Specialistai rekomenduoja kasdien aktyviai judėti

Kineziterapeutė Jolita Gelūnaitė teigia, kad pagal Pasaulio sveikatos organizaciją (PSO), suaugusiems žmonėms rekomenduojama kasdien vidutiniškai ar intensyviai judėti apie 60 minučių ir mažiausiai du kartus per savaitę atlikti jėgos pratimus.

„Tai gali būti funkciniai pratimai su pasipriešinimu, pavyzdžiui, atsispaudimai, įtūpstai, pritūpimai, kėlimo, traukimo ar nešimo judesiai. Ši judėjimo norma yra tinkama, jei žmogus visą dieną nesėdi darbe, namo grįžta ne automobiliu ir laisvalaikį leidžia ne prie televizoriaus ar kompiuterio. Vis daugiau tyrimų rodo, kad ši judėjimo norma po 6, 8 ar net 10 valandų sėdėjimo nėra labai veiksminga, nes organizmui reikia daugiau judėjimo. Tačiau, kaip sakoma, geriau mažiau, negu nieko“, – pasakoja J. Gelūnaitė.

Anot jos, 10 tūkstančių žingsnių per dieną taisyklė gali būti gera motyvacija žmonėms judėti.

„Šis skaičius gali būti puikus stimulas judėti, nes žmonės mėgsta tikslus ir iššūkius. PSO rekomenduoja tokį skaičių pasiekti ir dėl to, kad sumažintume širdies ir kraujagyslių sistemos ligų riziką. 10 tūkstančių žingsnių yra maždaug 7 ar 8 kilometrai, ir visai nesvarbu, kokiu greičiu eisite – svarbiausia yra reguliariai judėti bent valandą“, – aiškina pašnekovė.

Pradėti paprasta – pakeiskite vos kelis įpročius