IT saugumo ekspertas Marius Pareščius aiškino, kad išmanieji įrenginiai, visų pirma, aukojami tam, kad jokių daiktų, o kartais net asmens dokumentų, neturintys nuo karo bėgantys žmonės galėtų pradėti naują pradžią.

„Žmonės pasakoja, kad po sprogimų nebelieka nieko, kai kurie valstybės sieną kerta turėdami tik dokumentų kopijas, nes iš anksto ruošėsi, kad ir jų gali prireikti. Todėl galimybė gauti telefoną, galimybė susisiekti su artimaisiais ar įrenginiu pasinaudoti pradedant naują gyvenimo etapą svečioje šalyje – labai svarbi“, – sakė M. Pareščius.

Ir kariams, ir civiliams

Vis dėlto, ekspertas priminė, kad civiliai taip pat gali prisidėti ir prisideda prie savo šalies gynybos, todėl išmanusis įrenginys civilio rankose taip pat gali būti panaudotas, kaip reikšminga priemonė karui.

„Telefonas gali būti naudojamas, kaip informacijos kaupiklis – vieta užrašams, nuotraukų saugykla, o visa tai, kaip žvalgybinė informacija, vėliau gali būti perduodama atitinkamoms institucijoms ar asmenims. Negana to, turimas įrenginys gali būti naudojamas duomenų perkėlimui iš kitų įrenginių, atlikti Wi-Fi ryšio stotelės funkcijas ir panaudojamas kitais būdais“, – kalbėjo pašnekovas.

M. Pareščius pabrėžė, kad išmaniuosius įrenginius ir kitas kasdien naudojamas technologijas galima panaudoti ir mūšio lauke. Pirmiausia, paprastas mobilusis telefonas gali būti naudojamas savadarbei bombai pagaminti ir detonuoti.