Šią sudedamąją dalį, aminorūgštį, vadinamą taurinu, gamina ir mūsų organizmas. Nėra žinoma, ar papildomas taurino kiekis lėtina žmonių senėjimą ir ar jis apskritai gali būti taip mums naudingas, tačiau naujasis tyrimas parodė ryšį tarp mažesnio šios aminorūgšties kiekio ir tokių ligų kaip diabetas bei nutukimas.

Senėjimas „yra vienas iš didžiausių biologinių nežinomųjų“, – sako tyrime nedalyvavęs Pitsburgo universiteto biologas ir kardiologas Torenas Finkelis. „Taigi bet koks būdas, kuriuo būtų galima įminti šią mįslę, yra puikus. Ir tai yra nauji rezultatai, kuriuos verta stebėti.“

Senėjimas

Mokslininkai nustatė, kad taurino kiekis pelių, beždžionių ir žmonių kraujyje su amžiumi mažėja. Taurinas, skirtingai nei kitos geriau žinomos aminorūgštys, neįtraukiamas į baltymus. Nepaisant to, organizme jis atlieka daugybę funkcijų – nuo pagalbos besivystančioms smegenims ir akių sveikatai iki virškinimo.

Kolumbijos universiteto Irvingo medicinos centro molekulinis fiziologas Vijay Yadav ir jo kolegos nustatė, kad papildomas taurino vartojimas pailgino pelių vidutinę gyvenimo trukmę 10-12 proc. Pavyzdžiui, pelių patelių, negavusių papildomo taurino, vidutinė gyvenimo trukmė buvo maždaug 29 mėnesiai. Gavus taurino, ši trukmė pailgėjo iki beveik 33 mėnesių. Panašiai pailgėjo ir trumpiau gyvenančių kirmėlių gyvenimo trukmė: Caenorhabditis elegans, vartojant didžiausias dozes, vidutinė gyvenimo trukmė pailgėjo nuo beveik 20 dienų iki maždaug 23 dienų.

Laboratorinės pelės

Taurinas taip pat buvo susijęs su pelių ir beždžionių patelių sveikata. Eksperimentų su 5-10 pelių grupėmis metu dėl papildomo taurino kiekio pagerėjo kaulų tvirtumo, raumenų koordinacijos ir atminties aspektai. Šešios vidutinio amžiaus rezus makakos, šešis mėnesius papildomai gavusios taurino, atrodė sveikesnės, svėrė mažiau, jų kaulai buvo tankesni ir buvo geresnės medžiagų apykaitos požymių, palyginti su penkiomis beždžionėmis, kurios papildomai taurino negavo.

V. Yadav sako, kad bandymuose su pelėmis buvo naudojamas toks taurino kiekis, kuris suaugusiam žmogui prilygtų maždaug 3 arba 6 gramams per dieną. Įprastiniame energiniame gėrime yra 1 gramas. Akivaizdžių, žinomų taurino keliamų pavojų nėra, tačiau išsamių ilgalaikių tyrimų, kai žmonėms vartojamos tokios didelės dozės, neatlikta.

Energiniai gėrimai

V. Yadav ir jo kolegos išnagrinėjo beveik 12 tūkst. žmonių duomenis ir nustatė, kad nutukimu ar diabetu sergančių asmenų kraujyje taurino buvo mažiau nei žmonių, nesergančių šiomis ligomis. Šios sąsajos yra koreliacijos; nežinoma, ar mažas taurino kiekis turėjo įtakos šių būklių atsiradimui. Atskiro eksperimento metu, atlikus intensyvius fizinius pratimus, žmonių kraujyje atsirado daugiau taurino. Ar taurino papildai pagerina žmonių sveikatą, „reikia palaukti klinikinio tyrimo“, – sako mokslininkas.

Kol kas taurinas „yra daug žadanti gyvenimo trukmės ir sveikatos palaikymo priemonė“, – sako Pietų Kalifornijos universiteto Los Andžele molekulinis biologas ir genetikas Jonas Toweris, kuris tyrinėja senėjimą. Tačiau, pasak jo, lieka daug klausimų, įskaitant tai, ką taurinas iš tikrųjų veikia organizme ir ar jis panašiai veikia kitus gyvūnus ir žmones.