsargos buvo nukritusios iki 5 dienų rezervo, palyginimui, 2019-ais gamintojai mikroschemas savo sandėliuose laikė vidutiniškai apie 40 dienų. Tai reiškia, kad mikroschemų paklausa vis dar stipriai lenkia pasiūlą ir gamintojai nespėja sukaupti atsargų. To pasekmė? Domino efektas, kur kiti gamintojai, laiku negavę mikroschemų, turi sustabdyti savo gamybą.

Tokia situacija paveikė daugiau nei 170 skirtingų industrijų: automobilių pramonę, kompiuterių komponentų, buitinės elektronikos gamybą ir pan. Trūkumas turėjo įtakos prekių prieinamumui, ilgesniems pristatymo laikams, kylančioms kainoms ir naujų terminų, kaip „skalperiai“ atsiradimui.