Pasirodo, kad sprendimą nesilaikyti rekomendacijų galime priimti nesąmoningai. Ar tai reiškia, kad visuomenės atsisakymas skiepytis ar net dėveti kaukę gali būti paaiškinamas procesais, vykstančiais mūsų galvoje mums to nesuvokiant?

Už COVID-19 plitimą atsakingos smegenys, kurios renkasi „trumpesnį kelią“

Mokslininkų tarpe juokaujama, kad smegenys yra mažiau nei kosmosas ištirtas objektas. Dėl tos pačios priežasties mes nežinome daugybės atsakymų į tai, kaip priimame sprendimus.

Notre Dame universiteto mokslininkai vieni pirmųjų pabandė išsiaiškinti, kaip mūsų smegenys susijusios su pandemijų plitimu. Štai, pvz., kiekvienas susiduriame su įvairiais COVID-19 susirgimo atvejais. Jei jūsų kolegos ar artimieji prasirgo šia liga nesunkiai, arba jei vakcinacijos šalutinis poveikis buvo itin stiprus, jūsų smegenys gali jus nesunkiai įtikinti, kad jums nutiks tas pats.

Taip padidėja nepagrįsta baimė vakcinuotis ir kyla noras rizikuoti nesunkiai persirgti liga patiems.

Šis reiškinys vadinamas prieinamumo euristika. Iš esmės tai mąstymo klaida, su kuria susiduriame tuomet, kai aplink mus trūksta informacijos arba analizuojame tik dalį jos. Tai visiškai natūralus procesas – smegenys bando sutaupyti įvairių resursų ir renkasi lengvesnį kelią.