„Doomscrolling“ – tai įprotis toliau skaityti blogas naujienas, net jei jos liūdina ar slegia. Tyrėjai nustatė, kad ši praktika suklestėjo prasidėjus pandemijai.

Žurnale „Health Communication“ paskelbtame tyrime nustatyta, kad 16,5 proc. iš maždaug 1 100 apklaustųjų turi problemiško naujienų vartojimo požymių, dėl kurių jie patiria didesnį stresą ir nerimą.

Pagrindinis tyrimo autorius, mokslininkas Bryanas McLaughlinas teigė, kad 24 valandas per parą trunkantis naujienų ciklas kai kuriems žmonėms gali sukelti „nuolatinio budrumo būseną“, o pasaulis gali pradėti atrodyti lyg „tamsi ir pavojinga vieta“.

„Susidaro užburtas ratas, kai, užuot atsitraukę, žmonės dar labiau įsitraukia ir apsėsti naujienų visą parą jas tikrina. Kuo dažniau jie tai daro, tuo labiau jos ima trukdyti jų gyvenimui“.

Kai kurie žmonės gali ramiai priimti naujienas be jokio psichologinio poveikio, tuo tarpu kitus blogos naujienos gali stipriai paveikti.

Asociatyvioji nuotr.

Tyrimas parodė, kad tie, kurie dažnai ir ilgai skaito blogas naujienas, turi prastesnę psichinę ir fizinę sveikatą – 74 proc. respondentų nurodė, kad patiria psichikos sveikatos problemų, o 61 proc. – fizinės sveikatos problemų.

„Mes tikėjomės, kad nemaža dalis respondentų turės probleminio naujienų vartojimo požymių, tačiau nustebome, kad net 17 proc. tyrimo dalyvių priklauso problematiškiausiai grupei“, – sakė tyrimo autorius.

„Tai neabejotinai kelia nerimą ir leidžia manyti, kad problema gali būti labiau paplitusi, nei tikėjomės. Panašu, kad daug žmonių dėl tokių savo naujienų vartojimo įpročių patiria didelį stresą ir nerimą.“

Australijos mokslininkė Kate Mannell teigė, kad dėl COVID-19 visuomenė tapo „labiau linkusi“ užsiimti „doomscrolling“, nes dėl pandemijos ribojimų žmonės turėjo daugiau laisvo laiko.

Mokslininkė tyrė Viktorijos valstijos gyventojų, kuriuos 2020 m. paveikė griežti COVID-19 ribojimai, naujienų vartojimo poveikį. Ji nustatė, kad dalinis naujienų vengimas buvo naudingas apklausos dalyvių savijautai – jie teigė, kad tapo ramesni ir mažiau išsiblaškę.

Asociatyvioji nuotr.

„Žmonės nevengė naujienų, bet ėmėsi sąmoningų veiksmų, kad apribotų jų vartojimą. Jie rado būdų, kaip išlikti informuotiems, tačiau nepraleisti daug laiko jas skaitant.“

K. Mannell teigė, kad priklausomiems nuo naujienų žmonėms buvo svarbiausia pripažinti, kada tai tapo žalinga sveikatai, o ne skatinti juos visiškai atsiriboti nuo žiniasklaidos.

„Gyvename nestabiliame pasaulyje – turėsime vis daugiau klimato katastrofų, o tokios krizinės situacijos, kaip COVID-19, taps vis dažnesnės.

„Stresas ir nerimas yra natūrali reakcija į tai, kas vyksta pasaulyje, tačiau svarbu, kad žmonės sugebėtų įvertinti, kada naujienų vartojimas jau tampa problemiškas.“