Ir Ukrainos oro gynyba, ir karinės oro pajėgos grįstos dar sovietų eros rusiškomis technologijomis.

Jungtinių Valstijų oro pajėgų keturių žvaigždučių generolas Charlesas Brownas jaunesnysis neslepia nuostabos – kaip Rusija, naudodama tokius pačius ginklus ir juos gerai pažinodama, nesugeba nutupdyti Ukrainos orlaivių ir įveikti priešlėktuvinės gynybos. O tai reikšmingai prisidėjo prie Rusijos karių pralaimėjimų per 4 mėnesius trunkantį karą.

„Manau, kad tai tikrai stebina, nes sistemos, prieš kurias kariauja rusai, yra jų pačių sistemos. Jie turėtų jas gana gerai žinoti, suprasti, kaip jas įveikti. Man tikrai kyla klausimas: kodėl jie neišmano savo pačių sistemų ir kaip su jomis kovoti“, – generolą cituoja „Business Insider“.

Kaip ir kitos buvusios sovietinės respublikos, Ukraina vis dar naudoja sovietinę karinę techniką. Orlaivių parką sudaro Su-24, Su-25 atakos lėktuvai, taip pat Mig-29 ir Su-27 naikintuvai.
Ukrainos Mig-29

Tuo metu Rusijos kariuomenė naudoja atnaujintas tų pačių naikintuvų versijas, o taip pat ir modernesnius naikintuvus ir atakos lėktuvus, daugelis jų buvo dislokuoti prie Ukrainos sienų dar prieš užpuolant Ukrainą vasario 24 dieną.

Priešlėktuvinės gynybos pagrindą Ukrainoje taipogi sudaro sovietinės arba rusiškos oro gynybos sistemos bei raketos, dalį jų padovanojo kaimyninės valstybės. Ukraina numušė Rusijos lėktuvų naudodama sovietų kurtą S-300 oro gynybos sistemą, kurios silpnybės Rusijos misijų planuotojams ir pilotams turėtų būti gerai žinomos. Dalį priešlėktuvinių ginklų ukrainiečiai netgi pasigrobė.

Sovietų gamybos reaktyviniai lėktuvai ir sraigtasparniai sensta, sudėtinga atrasti jiems atsarginių dalių. Ukraina ne kartą prašė suteikti pagalbos – modernių Vakarietiškų naikintuvų, tačiau Vašingtonas atsisakė, baiminantis galimos eskalacijos ir dėl abejonių, ar Ukraina sugebėtų juos efektyviai išnaudoti, rašo „Business Insider“.

Didelio masto Rusijos oro operacijų Ukrainoje nebuvimas iki šiol glumina stebėtojus ir privertė analitikus daryti išvadą, kad Rusijos oro pajėgos nėra tokios pajėgios, kaip manyta anksčiau. Rusijos nesugebėjimas nuslopinti ir sunaikinti Ukrainos oro gynybos laikomas pagrindine silpnybe, sutrukdžiusia Rusijos pajėgoms greitai užgrobti šalies teritoriją.
Karas Ukrainoje

JAV generolas C. Brownas palygino Rusijos „pasirodymą“ Ukrainoje su JAV kariuomenės veiksmais Irake 1991 metais, per pirmąjį Persijos įlankos karą, kuomet pagrindinis pasirengimo akcentas buvo įgyti visišką pranašumą ore.

„Mes, kad išvalytume zonas, sugebėjome pašalinti daugelį žemė-oras gynybos sistemų, o tuomet galėjome užtikrinti pranašumą ore tose vietose, kur veikė sausumos pajėgos. O rusai taip nesielgė. Jie tikrai nežiūrėjo į tai, kaip nuslopinti oro gynybą“, – stebėjosi C. Brownas.

Dabar Rusijos oro pajėgos veikia aktyviau tose zonose, kur Rusijos kariai turi pranašumą ant žemės, pastebi jis.

„Jie tarsi įstrigę ten, kur ir buvo – virš savo sausumos pajėgų. Jie nesiryžtų veržtis toliau dėl to, ką ukrainiečiai sugebėjo pasiekti su savo oro gynyba“, – kalbėjo C. Brownas.

Generolas pripažino, kad ukrainiečiai yra „gana dinamiški“ naudodami oro gynybos sistemas, be to, jas sustiprino ir tūkstančiai nešiojamų ginklų, įskaitant ir JAV gamintas priešlėktuvines trumpo nuotolio raketas „Stinger“. Rusijos kariuomenė tam nebuvo pasiruošusi.

„Jei negali labai gerai dinamiškai taikytis, tai bus sunku pataikyti į judančius taikinius. Manau tai yra dalykas, kurį mes atliekame gana gerai, ir mes toliau ties tuo dirbsime“, – kalbėjo jis.

Nors tikslūs abiejų pusių nuostoliai nėra aiškūs, Ukraina skelbia, kad sunaikino daugiau nei 200 Rusijos naikintuvų, o socialinę erdvę ne kartą buvo apskrieję numuštų lėktuvų vaizdo įrašai ir nuotraukos.

Rusijos ambicijos Ukrainoje pastarosiomis savaitėmis, regis, sumažėjo – daugiausia dėmesio skiriama operacijoms Rytų Ukrainoje, itin gausiai prieš ukrainiečius naudojamos didelio nuotolio artilerijos sistemos.

Rytų Ukrainos aplinka yra mažiau palanki Ukrainos orlaiviams ir oro gynybai, tai gali leisti Rusijai įgyti vietos pranašumą ore. Tačiau britų gynybos tyrimų centro RUSI oro karo ekspertas Justinas Bronkas tikina, kad Rusijai trūksta ginklų ir įrangos, taipogi ir apmokymų pilotams, artima oro parama būtų efektyvi ir tai apribos Rusijos galimybes išnaudoti tokį pranašumą.