APVA nuo birželio 30 dienos priima paraiškas pagal naują kvietimą „Elektros energijos iš atsinaujinančių išteklių gamybos įrenginių įrengimas namų ūkiuose“, kuris skirtas saulės jėgainėms įsirengti. Skirtas finansavimas – 29,9 mln. eurų, tačiau antradienį apie pietus pusė sumos jau buvo rezervuota.

„Šią dieną jau turime kiek daugiau nei 5200 paraiškų, o bendra prašoma suma yra apie 14,5 mln. eurų, tai yra, grubiai vertinant, pusei skirtos sumos. Jei būtų įgyvencinti visi šiuo metu pateikti projektai, jei jie atitiks visus keliamus reikalavimus, būtų sukurta beveik 45 MW naujų atsinaujinančios energijos išteklių pajėgumų“, – sako APVA Nacionalinių programų valdymo departamento direktorius Jonas Balkevičius.

Jis vertina, kad paraiškų gaunama kiek mažiau, nei sausio mėnesį, kuomet visos lėšos baigėsi per pirmąsias dienas, tačiau jei toliau paraiškos bus teikiamos tokiu tempu, akivaizdu, kad skirtų lėšų visiems nepakaks. Nepaisant to, kvietimas galios iki liepos 30 dienos – jei bus gauta daugiau paraiškų, jos bus vertinamos ir reitinguojamos pagal nustatytus atrankos kriterijus.

„Atrankos kriterijai yra du. Pirmas yra elektrinės įrengimo būdas ir čia gali būti du būdai: jeigu elektrinį įrengiama ant pastato, t. y., ant stogo arba sienų, tokiu atveju skiriama daugiau balų, o jei elektrinė įrengiama ant žemės – balų skiriama mažiau. Antras kriterijus – balai suteikiami pagal įrengiamos elektrinės galią. Tai yra, kuo elektrinė mažesnė, tuo daugiau balų yra skiriama“, – principą paaiškino J. Balkevičius.