Parodė, kaip veikia technologija ir leido ją išbandyti

Mums pavyko apsilankyti vienoje iš tokių parduotuvių ir pamatyti, kaip ji veikia. „Tamsiojoje“ parduotuvėje viskas vyksta itin greitai. Pirmiausia vartotojas įsijungia mobiliąją programėlę, šiuo atveju – „Bolt Food“ ir pasirenka „tamsiąją“ parduotuvę „Bolt Market“. Vilniuje yra trys tokios parduotuvės (Smolensko g., Kalvarijų g. ir Ukmergės g.), taip pat viena yra Kaune (Savanorių pr.). Renkantis parduotuvę programėlėje galima matyti, kiek kainuos pristatymas.

Tada vartotojas susideda norimą krepšelį. Jis gali pasirinkti iš 2500 populiariausių prekių. Minimalus krepšelis – 12 eurų, galima užsisakyti maisto ir už mažesnę sumą, tačiau bus taikomas mažo krepšelio mokestis. Kai vartotojas pateikia užsakymą, „tamsiojoje“ parduotuvėje nuskamba signalas, kuris praneša apie gautą užsakymą. Parduotuvės prekių surinkėjas iš karto gauna užsakymą į savo skaitytuvą ir pradeda rinkti prekes. Parduotuvėje nuolat būna bent 2–3 žmonės, pikų metu – ir daugiau. Surinkėjas pasiima krepšelį, ir, matydamas prekių sąrašą skaitytuve, pradeda jas rinkti.

Orientuojasi į skubantį vartotoją, tad svarbiausia – greitis

Kiekviena prekė turi savo nuotrauką ir adresą, pvz., sausainiai – A02, o parduotuvės lentynos yra suskirstytos raidėmis A, B, C, Y, Z, bei atskiri lentynų skyriai tam tikrais skaičiais. Ant skaitytuvo, iš abiejų pusių yra du oranžiniai mygtukai, kuriuos paspaudus vienu metu nuskaitomas prekės kodas, skaitytuvo ekrane užsidega žalia šviesa, prekė dedama į krepšelį ir galima keliauti toliau. Jei bandoma nuskaityti ne tos prekės kodą, skaitytuve nuskamba signalas, pranešdamas, kad tai yra netinkama prekė, tad, anot Smolensko g. parduotuvės vadovo Manto Putriaus, „neįmanoma į krepšelį įdėti ne tą prekę“.