Pernelyg didelis mieguistumas dieną gali stipriai paveikti obstrukcine miego apnėja sergančių žmonių kasdienybę – juos vargina nenumaldomas noras miegoti netinkamu metu, pavyzdžiui, vairuojant ar valgant, dažnai sunku atlikti paprastas užduotis.

Nors sergantiesiems įprasta naudoti specialų prietaisą, kuris gali padėti geriau miegoti naktį, jis nepašalina mieguistumo jausmo dieną. Todėl mokslininkai stengiasi atrasti vaistus, kurie galėtų padėti.

Vidaus ligų gydytojas rezidentas Tyleris Pitre'as iš McMasterio universiteto Kanadoje ir jo kolegos apžvelgė 14 ankstesnių klinikinių tyrimų, kuriuose dalyvavo daugiau nei 3 tūkst. sergančių žmonių, ir nagrinėjo trijų vaistų nuo nuovargio: solriamfetolio, armodafinilio-modafinilio ir pitolizanto veiksmingumą.

Asociatyvioji nuotr.

Tyrimų duomenys rodo, kad solriamfetolis yra efektyviausias, kalbant apie budrumą. Armodafinilas-modafinilas ir pitolizantas šiek tiek pagerina kai kuriuos, bet ne visus budrumo rodiklius po mėnesio vartojimo. Statistiniai duomenys taip pat parodė, kad armodafinilas-modafinilas ir solriamfetolis gali sukelti šalutinį poveikį.

Nors sunku apibendrinti daugelio tyrimų rezultatus, medžiagų palyginimas rodo, kad solriamfetolio poveikis pirmauja, galbūt dėl padidėjusio norepinefrino (paruošia organizmą veiksmams) ir dopamino (susijęs su malonumu ir motyvacija) kiekio smegenyse.

Mokslininkai teigia, kad solriamfetolio pliusus ir minusus verta tirti toliau, ypač kalbant apie ilgalaikį poveikį jį vartojantiems žmonėms, nes duomenų apie ilgalaikį vartojimą yra nedaug. Jie taip pat pabrėžia, kad šie ir kiti vaistai gali būti naudingi ne tik sergantiems obstrukcine miego apnėja.

„Būtų įdomu sužinoti, kiek veiksmingi šie vaistai bus gydant susijusias ligas, tokias kaip lėtinio nuovargio sindromas“, – sako McMasterio universiteto anestezijos profesoriaus asistentė Dena Zeraatkar.

Tačiau vis dar daug ko nežinome apie ilgalaikį COVID ar lėtinį nuovargį, todėl bet koks jų gydymas turėtų būti nukreiptas į pagrindines priežastis, kurių yra daug.

Du iš tirtų vaistų jau skiriami obstrukcinei miego apnėjai gydyti, o pitolisantą vis dar svarsto JAV maisto ir vaistų administracija. Kokį vaistą gydytojas skirs, priklauso nuo daugelio veiksnių, įskaitant paciento asmeninį sveikatos profilį. Tačiau tai pirmas kartas, kai šie gydymo būdai taip lyginami tarpusavyje.

Asociatyvioji nuotr.

Dėl galimo šalutinio poveikio (pavyzdžiui, solriamfetolis yra susijęs su kraujospūdžio padidėjimu) reikia būti atsargiems. Vis dėlto, atsižvelgiant į tai, kad pasaulyje nuo obstrukcinės miego apnėjos kenčia net milijardas žmonių, akivaizdu, kad reikia skubiai rasti geresnių gydymo būdų.

„Daugelis žmonių jaučia simptomus, nes ši būklė labai susijusi su nutukimu, nuo kurio kenčia vis daugiau žmonių Jungtinėse Amerikos Valstijose, Kadanoje ir kitose šalyse.“