„Skaitmeniniai parašai nėra naujiena, jie yra naudojami jau dešimtmečius. Tačiau skaitmeninio parašo technologija per daugelį metų nedaug pasistūmėjo į priekį. Tik dabar skaitmeninių parašų naudojimas iš tiesų tampa visuotinis“, – teigė „Neste Lietuva“ mažmeninės prekybos skyriaus vadovas Ernestas Vaškevičius.

Anot jo, iki šiol dokumentai iš naftos produktų žurnalo turėjo būti užpildomi kompiuterinėse laikmenose, o pasibaigus darbo dienai, šių žurnalų duomenys turėjo būti išspausdinami. Tada juos turėjo pasirašyti organizacijos įgaliotas darbuotojas, pasirašytus dokumentus reikėjo susegti į bylas, lapus sunumeruoti ir dokumentaciją saugoti 10 metų.

„Toks procesas reikalavo atspausdinti daugiau nei 30000 lapų įvairių ataskaitų ir aktų per metus. Tai mūsų netenkino tiek dėl tvarumo kriterijų, tiek dėl neišnaudotų efektyvumo galimybių skaitmeniniame amžiuje“, – aiškino „Neste Lietuva“ atstovas.

Pasak jo, buvo ieškomas teisinę galią turintis alternatyvus sprendimas, kuris leistų būti nepriklausomiems nuo įvairių kvalifikuotų parašų tiekėjų veikimo, nebūtų būtinas mobilusis įrenginys, papildomi kodai, asmeniniai duomenys, telefono numeris.

„Atsižvelgdami į tai, įvertinome „CorpoSign“ privalumus, kurie tenkino mūsų keltus kriterijus: užtikrinamas nuolatinis technologijos veikimas, paprastas veikimo principas, greitesnis ir efektyvesnis dokumentų pasirašymo procesas“, – minėjo E. Vaškevičius.

„Neste Lietuva“ skaičiuoja, kad šis sprendimas finansine išraiška leistų sutaupyti apie kelias dešimtis tūkstančių eurų arba išsaugoti 4 brandžius medžius ir beveik 13 tūkst. litrų vandens per metus.

Šią galimybę atvėrė Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI), išgirdusi verslo išsakytas problemas ir priėmusi sprendimą, kad degalų apskaitos žurnalus bus galima pasirašyti blokų grandinės technologija pagrįstu skaitmeniniu parašu.

„Mokesčių administratorius nuolat bendrauja su savo klientais ir atsižvelgia į išsakomas problemas bei pasiūlymus. Tokiu būdu prisidedama prie aktualių efektyviai administracinę naštą mažinančių sprendimų bei gerosios institucinės praktikos formavimo“, – teigia VMI Akcizų administravimo departamento direktorius Žygintas Grekas.

Sprendimas patrauklus tuo, kad, išlaikant visus pažangiam el. parašui taikomus patikimumo standartus, galima pasirašyti įmonės išduotu sertifikatu, susiejant fizinį asmenį su juridiniu asmeniu, taip vengiant asmeninio parašo naudojimo. Be to, galima apriboti parašo sertifikato sritį, t.y. leisti jį naudoti tik pasirašant tam tikrus dokumentus.

Ne mažiau svarbu ir tai, kad „CorpoSign“ gali būti diegiamas kaip programinis sprendimas įmonės turimoje ar naudojamoje infrastruktūroje. Tuomet nebereikia mokėti už kiekvieną parašą ar abonentinio paslaugos mokesčio.

„Skaičiuojame, kad priklausomai nuo reikalingų el. parašų skaičiaus, mūsų sprendimas, palyginus su el. dokumentų pasirašymo paslaugomis, atsiperka jau po metų, – teigė „System Integration Solutions“ vadovas Rišardas Bedulskis. – Šiuo metu taip pat aktyviai dirbame siekdami pasiūlyti „CorpoSign“ kaip paslaugą, kuri būtų prieinama viešai už abonentinį mokestį.“

Techniškai dokumento pasirašymas realizuojamas suformuojant jo santrauką (angl. hash), kuri pasirašoma privačiu (slaptu) raktu, ir ši pasirašyta santrauka talpinama į blokų grandinę, naudojantis išmaniuoju kontraktu. Patalpintos į blokų grandinę pasirašytos dokumentų santraukos pakeisti nebegali niekas, net ir pats savininkas.

Pasirašyto dokumento gavėjas gali pasitikrinti, ar gautas dokumentas nebuvo iškraipytas po pasirašymo taip pat sutikrindamas gauto dokumento santrauką su ta, kuri saugoma blokų grandinėje. Jeigu santraukos nesutampa, dokumentas yra suklastotas.