Robotų siurblių kainos Lietuvoje prasideda nuo 100 eurų, populiariausi gamintojai: „Samsung“, „Xiaomi“, „iRobot“, „Ecovacs“, „Dyson“ ir kt. Pačių brangiausių robotų siurblių su galybe funkcijų kaina viršija ir 2000 eurų.

Kokį siurblį rinktis?


Pirmiausia reikėtų nuspręsti, kokios funkcijos yra aktualiausios – tik siurbimo, tik plovimo, o gal abi? Taip pat reikėtų atkreipti dėmesį į namų dydį, mat pigesni robotai gali įsiminti tik vieno aukšto valymo žemėlapį, brangesni – dviejų ir daugiau.

Kitas kriterijus, pasak „ACME Grupės“ bendrovės „ACC Distribution“ prekės ženklų vystymo vadovės Astos Norkaitienės – funkcionalumas. Reikėtų įsivertinti, ko tikitės iš šio prietaiso.

„Gal aktuali kvapų šalinimo funkcija, valdymas balsu, dirbtinio intelekto valdymo balsu technologija (ne tik „Google Assistant“, „Alexa“, bet ir tam tikrų gamintojų sukurta programinė įranga, pavyzdžiui – „YIKO“, sukurta „Ecovacs“), o gal ir integruota kamera, kuri užtikrina žmogaus atpažinimą“, – komentuoja A. Norkaitienė.

Robotas siurblys

Nemažiau svarbu atkreipti dėmesį ir į baterijos veikimo trukmę bei talpą – kuo ji didesnė, tuo ilgesnį laiką robotas veikia ir išvalo didesnį plotą.

„Pavyzdžiui, 50-70 kv. m. patalpoms užtenka baterijos, kurios talpa yra 3000 mAh, 100 kv. metrų namų patalpoms – 4000 mAh, 200 kv. m. patalpoms – 5000mAh.

Svarbus funkcionalumas ir išsivalymo stotelė – buities palengvinimas, nes jos nereikia valyti iki 30 dienų (priklausomai nuo valymo dažnumo)“, – vardija pašnekovė.

Kas naujo rinkoje?


Minėta roboto siurblio išsivalymo stotelė nebėra naujiena, mat gamintojai jau pristatė šiuos prietaisus su daugiafunkcine išsivalymo stotele, kuri gali dar labiau palengvinti buitį.

„Tokia stotelė ne tik išvalo roboto dulkių talpyklą, bet ir išplauna bei išdžiovina valymo šluostę, taip pat papildo švaraus vandens atsargas. Automatiškai plaunamos ir džiovinamos šluostės užtikrina dar higieniškesnį grindų valymą, padeda išvengti nemalonaus kvapo ir bakterijų“, – teigia elektronikos prekių ekspertė.

O štai antrąjį šių metų pusmetį vienas populiariausių gamintojų žada pristatyti dar higieniškesnį šluoščių plovimą su karšto oro srove. Dar viena naujiena – robotai siurbliai su pakeliama plovimo sistema.

„Šiuo metu nedaug robotų gamintojų turi šią funkciją, šiuo metu vyrauja 2 mm pakėlimo aukštis. 2023 m. gamintojai žada pasiūlyti robotus su 7 mm / 10 mm pakėlimo aukščiu“, – dėsto pašnekovė.

Asta Norkaitienė

Nepaisant to, kad daugelis robotų siurblių turi plovimo funkciją, dalis vartotojų skundžiasi prastu jos veikimu. Dabar pristatomi „tikrai“ plaunantys robotai.

Robotai su vibruojančia plovimo sistema, imituojančia tikrą plovimą rankomis, taip pat revoliucinė rotacinė plovimo sistema su dvigubais diskais (greitai sukasi, spaudžia, taip kokybiškiau išplauna įsisenėjusias dėmes), kruopštesnis valymas su 15 proc. didesne šluoste“, – vardija A. Norkienė.

Dalį vartotojų gali sudominti ir tiesioginis roboto siurblio stebėjimas per vaizdo kamerą.

„Vaizdo transliavimas yra pati novatoriškiausia funkcija dulkių robotuose-siurbliuose. Patikrinkite, ar nepamiršote uždaryti lango arba užsukti vandens vonioje. Per nuotolį veikiančią programėlę galima nukreipti robotą į norimas vietas namuose ir jas apžiūrėti per roboto vaizdo kamerą“, – sako pašnekovė.

Rinktis pigesnį ar brangesnį?


Tačiau kuo tiksliai skiriasi robotas siurblys už 300 eurų ir už 700 eurų? „ACME Grupės“ bendrovės „ACC Distribution“ prekės ženklų vystymo vadovė Asta Norkaitienė pateikė savo įžvalgas.

Robotai siurbliai iki 300 eurų turi tokias funkcijas kaip:

  • Navigacijos sistema: be lazerio (nuosekli), dėl to robotas juda nuosekliai į priekį ir atgal, kad išvalytų visą plotą.
  • Namų žemėlapis: tik 1 aukštas.
  • Objektų atpažinimo technologija: tik fiziškai susidūrus su kliūtimi galimas jos išvengimas.
  • Automatinis grindų atpažinimas: nėra kilimų atpažinimo ir automatinio galios padidinimo funkcijos.
  • Grindų plovimo sistema: paprastas bakelis su plovimo šluoste, kuri nevibruoja.
  • Apsauga nuo laiptų: galimybė užbrėžti ribas programėlėje.
  • Siurbimo galia nuo 2000-2500 Pa.
Robotas siurblys

Robotai siurbliai nuo 700 eurų turi tokias funkcijas kaip:

  • Navigacija su lazeriu: sistema su lazeriniais jutikliais aprėpia dvigubai didesnį atstumą (iki 10 m), sudaro žemėlapius ir planuoja efektyvų siurbimo maršrutą. Užtikrina dar tikslesnę roboto navigaciją.
  • Namų žemėlapis: šie robotai turi funkciją, kuri padeda nuskaityti namų patalpas keliuose aukštuose ir susikurti jų interaktyviuosius žemėlapius. Pasinaudoję išmaniąja žemėlapių sudarymo sistema, galite nurodyti, kur ir kada siurbti reguliariai, o kur – tik tada, kai reikia. Atpažinęs, kuriame aukšte yra, robotas susiplanuoja tvarkymo eigą.
  • Objektų atpažinimo technologija: robotas išvengia susidūrimų su kliūtimis ir jas apvažiuoja. Gali aptikti objektų tipus (laidai, šlepetės, kojinės) ir įgyvendinti skirtingas 3D kliūčių strategijas, paremtas įprastų kliūčių, esančių ant grindų priešais robotą, duomenimis. Mažų kliūčių išvengiama, kai atstumas yra apie 6 cm, kabelių – 5 cm, didesnių objektų – 3 cm, siekiant apsaugoti baldus. Robotai, kurių kaina viršija 1000 eurų, turi dirbtinio intelekto sistemą, kuri suteikia robotui galimybę atpažinti įvairius objektus ir jų išvengti greičiau bei rečiau įsipainioti tarp daiktų.
  • Automatinis grindų atpažinimas: dulkių siurblys ir šluostė veikia ant kietų grindų ir kilimų. Robotas atpažįsta kilimą ir automatiškai padidina galią, kad kruopščiau jį išvalytų. Plaunant grindis robotas automatiškai apvažiuoja kilimus ir plauna tik kietas grindis (jei yra be plovimo sistemos pasikėlimo).
Robotas siurblys
  • Grindų plovimo sistema: iki 480 kartų per minutę vibruojanti plokštelė užtikrina maksimalų kontaktą su grindimis. Su preciziškai valdoma vandens srauto reguliavimo funkcija galima nustatyti įvairius skirtingus vandens padavimo lygius. Be to, užtikrinamas 50 proc. mažesnis triukšmo lygis. Plokštelė vibruoja iki 600 kartų per minutę, todėl dėl didelės amplitudės grindys visapusiškai išvalomos vienu metu (siurbiant, valant ir plaunant grindis).
  • Apsauga nuo laiptų: lazerio bei RGB kameros technologijos padeda ne tik išvengti kliūčių, nusibraižyti žemėlapius, bet ir atpažinti laiptus bei išvengti nukritimo.
  • Savaiminio išsivalymo stotelė: savaiminio išsivalymo stotelė išvalo roboto talpykloje esančias dulkes po kiekvieno grindų valymo. Stotelėje esančio maišelio užteks iki 30 dienų (priklausomai nuo valymo dažnumo).
  • Automatinis programinės įrangos atnaujinimas: dėl belaidės technologijos svarbus programinės įrangos atnaujinimas – naujos funkcijos automatiškai atsiunčiamos į robotą belaidžiu ryšiu ir iš karto jas galima naudoti.
  • Valdymas balsu.
  • Siurbimo galia nuo 3000-6000 Pa.

Ką renkasi lietuviai ir kiek už tai moka?


Kaip ir visoje elektroninių įrenginių rinkoje, vartotojai vis labiau linkę rinktis brangesnius įrenginius. Robotai siurbliai – ne išimtis, sako „ACME Grupės“ bendrovės „ACC Distribution“ prekės ženklų vystymo vadovė Asta Norkaitienė.

„Remiantis „BRC Group“ robotų siurblių rinkos tyrimo duomenis (2023 I ketv.), 62 proc. šalyje parduodamų robotų yra 400 eurų kainų rėžyje: populiariausi prekiniai ženklai šiame kainų lygmenyje „Roborock“ (71 proc.) ir „Ecovacs“ (12 proc.).

Robotas siurblys

Smulkesnių kainų ir rinkos rėžiai: 1,4 proc. renkasi robotus siurblius, kurių kaina yra mažesnė nei 150 eurų, 5,7 proc. – 150-200 eurų, 3.8 proc. – 200-250 eurų, 6,9 proc. – 250-300 eurų, 20,1 proc. – 300-400 eurų“, – vardija A. Norkaitienė.

„BRC Group“ duomenimis (2023 I ketv.) populiariausi gamintojai Lietuvoje:

  • „Roborock“ prekės ženklas, kuris užima 37 proc. rinkos dalies, vertinant parduodamų robotų kiekį, 49 proc. vertinant – vertę.
  • „Xiaomi“ prekės ženklas, kuris užima 34 proc. rinkos dalies, vertinant parduodamų robotų kiekį, 22 proc. vertinant – vertę.
  • „Ecovacs“ prekės ženklas, kuris užima 6 proc. rinkos dalies, vertinant parduodamų robotų kiekį, 9 proc. vertinant – vertę.
  • Likę 23 proc. pasiskirsto tarp kitų ženklų: „Midea“, „Mamibot“, „Samsung“, „Roidmi“, „Dreame“ ir kt.